George Becali a inițiat un proiect de lege care stabilește condiții mai blânde pentru unele persoane condamnate la închisoare. Inițiativa lui prevede chiar și condițiile în care unii condamnați ar putea să-și ispășească pedepsele la domiciliu.
Trecut la rândul său prin sistemul penitenciar românesc, George Becali a depus la Camera Deputaților un proiect de lege care schimbă condițiile în care anumite persoane își pot ispăși pedeapsa cu închisoarea. Astfel, dacă legea se va aplica, vor beneficia de aceste prevederi femeile gravide, persoanele care au în grijă un copil cu vârsta de până la 3 ani sau cel puțin trei minori, arată Profit.ro.
Modificările propuse de George Becali ar urma să se aplice, de asemenea, și în cazul persoanelor care la data condamnării au împlinit cel puțin 65 de ani. Un alt proiect deputat, dacă trece de votul ambelor camere ale Parlamentului și este semnată de președinte ar urma să aducă și dreptul deținuților la învoiri și permisii, acestea fiind folosite în prezent doar ca formă de recompensare.
„Pedeapsa închisorii poate fi executată și la domiciliul persoanei condamnate. Pe perioada executării pedepsei închisorii la domiciliu, persoana condamnată are obligația de a nu părăsi domiciliul unde locuiește fără permisiunea instanței de judecată”
stabilește proiectul depus de George Becali.
Condițiile în care condamnații la închisoare vor putea să-și ispășească pedepsele de acasă
Executarea pedepsei închisorii la domiciliu poate fi dispusă de instanța de judecată la cererea persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii pentru fapte comise fără violență, dacă depune informații și documente prin care să își dovedească mijloacelor de existență în următoarele situații, arată proiectul depus de George Becali:
-dacă la data pronunțării hotărârii de condamnare, persoana inculpată este gravidă sau are un copil in îngrijire mai mic de trei ani;
-dacă la data pronunțării hotărârii de condamnare, persoana inculpată are spre îngrijire cel puțin 3 copii minori;
-dacă la data pronunțării hotărârii de condamnare, persoana inculpata a împlinit 65 de ani;
Pe durata executării pedepsei la domiciliu, condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunțe, în prealabil, cu cel puțin 15 zile schimbarea domiciliului;
d) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență;
Instanța va impune condamnatului să execute una sau mai multe dintre următoarele obligații:
a) să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională;
b) să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare social derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate;
c) să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală.