Trei bărbați din Tulcea, administratori de societăți comerciale (proiectant, diriginte de șantier și constructor) sunt acuzați de DNA Constanța într-un dosar de corupție legate de fonduri europene. Cei trei ar fi obținut fonduri nerambursabile pentru proiectul „Obiectivul turistic sat pescăresc tradițional”. După trei pronunțări amânate, Curtea de Apel Constanța este așteptată cu o decizie joi, 16 ianuarie 2025.
Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța după ce procurorii DNA, Vizireanu Cosmin Tudor, dar și Unitatea Administrativ Teritorială Tulcea ( parte civilă în dosar ) au contestat decizia Tribunalului Tulcea care i-a achitat pe cei trei inculpați, motivând că faptele de care sunt acuzați nu sunt prevăzute de legea penală.
Ce spun procurorii
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– participație improprie la folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2015, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, „Obiectivul turistic sat pescăresc tradițional”, cei trei inculpați (proiectant, diriginte de șantier și constructor), implicați în realizarea acestuia, ar fi falsificat procesele-verbale de recepție atestând în cuprinsul lor împrejurarea neadevărată că lucrările executate corespundeau proiectului tehnic.
Ulterior, documentele respective ar fi fost depuse fără vinovăție de către funcționari din primăria Tulcea la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru aprobarea cererilor de rambursare a finanțării.
Prin aceste demersuri, cei trei inculpați a fi beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare totală de 3.039.229 lei, după cum urmează: 150.660 lei către proiectant, de 81.200 lei către dirigintele de șantier și de 2.807.369 lei către constructor.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Primăria municipiului Tulcea au comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin la doi dintre inculpați.
Facem precizarea că orice persoană acuzată este prezumată nevinovată până ce vinovăția va fi stabilită în conformitate cu legea. Oricărei persoane acuzate îi este garantată respectarea dreptului la apărare.