Într-o decizie fără precedent, Curtea Constituțională a României (CCR) a invalidat primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurate pe 24 noiembrie 2024. Curtea Constituțională a decis vineri în unanimitate anularea alegerilor prezidențiale, potrivit unui comunicat al CCR.
Anularea alegerilor vizează întreg procesul electoral. Altfel spus, alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.
Începând cu ora 10, în această dimineață, CCR a început ședința informală la CCR prin care judecătorii analizat cererile depuse privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Foarte multe cereri din partea societății civile și nu numai au ajuns pe masa Curții și, în fața acestui număr mare de solicitări, judecătorii CCR au decis să facă o analiză preliminară a tuturor acestor cereri, a tuturor documentelor desecretizate de CSAT, contrar declarațiilor făcute ieri de Curtea Constituțională că aceste elemente nu pot fi analizate decât după al doilea tur de scrutin.
Curtea Constituţională a primit joi sesizări prin care se solicită anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.
Apar primele reacții
La scurt timp după decizia CCR, premierul României, Marcel Ciolacu, a scris pe rețelele de socializare că aceasta este singura soluție corectă.
Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile prezidențiale trebuie reluate.
În același timp, anchetele autorităților trebuie să arate cine sunt vinovații pentru tentativa de a influența masiv rezultatul scrutinului prezidențial. Românii au nevoie de răspunsuri clare din partea autorităților, bazate pe dovezi solide, pentru că de această anchetă depinde în mod fundamental încrederea publicului în instituțiile statului și în procesele democratice care stau la baza funcționării țării.
se arată în mesajul postat de Marcel Ciolacu