Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanța este structura teritorială a Poliţiei Române care exercită principalele atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice la nivelul judeţului Constanța.
Obiectivele urmărite, în cursul anului 2024, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au fost, cu prioritate, menținerea climatului de ordine și siguranță publică, prevenirea și combaterea tuturor formelor de criminalitate, precum și asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare și informaționale necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale, dar și intensificarea activităților ce vizează traficul și consumul de droguri.
Resursele umane
La finalul anului 2024, gradul de ocupare a funcțiilor Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, a fost de aproximativ 74% .
La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au fost încadrați 318 ofițeri și agenți de poliție, absolvenți ai școlilor de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne, din sursă externă sau în urma promovării concursului de trecere în corpul ofițerilor.
Logistic
Pe parcursul anului anterior, pe lângă activitățile curente pe linie logistică, au fost continuate măsurile pentru dotarea polițiștilor, cu precădere a celor din structurile operative.
Totodată, au fost renovate o serie de clădiri din patrimoniul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
Siguranța Școlară și Prevenirea Criminalităţii
În anul 2024, polițiștii Serviciului Siguranță Școlară și Prevenirea Criminalității au avut ca prioritate de acțiune prevenirea victimizării minorilor, cu accent pe prevenirea disparițiilor/plecărilor voluntare, a abuzurilor sexuale și a victimizării prin trafic ori consum de droguri și trafic de persoane.
Totodată, polițiștii au acționat pentru prevenirea violenței domestice, a criminalității informatice și a consumului de substanțe psihoactive.
În acest sens, au fost derulate campanii în cadrul cărora au fost desfășurate 2.842 de activități preventive cu 137.821 beneficiari.
Dintre proiectele de prevenire semnificative amintim „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”, ,,Școala Siguranței Tedi”, „Proiectul Fără Discriminare”, „Scuzele nu schimbă realitatea”, pentru prevenirea violenței domestice, dar și Campania Sărbători în Siguranță.
Atingerea obiectivelor propuse în campaniile/proiectele derulate nu ar fi fost posibilă fără buna colaborare între structuri, parteneriatul concret cu celelalte structuri ale M.A.I., instituţii, autorităţi, precum și fără susţinerea reprezentanților mass-media prin difuzarea mesajului instituțional pentru o mai bună informare a publicului larg.
Menţinerea ordinii şi siguranţei publice
Activitatea de menținere a ordinii și siguranței publice a avut drept obiectiv general dezvoltarea şi adaptarea funcţională a capacităţii poliţiei pentru a răspunde prompt nevoilor cetăţenilor, fiind desfășurată independent sau în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.
În acest sens, în anul 2024 au fost organizate 835 de acțiuni de amploare și 24 de razii, fiind constatate 1.212 infracțiuni, dintre care 1.203 au fost flagrante.
De asemenea, au fost puse în executare 414 de mandate de aducere emise de parchete și de instanțele judecătorești și peste 300 de mandate de percheziție.
Concomitent, polițiștii au intervenit la 36.353 de evenimente, 33.171 dintre acestea fiind semnalate prin 112.
În cadrul activităților operative au fost aplanate 3.486 de stări conflictuale.
Având în vedere specificul județului Constanța, menționăm faptul că, în sezonul estival, atenţia poliţiştilor a fost concentrată pe identificarea mediilor şi zonelor cu risc criminogen ridicat, dar și pe constatarea şi detensionarea stărilor conflictuale.
Astfel, în această perioadă, dispozitivele de ordine și siguranță publică au fost adaptate pentru asigurarea unei prezențe active în stradă a polițiștilor, cât și a unei intervenții mai eficiente la sesizările cetățenilor.
Doar în perioada sezonului estival, polițiștii au soluţionat 110 reclamaţii, petiţii şi scrisori şi au efectuat 143 de controale la locurile de cazare pentru turişti.
Totodată, efectivele de siguranţă publică au constatat 598 de infracțiuni.
Polițiștii au desfășurat peste 3.400 de acțiuni pentru combaterea faptelor cu violență, a comerțului ilicit, pe linia verificării sistemelor de pază și pentru desfășurarea unui trafic rutier în siguranță.
De asemenea, în perioada sezonului estival s-a asigurat intervenția la 12.000 de evenimente, majoritatea fiind semnalate prin SNUAU 112 (totalul sesizărilor este de 33.171 de sesizări).
