Consilierul prezidențial George Vladimir Duhan a precizat, luni în comisiile parlamentare,referitor la bugetul Administrației Prezidențiale, că execuția la deplasări externe pentru 2024 a fost de 28.491.000 lei, iar alocarea care va fi făcută pentru acest an este de 17.272.000 de lei, credite bugetare. Asta înseamnă că pentru anul acesta ar fi vorba de o reducere cu 11.219.000 lei pentru deplasările externe. El mai spune, referitor „la regimul clasificat al contractelor privind prestarea, executarea zborurilor speciale”, că această secretizare ține de cadrul legal și nu de Președinție.
În ceea ce priveşte solicitarea pentru desecretizarea costurilor, reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale a precizat că această informaţie nu este reală, întrucât toate datele privind execuţia lunară aferentă acestui alineat bugetar, de fapt pentru toate alineatele, dar mai ales pentru deplasările externe, sunt disponibile publicului şi aşa a fost întotdeauna, conform unei informări transmite de Președinție.
Clasificarea contractelor, regimul clasificat al contractelor privind prestarea, executarea zborurilor speciale nu ţine de voinţa emitentului, în speţă de voinţa Administrației Prezidențiale, ci reprezintă o situaţie izvorâtă din cadrul legal incident, şi anume din regulamentul pentru pregătirea, organizarea şi executarea zborurilor speciale, care prevede în mod expres că sunt clasificate acele contracte”, mai arată sursa citată.
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna a precizat, cu privire la proiectul bugetului pe 2025, că vor fi diminuate bugetele Administraţiei Prezidenţiale, Senatului şi Camerei Deputaţilor, dar şi realizate investiţii masive în îmbunătăţirea infrastructurii şi serviciilor publice, fiind pe creştere bugetele ministerelor Educaţiei, Transporturilor, Sănătăţii şi Mediului.
Bugetul Administraţiei Prezidenţiale scade cu 10%, bugetul Senatului cu 5% şi bugetul Camerei Deputaţilor cu 9%. În schimb, investim în viitor, în îmbunătăţirea infrastructurii şi a serviciilor publice. Bugetul pentru educaţie creşte cu 10%, Ministerul Transporturilor va avea cu 20% mai mulţi bani, Ministerul Sănătăţii va avea un buget mai mare cu 50% faţă de 2024, şi Ministerul Mediului o creştere de 51%”, a anunțat Barna, pe Facebook.
Cheltuielile totale ale Administrației Prezidențiale au crescut de aproximativ patru ori în cele două mandate, scria pe 4 octombrie 2024, publicația Profit.ro, care a calculat cum suma a crescut de la an la an, începând din 2014, scrie digi24.ro.