Minerii si energeticienii din Gorj anunță proteste de amploare. Primul va avea loc joi, la Târgu Jiu, după care, spre finalul lunii, va fi organizată o mișcare cu zeci de mii de oameni în fața Guvernului.
Confederația Meridian va organiza un miting cu aproape 40.000 de oameni, anunță Constantin Crețan, liderul Federației Naționale a Muncii, care este afiliată la Meridian.
Eu am intrat de trei ori la premierul Ciolacu, dar nu s-a ținut de promisiune pentru că i-a trădat pe cei care au grupă de muncă. Ne pregătim din nou pentru mitinguri. Săptămâna aceasta, începem joi la Prefectură și la CEO. Pe 24, miting de proporții, cu peste 35-40.000 de oameni, în fața Guvernului României, a spus sindicalistul Constantin Crețan, într-un interviu la Radio Infinit.
Potrivit acestuia, principala nemulțumire este legată de Legea Pensiilor și de faptul că aceasta nu mai recunoaște grupa de muncă a minerilor și energeticienilor, fapt ce le diminuează substanțial veniturile celor care se pensionează.
În plus, protestatarii vor milita și pentru amânarea închiderii capacităților pe cărbune din cadrul Complexului Energetic Oltenia.
Ce se întâmplă cu veniturile minerilor în 2025
Angajații din Complexul Energetic Oltenia nu știu dacă ordonanța-trenuleț le va afecta veniturile, deși pentru companie a fost dat un memorandum de scutire de la măsurile de austeritate, la finalul anului trecut.
”Nu cred că Guvernul României își va bate joc de minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia”
declară Jan Popescu, președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, cel mai mare din companie.
Prin memorandum, angajații CEO rămân cu voucherul de vacanță de 3000 de lei și cu tichetul de masă la o valoare de 35 de lei, în vreme ce ordonanța trenuleț prevede voucherul la o valoare de 1600 de lei, din care 800 de lei va fi contribuția angajatului.
Prin ordonanța trenuleț, sunt blocate și majorările salariale, la stat, în 2025.