Crăciunul este una dintre cele mai iubite sărbători ale anului, celebrată pe 25 decembrie de creștinii din întreaga lume. Mulți se întreabă cui să trimită mesaje și dacă numele Cristian, Cristina și derivatele acestora sunt sărbătorite sau nu de Crăciun.
În ziua Nașterii Domnului, peste 700.000 de români își celebrează onomastica. Printre aceștia se numără cei care poartă numele Cristian, Cristina, Cristiana, dar și variante precum Cristi, Cristianu, Crăciun sau alte derivate.
Potrivit creștinortodox.ro, aceste nume sunt strâns legate de Hristos (sau Cristos) și de termenul „creștin”, având o semnificație profund religioasă. De aceea, persoanele cu aceste nume sunt sărbătorite pe 25 decembrie, ziua Nașterii lui Iisus Hristos.
Originea numelor sărbătorite de Crăciun
Numele Cristian provine din cuvântul grecesc Christos, care traduce termenul ebraic מָשִׁיחַ (māšîaḥ), însemnând „Mesia” sau „cel uns”. În aceeași notă, numele Cristina și derivatele acestuia reflectă legătura profundă cu credința creștină.
Conform datelor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în România sunt:
Prenume masculine
Cristian: 7.469 persoane
Cristi: 11.703 persoane
Cristinel: 31.445 persoane
Crăciun: 2.551 persoane
Crăciunel: 321 persoane
Kristian: 545 persoane
Prenume feminine
Cristina: 287.015 persoane
Cristiana: 26.952 persoane
Cristinela: 766 persoane
Crăciuneasa: 1 persoană
Crăciuniță: 130 persoane
Kristiana: 167 persoane
Kristina: 743 persoane
Când se mai sărbătoresc numele Cristian și Cristina?
Pe lângă sărbătoarea din 25 decembrie, persoanele cu numele Cristian și Cristina își pot celebra onomastica și pe 24 iulie, ziua Sfintei Mucenițe Hristina, pomenită în calendarul ortodox.