Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 şi cel al bugetului asigurărilor sociale de stat intră marţi dimineaţa în dezbaterea comisiilor parlamentare. Anul acesta, împărțirea banilor se face sub presiunea venită din partea agențiilor de rating, care anunță că România ar putea ajunge în rândul țărilor nerecomandate investitorilor din cauza cheltuielilor statului.
Începând cu ora 8.00, comisiile de specialitate vor examina şi vor trebui să dea avize pe bugetele ordonatorilor de credite, după care acestea vor fi dezbătute pe rând în comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului miercuri, începând cu ora 14.00. Conform programului anunţat până în prezent, Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc în plen pentru dezbaterea celor două acte normative. Votul final este programat pentru joi.
Legea bugetului de stat are un deficit bugetar de 7%. Împărțirea banilor se face sub presiunea venită din partea agențiilor de rating, care anunță că România ar putea ajunge în rândul țărilor nerecomandate investitorilor din cauza cheltuielilor statului. Legea bugetului reduce bugetele Administrației Prezidențiale, Senatului, Camerei Deputaților și Ministerului Agriculturii.
Sunt creșteri de bugete la Energie, Sănătate sau Educație. De asemenea, bani în plus primesc și serviciile de informații.
Marea întrebare din acest moment se referă la ajutoarele one off pentru pensionari. Potrivit unor surse, una dintre variantele discutate este ca ajutoarele să fie mai consistente pentru pensionarii care au pensia mai mică de 3000 de lei, pentru cei care între 3000 și 5000 de lei, ajutoarele să fie mai mici, iar cei care au pensia peste 5000 de lei să nu mai primească niciun ajutor.
În tot acest timp, astăzi la guvern vin reprezentanții Băncii Mondiale și cei ai grupului financiar JP Morgan pentru discuții cu premierul Marcel Ciolacu. De asemenea, FMI este în vizită în România în această săptămână. Experții internaționali pun sub lupă bugetul României într-un moment financiar complicat pentru țara noastră.
Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.
„Am adoptat bugetul la care am lucrat aproape patru săptămâni. Este un buget cumpătat, care se bazează pe o prognoză prudentă. Este un buget echilibrat, pe lângă investiţii, avem fonduri suficiente să plătim salarii şi pensii. Punem fundamentele unei noi viziuni prin care să rezolvăm o serie de probleme structurale”
spunea ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.