Pentru neregulile constatate, în această perioadă au fost aplicate 23.824 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 15.500.000 de lei, 51% dintre acestea fiind aplicate pentru nerespectarea legislației rutiere.
Poliţia de proximitate şi siguranţa comunităţii
Pe parcursul anului 2024, poliţiştii de proximitate au acordat o atenție deosebită activităților preventive și celor de cunoaștere a populației.
Astfel, au desfășurat 1.026 de activități în comunitate, au soluționat 4.134 de sesizări și au desfășurat activități de soluționare a dosarelor penale.
Totodată, polițiștii de proximitate au aplanat 2.275 de stări conflictuale, au participat la 1.777 de activități de supraveghere judiciară a persoanelor cercetate, 146 de activități privind persoanele cu ordin de protecție, 307 de acțiuni de verificare a deținătorilor de arme, 135 de acțiuni de verificare a câinilor periculoși.
Siguranţa în unităţile de învăţământ
Pe parcursul anului trecut, în unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar nu s-au înregistrat fapte de o gravitate ridicată, prin care să fie afectat procesul de învăţământ sau viaţa/integritatea corporală a elevilor, studenţilor sau a cadrelor didactice.
Combaterea criminalității
În anul 2024, au fost sesizate 19.711 infracțiuni, înreginstrându-se o scădere la infracțiunile de furt și tâlhărie, dar și la cele săvârșite în mediul rural.
Criminalitatea stradală
Criminalitatea stradală este caracterizată, în general, de infracţiuni fără un pericol social deosebit, cauzând însă, prin locul de comitere, o stare de disconfort şi nesiguranţă în rândul cetăţenilor.
În 2024 au fost sesizate 2.531 de infracţiuni stradale, în scădere cu 13,79%, 7% dintre acestea fiind descoperite în flagrant delict.
În anul 2024, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, abordarea statistică a criminalităţii stradale scoate în evidenţă faptul că aproximativ 77% dintre fapte au fost sesizate în mediul urban şi 23% în mediul rural.
Cele mai grave fapte în domeniu sunt cele de tâlhărie stradală, însă, în anul 2024, aceste infracțiuni au înregistrat scăderi cu un procent de 32,82%.
Criminalitatea în mediul rural
Infracţiunile sesizate în mediul rural înregistrează o scădere cu 7,41%, faţă de anul 2023. În ceea ce privește infracţiunile de natură judiciară, se înregistrează o scădere cu 9,57 %, faţă de anul 2023.
Criminalitatea contra persoanei
În anul 2024, au fost sesizate 7.516 infracțiuni contra persoanei.
Totodată, infracţiunile cu violenţă sesizate înregistrează un trend descendent, majoritatea fiind săvârșite pe fondul unor conflicte spontane.
Criminalitatea contra patrimoniului
În anul 2024, cele mai multe infracțiuni sesizate au fost cele de furt.
Numărul acestora a scăzut cu 6,2%, comparativ cu anul 2023.
De menționat că, în perioada analizată, polițiștii au acționat pentru destructurarea unei grupări specializate în săvârșirea infracțiunilor de furt din societăți comerciale, în cauză fiind puse în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară.
De asemenea, infracțiunile de tâlhărie au scăzut cu 22,4%.
Criminalitatea gravă, comisă cu violență
Este de menționat că majoritatea faptelor de acest gen au fost comise în urma unor conflicte spontane.
În cursul anului 2024, au fost înregistrate două infracțiuni de omor calificat, respectiv una în luna iulie, în stațiunea Mamaia, iar ulterior, în luna septembrie, cadavrul undei femei a fost descoperit între localitățile Sinoie și Mihai Viteazu.
În ambele cazuri, autorii au fost identificați, dosarele fiind înaintate unităților de parchet competente cu propunere corespunzătoare.
Infracţiuni economico-financiare
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economico – Financiare au acţionat în funcţie de situația operativă, pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea activităţilor ilicite în acest domeniu.
Astfel, anul trecut polițiștii au soluționat 947 de dosare penale și au efectuat 213 percheziții domiciliare, fiind dispuse 17 măsuri preventive.
Valoarea măsurilor asigurătorii aplicate este de 8.180.910 de lei, fiind trimiși în judecată 99 de inculpați.
Exemplu:
În cursul anului 2024, polițiștii au finalizat dosarul penal constituit în luna mai, în baza unei sesizări din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de contrabandă asimilată.
