În contextul schimbărilor meteorologice din ultimele zile, unde în mai multe zone din țară a nins și s-a depus deja un strat consistent de zăpadă, Poliția Română recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să respecte normele în vigoare și să aibă montate pe autoturismele cu care circulă pe drumurile publice cauciucuri de iarnă. În caz contrar, amenzile rutiere pot ajunge până la 4.050 de lei.
Legislația din România nu stabilește o dată fixă la care trebuie montate anvelopele de iarnă, ci acest proces ține strict de starea vremii. Potrivit Ordonanței de Guvern nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice:
-este interzis conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă;
-în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto – fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
Amenzi pentru șoferii care nu au montat anvelopele de iarnă
Polițiștii sunt prezenți în teren pentru fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor de circulație. O prioritate o reprezintă prevenirea creării de ambuteiaje în trafic, pentru a permite intervenția utilajelor de deszăpezire și a autospecialelor de intervenție.
În cadrul activităților desfășurate, polițiștii vor avea în atenție și șoferii care nu au echipate corespunzător autoturismele, cu anvelope de iarnă, având în vedere riscul pe care aceștia îl reprezintă pentru siguranța la trafic”, a declarat Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliției Române.
În contextul actual, unde drumurile sunt acoperite cu zăpadă, șoferii care circulă pe drumurile publice și nu au montate caucicurile de iarnă pot primi sancțiune cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă, respectiv între 1.822,5 lei – 4.050 de lei.
La ce perioadă de timp se schimbă cauciucurile de iarnă
Cauciucurile unui autoturism se schimbă în funcție de gradul de uzură, iar asta depinde de cât de des au fost utilizate, respectiv folosite în mers.
Adâncimea anvelopelor noi variază în funcție de tipul acestora. O anvelopă nouă de iarnă poate avea undeva la 8-9 mm adâncime de rulare. În momentul în care cauciucurile sunt uzate, se poate ajunge cu adâncimea profilului la aproximativ 3-4 mm. În acel caz, randamentul anvelopei scade și produsul nu mai are aderență în sezonul rece.
Dacă vorbim despre un autoturism care nu circulă mult, spre exemplu, undeva la 30.000 de km pe an, iar anvelopele utilizate sunt de calitate superioară, atunci pot fi păstrate pe mașină și până la 5 ani, dar cu o condiție, să nu apară semne vizibile de îmbătrânire pe anvelopă.
Dacă sunt persoane care merg mulți kilometri pe an, chiar și peste 50.000, atunci randamentul anvelopei poate scădea chiar și după un an și necesită schimbare„, a declarat pentru Damian Valentin administratorul unei firme de Anvelope din București.
Valoarea amenzilor rutiere în 2025
În funcție de clasa de sancțiuni, amenda rutieră în 2025 poate avea următoarea valoare:
-clasa I (2 – 3 puncte de amendă) = 405 lei – 607,5 lei;
-clasa a II-a (4 – 5 puncte de amendă) = 810 lei – 1012,5 lei;
-clasa a III-a (6 – 8 puncte de amendă) = 1.215 lei – 1.620 lei;
-clasa a IV-a (9 – 20 de puncte de amendă) = 1.822,5 lei – 4.050 lei;
-Doar pentru persoane juridice – clasa a V-a (21 – 100 puncte de amendă) = 4.252,5 lei – 20.250 lei, transmite digi24.ro.