Miercuri, 15 ianuarie, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au amânat cauza și au dat un nou termen în dosarul „Mană Cerească” în care IPS Teodosie și Ilie Petre sunt acuzați de către DNA Constanța de corupție. Arhiepiscopul Tomisului și consilierul său au depus contestație după ce Curtea de Apel Constanța a dispus începerea judecății.
Magistrații din cadrul ÎCCJ au decis ca următoarea ședință în care să analizeze contestațiile depuse de IPS Teodosie și consilierul-preot Ilie Petre să fie la data de 29 ianuarie 2025, ora 14:00.
La data de 14 noiembrie 2024, magistrații Curții de Apel Constanța au dispus începerea judecății în dosarul în care Teodosie este acuzat de DNA Constanța de cumpărare de influență, iar preotul-consilier, Ilie Petre, este acuzat de complicitate la cumpărare de influență. Cei doi au contestat decizia magistraților, astfel, urmând să decidă definitiv ÎCCJ.
Context
Teodosie este acuzat, de procurorii DNA Constanța pentru cumpărare de influență, alături de consilierul său, Ilie Petre, care este acuzat pentru complicitate la cumpărare de influență. Ancheta a luat naștere în urma unei investigații Recorder în care au fost publicate imagini filmate cu camera ascunsă în care fostul preot, Petrică Leașcu, care a pretins că ar fi fost un om de afaceri și i-a propus Arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei, în schimbul unui comision de 20 la sută – adică peste 160 de mii de lei.
Fostul preot Petrică Leașcu a filmat totul cu o cameră ascunsă. În urma investigației, în spațiul public a apărut și o petiție online în care s-a cerut procurorilor DNA să ancheteze cazul. Petiția a strâns peste 14.000 de semnături. În urma anchetei DNA, dosarul lui Teodosie și Ilie Petre a fost trimis în judecată. Cazul a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean, fost șef DNA Constanța, în prezent activând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
Dosarul este încă în faza Camerei Preliminare. Joi, 14 noiembrie, magistrații din cadrul Curții de Apel Constanța au validat legalitatea trimiterii în judecată a dosarului. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată. Obiectul procedurii camerei preliminare îl constituie verificarea legalităţii sesizării instanţei, precum şi verificarea legalităţii administrării probelor ori efectuării actelor de către organele de urmărire penală, conform Codului de Procedură Penală.
Facem precizarea că orice persoană acuzată este prezumată nevinovată până ce vinovăția va fi stabilită în conformitate cu legea. Oricărei persoane acuzate îi este garantată respectarea dreptului la apărare.