Crăciunul este o sărbătoare complexă, cu rădăcini atât religioase, cât și culturale, celebrată în întreaga lume. Crăciunul este o sărbătoare internațională care comemorează, de fapt, nașterea lui Iisus Hristos. Această sărbătoare este ținută pe data de 25 decembrie. Majoritatea creștinilor o serbează atunci, însă există și biserici care sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, conform calendarului iulian. Ce-i drept, Crăciunul a depășit de mult granițele religioase, fiind în prezent o sărbătoare culturală de mare importanță pentru aproape întreaga planetă, majoritatea neștiind ce are la bază această zi.
Din punct de vedere religios
La bază, se știe faptul că sărbătoarea Crăciunului celebrează nașterea lui Iisus Hristos, considerat de creștini Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul lumii. Nașeterea lui Iisus Hristos este de o importanță imensă pentru creștini, fiind a doua cea mai importantă sărbătoare în biserică, după Învierea Domnului. Fiind vorba despre nașterea în corp uman a lui Dumnezeu, reprezintă nucleul în istoria mântuirii, pentru creștini, această zi.
Evanghelia canonică a lui Luca, cât și cea a lui Matei descriu pe Iisus ca fiind născut în Betleem (din Iudeea controlată de romani), din mamă fecioară. În relatarea din Evanghelia după Luca, Iosif și Maria călătoresc de la Nazaret la Betleem pentru recensământ, iar Iisus este născut acolo și pus într-o iesle. Îngeri apar și declară că Iisus este un salvator al întregii omeniri și păstorii vin ca să-l adore. În relatarea lui Matei, cei trei magi urmează o stea până la Betleem pentru a aduce daruri lui Iisus, născut ca regele iudeilor. Regele Irod ordonă masacrul tuturor băieților din Betleem care au mai puțin de doi ani, dar familia lui Iisus fuge la timp în Egipt, iar mai târziu se restabilește în Nazaret.
spune Wikipedia
Evanghelia citită în Biserici la slujba din ziua Crăciunului
Evenimentele legate de Nașterea Domnului sunt prezentate în Evanghelia de la Luca, în capitolul II, versetele de la 1 la 20 și respectiv în Evanghelia de la Matei, capitolul II, versetele 1-12. Prima Evanghelie se citește la Liturghia Sf. Vasile cel Mare unită cu Vecernia din Ajunul Crăciunului, iar a doua în ziua de Crăciun. Cele două împreună ne prezintă în mod sugestiv Nașterea Domnului, precizează Patriarhia Română pe site-ul Basilica.
Evanghelia de la Luca cap. 2, vs. 1-20
În zilele acelea a ieșit poruncă de la Cezarul August să se înscrie toată lumea. Această înscriere s-a făcut întâi pe când Quirinius ocârmuia Siria. Și se duceau toți să se înscrie, fiecare în cetatea sa. Și s-a suit și Iosif din Galileea, din cetatea Nazaret, în Iudeea, în cetatea lui David care se numește Betleem, pentru că el era din casa și din neamul lui David, ca să se înscrie împreună cu Maria, cea logodită cu el, care era însărcinată. Dar pe când erau ei acolo, s-au împlinit zilele ca ea să nască, și a născut pe Fiul său, Cel Unul-Născut și L-a înfășat și L-a culcat în iesle, căci nu mai era loc de găzduire pentru ei. Și în ținutul acela erau păstori, stând pe câmp și făcând de strajă noaptea împrejurul turmei lor. Și iată îngerul Domnului a stătut lângă ei și slava Domnului a strălucit împrejurul lor, și ei s-au înfricoșat cu frică mare. Dar îngerul le-a zis: „Nu vă temeți. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Că vi s-a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul, în cetatea lui David. Și acesta va fi semnul: Veți găsi un prunc înfășat, culcat în iesle”. Și deodată s-a văzut, împreună cu îngerul, mulțime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu și zicând: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire”! Iar după ce îngerii au plecat de la ei, la cer, păstorii vorbeau unii către alții: „Să mergem dar până la Betleem, să vedem cuvântul acesta ce s-a făcut și pe care Domnul ni l-a făcut cunoscut”. Și, grăbindu-se, au venit și au aflat pe Maria și pe Iosif și pe Prunc, culcat în iesle. Și văzându-L, au vestit cuvântul grăit lor despre acest Copil. Și toți câți auzeau se mirau de cele spuse lor de către păstori. Iar Maria păstra toate aceste cuvinte, punându-le în inima sa. Și s-au întors păstorii, slăvind și lăudând pe Dumnezeu, pentru toate câte auziseră și văzuseră precum li se spusese.” (Luca 2, 1-20)
Evanghelia de la Matei cap. 2, vs. 1-12
Dacă s-a născut Iisus în Betleemul Iudeii, în zilele lui Irod împăratul, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: unde este împăratul iudeilor, Cel care s-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui și am venit să ne închinăm Lui. Și auzind împăratul Irod, s-a tulburat și tot Ierusalimul împreună cu el; și adunând pe toate căpeteniile preoților și cărturarii poporului, i-a întrebat: unde trebuie să se nască Hristos? Iar ei i-au zis: în Betleemul din Iudeea, căci așa este scris prin proorocul: și tu, Betleeme, din pământul lui Iuda, nu ești nicidecum cel mai mic dintre căpeteniile lui Iuda, căci din tine va ieși Povățuitorul, care va paște poporul meu Israel. Atunci Irod a chemat în ascuns pe magi și a aflat de la ei lămurit în ce vreme s-a arătat steaua. Și, trimițându-i la Betleem, le-a zis: mergeți și cercetați cu de-amănuntul despre Prunc și, dacă-L veți afla, să mă vestiți și pe mine, ca să vin și eu să mă închin Lui. Iar ei, ascultând pe împărat, au plecat și iată steaua, pe care o văzuseră în Răsărit, mergea înaintea lor, până ce a venit și a stat deasupra, unde era Pruncul. Când au văzut ei steaua, s-au bucurat cu bucurie foarte mare. Și intrând în casă și văzând pe Prunc împreună cu Maria, mama Lui, s-au aruncat cu fața la pământ și s-au închinat Lui; apoi, deschizându-și vistieriile lor, I-au adus daruri: aur, tămâie și smirnă. Dar, primind înștiințare prin vis să nu se întoarcă la Irod, pe altă cale s-au dus în țara lor.
Istoria și Cultura:
Data de 25 decembrie a fost aleasă și pentru a coincide cu solstițiul de iarnă, o sărbătoare păgână preexistentă, celebrată în multe culturi antice, potrivit wikipedia. Această suprapunere a permis creștinismului să se răspândească mai ușor în rândul populațiilor care celebrau deja solstițiul. Astfel, Crăciunul a preluat și elemente ale acestor sărbători precreștine, cum ar fi utilizarea focului și a luminilor,împodobirea brazilor cu ocazia solstițiului de iarnă și alte obiceiuri legate de renașterea naturii. Luminițele pe care le vedem iarna simbolizează, de fapt, victoria luminii asupra întunericului,
Semnificația Contemporană:
În prezent, Crăciunul a căpătat și o puternică dimensiune seculară, fiind un prilej de veselie, generozitate și conexiuni între oameni. Chiar și pentru cei care nu au legături cu religia sau credința, sărbătoarea Crăciunului reprezintă o perioadă dedicată familiei, prietenilor și spiritului de dăruire. În aceste momente, oamenii își oferă cadouri reprezentative unii altora.
Până la urmă, indiferent cum ar fi percepută, indiferent că oamenii cunosc sau nu ce are la bază această sărbătoare, important este că scoate ceva bun din fiecare. Crăciunul sau sărbătoarea nașterii Domnului, aduce armonie și îndeamnă la bunătate, la iertare și la speranță.