Locuitorii afectaţi de inundaţiile grave care au cuprins sudul Chinei încercau miercuri să îşi salveze bunurile din mijlocul apelor noroioase, înaintea unor noi ploi torenţiale prognozate, în legătură cu care autorităţile locale au avertizat populaţia, informează AFP.
Ploi torenţiale afectează de joi provincia sudică Guangdong. Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 100.000 de locuitori au fost evacuaţi.
Inundaţii de o asemenea amploare sunt extrem de neobişnuite pentru această perioadă a anului în Guangdong, o regiune subtropicală şi plină de verdeaţă. Potrivit unui oficial de rang înalt, ele sunt legate de agravarea schimbărilor climatice.
În satul Shatang, spre exemplu, inundaţiile au afectat un complex hotelier compus din bungalouri. Personalul şi membrii administraţiei locale ajută la curăţarea noroiului de pe străzi, au constatat reporterii AFP.
Unele camere au fost inundate şi suntem în proces de curăţare a noroiului, ceea ce va dura încă două sau trei zile, cred. Ar trebui să fim pregătiţi să primim din nou oaspeţi pentru sărbătoarea de 1 mai„
a declarat Liu Yongqi, în vârstă de 25 de ani, co-directoarea generală a Shatang Moonview Homestay, care pe lângă cazare oferă grătare în aer liber, glamping (camping de lux) şi activităţi de pescuit.
Autorităţile au avertizat că în provincia Guangdong vor mai cădea ploi abundente începând de miercuri seara până vineri.
Se aşteaptă până la 240 de milimetri de ploaie în numeroase părţi ale provinciei şi chiar până la 300 de milimetri în mai multe localităţi.
De asemenea, oficialii au avertizat populaţia să nu răspândească „zvonuri” despre posibile penurii sau despre creşteri de preţuri la produsele de primă necesitate.
Provincia Guangdong, emblematică pentru puterea manufacturieră a Chinei, cu ale sale zeci de mii de fabrici orientate către exporturi, are o populaţie de circa 127 de milioane de locuitori.
Schimbări climatice
Mai multe zone ale provinciei nu au mai înregistrat inundaţii de o gravitate similară atât de devreme în an de la începutul înregistrărilor meteorologice, în anii 1950, potrivit mass-mediei de stat.
„Intensificarea schimbărilor climatice” a crescut probabilitatea acestui tip de precipitaţii, care de obicei au loc doar vara, a declarat marţi la radioul naţional Yin Zhijie, responsabilul-şef în materie de prognoze hidrologice la Ministerul Resurselor de Apă.
China este cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice. Ea a promis să îşi reducă emisiile şi să atingă neutralitatea în materie de carbon până în 2060.
Conținut AGERPRES.