Miercuri, 26 martie, la Curtea de Apel Constanța, are loc un nou termen în dosarul de corupție al primarului Mangaliei, în care e acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu.



Edilul a ajuns la Curtea de Apel Constanța cu puțin timp înainte de începerea ședinței. Acesta nu a vorbit, nici de data aceasta, cu jurnaliștii.
UPDATE FINAL
Instanța a decis un nou termen pentru data de 14 aprilie, ora 10. Magistrații au dispus mandat de aducere pentru denunțătorul edilului.
VIDEO
UPDATE
A început ședința. Sunt audiați martori.
Primul martor este un fost consilier local din perioada 2016-2020 la CL Mangalia care susține că s-au încheiat peste 90 de contracte fără aprobarea consilierilor locali.
„Am fost consilier local în 2016-2020 și știu de încheierea unor contracte de peste 90 la număr, în perioada în care am fost consilier. Aceste contracte s-au încheiat începând cu anul 2014, fără aprobarea consiliului local. Trebuiau trecute de consiliul local. Primăria Mangalia a mai încheiat contracte și cu unii avocați. Cu privire la aceste 95 de contracte, e vorba de unele contracte cu mult supraevaluate. În consiliul local au existat discuții permanente pe problema aceasta. A fost prejudiciat cumva datorită prețului exagerat. Au fost mai multe discuții în ședințele de consiliu local privind suplimentarea bugetului pentru plata onorariilor avocatului. În majoritate ședințelor de consiliu în care am participat, se aprobau suplimentarea bugetară în acest sens. (…) Împreună cu colegii mei consilieri am sesizat Curtea de Conturi. Am arătat, ulterior, ca eram puși să votăm fără a avea la dispozițiile informațiile necesare. Precizez ca inculpatul Radu Cristian nu a răspuns niciunei interpelări.”
a spus în fața instanței fostul consilier local.
UPDATE-Al doilea martor audiat
Un al doilea martor a fost audiat în dosar. Acesta se numește Bociog Stefan și a fost consilier local la Mangalia între anii 2012-2020.
„Partea de buget cu privire la asistență juridica, nu cunosc aspecte referitoare la încheierea acestor contracte de către primăria Mangalia și societatea de avocați Grimberg. (…) Îmi amintesc ca discuțiile vizau servicii juridice în general, nu o anumită casă de avocatură. (…) Îmi amintesc de o ședință, 2014-2015, nu știu exact, în care am votat împotriva suplimentării bugetului deoarece nu am considerat oportun. Am considerat că era necesar ca banii să fie direcționați spre investiții, nu pentru plata unor servicii juridice. (…) Eu atât îmi amintesc, nu îmi amintesc să se fi discutat despre vreo casă de avocatură și nici în ce constau acele servicii juridice. Nu cunosc ce s-a întâmplat sau ce s-a discutat în afara ședințelor consiliului local. (…) Posibil ca într-o ședință de CL, primăria să ne fi pus la dispoziție o situație cu privire la procesele aflate pe rol. Nu îmi aduc aminte câte procese erau, nici numele unui avocat (…) În principiu, participam la ședințele CL până la finalul acestora.(..) Îmi mențin declarația dată în faza de urmărire penală. Nu îmi aduc aminte să se fi discutat în vreo ședință la care am participat despre vreo procedură referitoare la încheierea contractelor de asistență juridică. Nu îmi amintesc dacă s-au solicitat anumite aprobări cu privire la încheierea acestor contracte de avocatură și nu îmi amintesc nici dacă s-a discutat situația plăților către avocați. (…) Nu îmi amintesc dacă au fost discuții în CL în legătură cu necesitatea angajării de personal juridic în cadrul primăriei.
a spus Bociog Stefan în fața instanței.

Articol în curs de actualizare
Istoricul dosarului
Instanța a aprobat, la data de 5 martie, unele dintre cererile avocaților în dosarul de corupție al primarului din Mangalia, Radu Cristian. Instanța a încuviințat proba cu declarațiile mai multor martori propuși prin rechizitoriu.
De asemenea, instanța a mai încuviințat proba cu declarația martorului Pomenea Cristian care va fi citat la ambele adrese la care figurează.
Pomenea Cristian este denunțătorul în acest dosar de corupție. La ultimul termen, avocații au arătat în fața instanței mai multe suspiciuni cu privire la existența sa, motiv pentru care au și solicitat citarea acestuia.
„Eu cred că ar fi util, în primul rând, să-l identificăm pe acest denunțător Pomelea Cristian. Am dubii vis-a-vis de existenta acestui om. Există doar un CNP, este doar un denunț din 2015. Nu a mai dat declarații de atunci.”
a spus unul dintre avocați la ședința din data de 28 februarie.
Pe lângă Pomenea, vor mai fi citați și martorii Moroioanu Nicolae, Bociog Ştefan Dragoș și Tănase Leonard Florin.
Recent, ÎCCJ a respins și o acțiune a edilului împotriva deciziei definitive de începere a procesului.
Procurorii DNA Constanța au trimis în judecată mai mulți oficiali din Mangalia, inclusiv primarul Radu Cristian, pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. Aceștia sunt acuzați că au încheiat contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură la prețuri mult mai mari decât cele existente, prejudiciind astfel bugetul local cu peste 13 milioane de lei.
Cine sunt inculpații din dosar și pentru ce sunt acuzați
RADU CRISTIAN, primarul municipiului Mangalia este acuzat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
BOIŢĂ PETRINA, la data faptelor secretar al municipiului Mangalia, județul Constanța,
DUMITRANA ROMULUS, la data faptelor administrator public al municipiului Mangalia, județul Constanța și persoană delegată cu atribuţii de Primar,
CĂLIN DIDI GEORGE, la data faptelor director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director în cadrul Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
VLĂDESCU DANIEL, la data faptelor șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
FOTIN DIANA-IONELA, la data faptelor Director al Direcţiei de Management Fiscal şi Control din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
NEGRU MARIA, la data faptelor funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu al Primăriei Municipiului Mangalia,
Avocat în cadrul Baroului București, toți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.”
potrivit DNA.
Ce spun procurorii – prejudiciu de peste 13 MILIOANE DE LEI
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte.
În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus.
Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Primăria municipiului Mangalia a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă în procesul penal.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
se arată în comunicatul DNA
Dosarul a fost instrumentat de procurorul Constantin Conortos.