Constanța se apropie cu pași repezi de obiectivul său din ultimele decenii: topul atracțiilor turistice de pe harta europeană. Astfel, simbolul cel mai de preț al municipiului, vestitul Cazino, își va deschide porțile curând, la finalul lunii mai a acestui an. Frumusețea arhitecturală nu mai este singurul factor care pune edificiul în epicentrul poveștii de la malul mării, ci și îmbunătățirile la care s-a lucrat în ultimii ani. Concret, cazinoul va putea fi atracția turistică inedită a Constanței și pe timp de noapte, întrucât proiectanții și designerii au reușit să-i capteze splendoarea într-un mod fabulos, folosindu-se de lumini.
Când se va deschide Cazinoul Constanței?
Primarul Constanței, Vergil Chițac, a vorbit, după ședința de Consiliu Local de vineri, 31 ianuarie, despre Cazino. Potrivit acestuia, inaugurarea ar urma să aibă loc pe 21 mai: „Am vorbit ieri cu domnul Badea, antreprenorul oficial, și mi-a spus ca săptămâna viitoare termină. Mi s-a spus că sunt gata lucrările, iar probabil săptămâna viitoare se termină inclusiv partea de consolidare a malului a peretelui vertical dinspre mare și refacerea terasei. Săptămâna viitoare nu mai e de lucru la Cazino însă nu se poate încheia recepția până nu sunt plătiți.”
„Plata de la CNI s-ar putea să întârzie puțin din cauza bugetului. Partea de funcționalitate este asigurată de primărie. Astăzi am avut o ședință cu toți cei implicați și am stabilit care sunt pașii de urmat. 21 mai, de ziua Constanței se va deschide. Așa ne dorim. Nu avem niciun interes să mutăm inaugurarea Cazinoului după 21 mai. Cazinoul va trebui să funcționeze. Nu vreau să pornească mai devreme decât trebuie. Nu sunt programate evenimente deloc. Cum să se programeze dacă eu vă spun moderat optimist ca deschiderea va avea pe 21 mai. Sunt mai multe variante pentru conducerea societății care să se ocupe de Cazino. Va fi o deschidere grandioasă.” a spus Vergil Chițac.
Curiozități despre Cazinoul Constanței
Istoria Cazinoului este fascinantă, întrucât clădirea este o bijuterie arhitecturală în stil Art Nouveau. A fost construit între anii 1907 și 1910 și proiectat de către Daniel Renard, român de origine franceză. În perioada interbelică, a fost punctul de întâlnire al elitei, în incinta acestuia au fost găzduite petreceri fastuoase, jocuri de noroc și alte evenimente culturale.
Cazinoul a fost simbolul luxului și eleganței și a jucat un rol esențial în timpul celor două Războaie Mondiale
În timpul celor două Războaie Mondiale, clădirea a fost folosită drept spital militar, fiind grav afectat de bombardamente. După ce a fost naționalizat și transformat în restaurant, simbolul orașului de la malul mării a fost abandonat în anii 90, treptat ajungând într-o stare avansată de degradare. După decenii în care bijuteria a așteptat în umbra degradării, în 2019 diamantul a văzut primele semne de șlefuire. În mai puțin de 3 luni, edificiul va fi inaugurat chiar de ziua municipiului Constanța, pe 21 mai.