Șeful SIE, Gabriel Vlase, însoțit de adjunctul său și de alte două persoane au zburat în luna septembrie cu un avion privat în Azerbaijan pentru a vedea Marele Premiu de Formula 1 de la Baku, conform G4Media. În răspunsul Serviciului la întrebările adresate de jurnaliști, Biroul de Presă al SIE a deconspirat doi ofițeri activi
Gabriel Vlase a zburat pe 12 septembrie cu un avion privat la Baku, împreună cu adjunctul Ioan Octavian Brița, pentru a urmări timp de trei zile Marele Premiu de Formula 1 din Azerbaijan, după cum rezultă din documentele de zbor consultate de G4Media.ro și martorilor oculari care i-au văzut pe cei doi la în tribunele de la Baku.
Potrivit documentelor de zbor, împreună cu cei doi șefi SIE au călătorit la Baku încă două persoane, a căror identitate este protejată. Potrivit surselor G4Media.ro, nu este primul zbor cu jet privat efectuat de șeful SIE, Gabriel Vlase.
După ce jurnaliștii G4Media au trimis o solicitare de informații, potrivit acestora, deși nu au făcut referire la calitatea celorlalte două persoane care au zburat la Baku împreună cu cei doi șefi SIE, Biroul de Relații Publice le-a deconspirat calitatea de ofițeri activi, ceea ce reprezintă o încălcare a legii.
SIE a invocat explicit calitatea de ofițeri activi a unor persoane aflate la bordul avionului pentru a determina G4Media.ro să nu publice informațiile, sub amenințarea că „aducerea la cunoștință publică a oricăror informații legate de activitatea SIE este interzisă” pe motiv că „poate da naștere unor vulnerabilități cu atragerea de incidente de securitate și prejudicii grave la adresa misiunilor și vieții personalului nostru, aflat în serviciul patriei, ce își desfășoară activitatea în exterior”.
Pe data de 12 septembrie, un avion de tip Learjet 75 operat de Țiriac Air decola la ora 08:49 dimineața cu destinația Baku. La bordul jetului privat se afla șeful SIE, Gabriel Vlase, însoțit de adjunctul său, Ioan Octavian Brița și de alte două persoane, conform G4Media. Avionul a revenit de la Baku pe data de 15 septembrie și a aterizat pe aeroportul Otopeni la ora 15:10, potrivit datelor furnizate de boardingpass.
Potrivit surselor din industrie, un astfel de zbor (durata 3, 5 ore) costă între 50.000 și 70.000 de euro.
Potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro, acest incident de securitate ar trebui analizat de către comisiile de specialitate din Parlament, care controlează activitatea serviciilor de informații. Specialiștii consultați de G4Media.ro familiari cu funcționarea serviciilor secrete exclud posibilitatea ca șeful serviciului însoțit de adjunctul său să fi participat „la o misiune operativă a serviciului”.
Aceste situații, au mai explicat sursele citate, sunt cu totul excepționale. Comisiile parlamentare de control ar trebui să stabiliească, în cazul de față, dacă șeful SIE a utilizat fondurile operative în interes personal, potrivit digi24.ro.