Marți, 29 aprilie, a avut loc un nou termen în dosarul în care IPS Teodosie a făcut plângere împotriva deciziei procurorilor DNA Constanța de a clasa acuzațiile împotriva lui Petrică Leașcu. IPS Teodosie nu s-a prezentat la termen.


UPDATE Ce s-a discutat în fața instanței
Dosarul s-a judecat pe fond. Instanța a rămas în pronunțare pentru 14 mai. În sala de judecată, avocata ÎPS Teodosie, Irina Stanciu, a precizat că Leașcu nu a avut calitatea de jurnalist în momentul când a înregistrat. Această mai susține că fostul preot ar fi acționat indirect pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
„Vă solicit să respingeți cererea formulată, să admiteți și să desființați soluția dată. Este fără dubiu că el a acționat indirect pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. El nu are calitatea de jurnalist. Nu știm dacă asociația Recorder avea această cameră. Aceste camere au provenit de la domnia sa. Nu se poate atribui această calitate de jurnalist.”
a susținut avocata Irina Stanciu înaintea instanței
Leașcu: Eu am luptat împotriva corupției din biserici
In schimb, Petrică Leașcu a precizat în fața judecătorilor că nu a făcut decât să lupte împotriva corupției din biserici.
„(…) las la aprecierea instanței. Eu m-am luptat împotriva corupției în biserici, am făcut și greva foamei.(…)”
a precizat fostul preot în sala de judecată.
Ce spune DNA
Procurorii DNA susțin că Leașcu nu avea intenția de a încălca valorile sociale și că a dorit doar să divulge faptele.
„(…) Solicităm respingerea plângerii. Persoana cercetată nu avea intenția de a încălca valorile sociale referitoare la întâlnirea cu autoritățile publice, ci doar în calitatea lui de investigator public voia să divulge faptele.”
precizat procuroriii DNA.
Ce spune Petrică Leașcu
La ieșirea din sala de judecată Petrică Leașcu a adăugat câteva cuvinte despre ședința ținută.
„Astăzi s-a judecat pe fond contestația depusă de arhiepiscopul Teodosie împotriva soluției de netrimitere în judecată a mea. Am invocat faptul că sunt protejat de legea 361/2022 și de asemenea, am pus sau am supus atenției instanței că în dosarul în care este trimis în judecată arhiepiscopul Teodosie, Curtea de Apel Constanța, a reținut calitatea de avertizor de interes public. Fapt confirmat și de ICCJ. Pe cale de consecință ținând cont că nu am avut intenția să fac trafic de influență. Nu a fost o răzbunare împotriva arhiepiscopului Teodosie, ci doar am dorit să aduc la cunoștința opiniei publice nivelul de corupție din BOR.”
a spsu Leașcu
VIDEO Petrică Leașcu după ședința de judecată
Ce spune avocata ÎPS Teodosie, Irina Stanciu
Avocata Irina Luminița Stanciu a predicat că nu are de dat niciun amănunt pe fondul procedurii.
„A rămas în pronunțare instanța astăzi asupra plângerii formulate împotriva ordonanței de clasare. A amânat pronunțarea pentru 14 mai. Amănunte pe fondul acestei proceduri nu am să vă dau. Cred că se va pronunța o soluție legală și temeinică.”
a spus avocata.
VIDEO-Avocat Stanciu Irina Luminița
Inițial
Petrică Leașcu, fostul preot care l-a înregistrat pe arhiepiscopul Teodosie atunci când și-a dat acordul pentru fraudarea banilor publici, susține că a acționat ca un avertizor de interes public.
Astăzi se va discuta contestația depusă de arhiepiscopul Teodosie împotriva soluției pronunțată de magistratul de la DNA, anume, de clasarea cauzei în legătură cu mine. Din păcate, arhiepiscopul Teodosie alege să se facă de râs împreună cu avocații dumnealui. De ce ? Pentru că eu am acționat în calitate de avertizor de interes public. Lucrul acesta a fost precizat și de Curtea de Apel Constanța în dosarul în care este trimis în judecată arhiepiscopul Teodosie și preotul Ilie Petre, dar și de ICCJ. Ce vreau să vă mai spun, este că sunt singurul care sunt hăituit în justiție.
a precizat Petrică Leașcu
În continuare, Leașcu a spus că se așteaptă ca plângerea făcută de IPS Teodosie să fie respinsă.
„Sper să se judece pe fond această contestație și bineînțeles, mă aștept să fie respinsă. Altfel, ar intra în contradicție cu încheierea de ședințe a Curții de Apel, rămasă definitivă prin încheierea de ședința a ICCJ (… ) în care este trimis în judecată arhiepiscopul Teodosie.”
a mai adăugat acesta.
VIDEO
Articol în curs de actualizare. Revenim cu detalii
Detalii
Arhiepiscopul Teodosie, prin avocații săi, au depus o plângere la Curtea de Apel Constanța privind clasarea urmăririi penale a lui Leașcu, cel care a făcut investigația pentru Recorder. Cazul a fost declinat Tribunalului Constanța. Deși procurorii explică faptul că Leașcu nu a intenționat direct, ci a fost totul doar un demers jurnalistic pentru a demonstra anumite fapte, avocații lui Teodosie spun că, de fapt, Parchetul ar încerca să-l albească.
Plângerea arhiepiscopului vine după ce, Leașcu a jucat rolul unui om de afaceri în timp ce l-a filmat pe ascuns pe Teodosie în timp ce și-a dat acordul pentru „fraudarea banilor publici”, numind mita „mană cerească”. Astfel, Teodosie, prin apărarea sa, spune că și Leașcu ar trebui anchetat pentru această propunere „coruptă”.
Culmea este că… IPS Teodosie susține că nu există probe, că fapta nu ar exista și că nu este vorba de nicio faptă de corupție. Însă… pe baza acelorași probe despre care spune că nu există, dorește anchetarea lui Petrică Leașcu pentru fapte de… corupție.
Context
Vă reamintim faptul că IPS Teodosie a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce se implică direct și își dă binecuvântarea pentru fraudarea banilor publici și spunând ”e mană cerească” ceea ce îi propune respectivul care a înregistrat tot. Teodosie îl pune în legătură pe falsul om de afaceri cu Ilie Petre, consilierul său economic, la momentul respectiv, pentru a discuta detaliile, inclusiv cum poate fi plătit acest comision de 20%. Imaginile filmate cu camera ascunsă îl arată din nou pe Teodosie, alături de consilierul său și de falsul om de afaceri, discutând ultimele aspecte ale afacerii, inclusiv lucrările pentru care ar urma să fie cerută de la stat această sumă. În data de 8 mai a.c., Teodosie a fost trimis în judecată alături de consilierul său, Ilie Petre, de către DNA Constanța. Cazul a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean, fost șef DNA Constanța, în prezent activând la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, definitiv, începerea judecății în dosar. Primul termen va avea loc în luna mai 2025.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).