În cauză au fost efectuate 37 de percheziții domiciliare, în urma cărora au fost descoperite și ridicate 5.664.960 de pastile și 211.903 de fiole ce ar fi conținut substanțe dopante cu grad mare de risc.
Dosarul a fost înaintat unității de parchet competente, cu propunere corespunzătoare.
Tot în domeniul economico-financiar, polițiștii au desfășurat 161 de acțiuni, aplicând 557 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.743.000 de lei.
Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase
Polițiștii Serviciului de Investigare a Infracționalității de Mediu au efectuat 324 de percheziții domiciliare la persoane bănuite că ar deține arme ilegale, fiind scoase din circuitul civil 368 de arme şi ridicate, în vederea indisponibilizării, 91.762 de bucăţi de muniţie.
La regimul armelor au fost constatate 67 de infracţiuni, la regimul mediului 15 infracțiuni, iar pe linie de resurse minerale și gestionarea deșeurilor 18 infracțiuni, fiind efectuate 21 de percheziții domiciliare.
În cadrul Planului național de acțiune Pirotehnic 2024/2025 au fost ridicate, în vederea confiscării, 4.356 de kilograme de articole pirotehnice, fiind aplicate 52 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 219.000 de lei.
De asemenea, au fost întocmite 8 dosare penale.
În ceea ce privește protecția animalelor, au fost constatate 33 de infracțiuni.
Referitor la infracţionalitatea în domeniul silvic, au fost înregistrate 36 de dosare penale și au fost aplicate 35 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 133.600 de lei.
Siguranţa traficului rutier
În perioada de referinţă s-au produs 1.139 de accidente rutiere, cu 1,47% mai puține decât în 2023, soldate cu 54 de persoane decedate (în scădere cu 5,26% față de anul 2023) și 62 de persoane rănite grav (cu 1,58% mai puține).
Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost traversarea neregulamentară, neacordarea de prioritate pietonilor, viteza neadaptată la condițiile de drum și neacordarea de prioritatea vehiculelor.
În anul 2024, polițiștii rutieri au constatat 2.206 infracțiuni iar, ca urmare a neregulilor constatate, au aplicat 56.324 de sancțiuni contravenționale.
De asemenea, au fost reținute, în vederea suspendării exercităriii dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice, 6.438 de permise de conducere şi au fost retrase 2.490 de certificate de înmatriculare.
În cadrul activităților desfășurate de polițiștii Serviciului de Siguranță Rutieră în dosare penale privind infracțiunile la regimul circulației rutiere, au fost dispuse 38 de măsuri preventive.
Totodată, poliţiştii au abordat și segmentul preventiv al riscului rutier, organizând campanii de informare și prevenire dedicate siguranţei rutiere, fiind transmise recomandări pentru siguranţa tuturor categoriilor de participanți la trafic.
Siguranța transporturilor
Polițiștii Serviciului Siguranță Transporturi au executat 20.709 de misiuni de patrulare, au constatat 106 infracțiuni și au depistat 32 de minori lipsiți de supraveghere.
Structura de intervenţie
În cursul anului 2024, luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au executat 503 misiuni în sprijinul celorlalte structuri.
Serviciul Pregătire Profesională
În vederea organizării şi desfăşurării activităţii de pregătire continuă a polițiștilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanța, pe parcursul anului 2024 au fost organizate 48 de sesiuni de tragere cu armamentul din dotare, 83 de activități de instruire în domeniul educației fizice și autoapărării, dar și de tactică polițienească și de conducere a autospecialelor în regim defensiv.
De asemenea, au fost organizate module de pregătire în domeniul autoapărării şi tacticii, precum și activități pe linia conducerii autospecialelor în regim defensiv și prioritar.
Serviciul Criminalistic
În cursul anului 2024, poliţiştii criminalişti au participat la aproximativ 4.833 de cercetări la faţa locului. În urma activităţilor desfăşurate, prin metode şi mijloace specifice, au fost identificate 254 de persoane în cauzele penale aflate în instrumentare.
Relații Publice și Cazier Judiciar
În anul 2024, au fost eliberate 83.058 de certificate de cazier judiciar pentru persoane fizice şi 15.803 adeverinţe de integritate comportamentală.
Obiective
Pentru anul 2025, principalul obiectiv al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța rămâne creşterea gradului de siguranţă și protecție a cetățenilor.
Efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Constanța vor fi, ca și până acum, în serviciul comunității, acționând și aplicând legea cu corectitudine, imparțialitate și competență.