La data de 3 aprilie 2025 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 3.04.2025, până la data de 01.06.2025, inclusiv, față de inculpatul D.A., cercetat pentru săvârşirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prev. de art. 336 alin. 1 din C. pen., şi vătămarea corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 1 din C.pen., fiecare cu aplic. art. 41 alin. 1 din C. pen. şi ambele cu aplic. art. 38 alin. 2 din C. pen.
În cauză s-a reținut că la data de 01.04.2025, în jurul orei 21:35, inculpatul D.A. a condus
un autoturism pe strada Dezrobirii din municipiul Constanța, iar, la un moment dat, pe fondul
consumului anterior de băuturi alcoolice, a pierdut controlul direcției spre partea dreaptă a sensului
deplasării, intrând în coliziune cu două autoturisme staționate la marginea carosabilului.
Autoturismul condus de inculpat a fost proiectat către stânga şi a pătruns pe sensul opus al străzii,
unde a intrat în coliziune cu alt autoturism, ce era condus regulamentar de către persoana vătămată
S.M.C. În urma accidentului aceasta a suferit vătămări corporale ce necesită pentru vindecare 3-4
zile de îngrijiri medicale.
După producerea accidentului inculpatul a fost testat cu aparatul etilotest, ce a indicat la ora 22:12 o valoare de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat, precum şi cu aparatul drugtest, care a relevat o valoare pozitivă pentru amfetamina.
Ulterior inculpatului i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei şi determinării prezenţei în organism a substanţelor psihoactive, stabilindu-se că la ora 22:50 avea o alcoolemie de 2,41 g/l, iar la ora 23:50 o alcoolemie de 2,18 g/l.
S-a reţinut de asemenea că inculpatul nu se află la primul conflict cu legea penală şi că a comis faptele în stare de recidivă postexecutorie.
Cercetările sunt efectuate în continuare de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul IPJ Constanţa – Serviciul Siguranţă Rutieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi controlul judiciar reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.
transmit reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța