Euro a sărit de 5 lei pe piața interbancară. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, a declarat marți că BNR încearcă să tempereze „eventualele șocuri care pot apărea”.
„Ce vă pot confirma este că au scăzut intrările de capital și au crescut ieșirile de capital. În consecință, BNR încearcă să găsească un optim, în condițiile în care trebuie atrasă lichiditatea din piață, iar dobânzile vor crește. Asta ne preocupă acum, să temperăm cumva eventualele șocuri care pot apărea.”
a declarat Dan Suciu.
Întrebat dacă ne putem aștepta la modificări la ROBOR, el a răspuns că asa se va întâmpla „cu siguranță”.
„Încercăm să găsim o soluție că aceste modificări și implicit pe piața dobânzilor să nu fie semnificative.”
a adăugat el.
Banca Națională a României (BNR) a cheltuit, luni, două miliarde de euro ca să mențină cursul stabil al leului după victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale, a scris G4Media. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a precizat că după scrutin presiunea pe cursul leului a crescut.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a precizat că după scrutin presiunea pe cursul leului a crescut.
„Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ.”
a spus el.
Purtătorul de cuvânt al BNR a avertizat, de asemenea, că vor crește dobânzile, implicit ROBOR-ul, astfel românii trebuie să se aștepte la rate mai mari.
O creştere zilnică de 0,18% a indicelui ROBOR la 3 luni, precum cea produsă pe 6 mai 2025, nu s-a mai întâmplat de ani de zile.
În ultimele 5 luni, ROBOR la 3 luni a avut variaţii zilnice foarte mici, de 0,01% dar şi săptămâni de stagnare. Ultima creştere majoră, de 0,16%, a avut loc în toamnă pe 22 noiembrie 2024, înaintea turului I al alegerilor prezidenţiale din 2024.
Au mai existat fluctuaţii mari, cea mai recentă fiind în august 2024, când ROBOR a scăzut de la 5,80% la 5,59%, însă o creştere zilnică atât de mare nu s-a mai produs din 7 martie 2022, când indicele a crescut cu 0,22% faţă de 4 martie 2022.
Efectele economice sunt în lanț după primul tur al alegerilor prezidențiale în care candidatul extremist George Simion a ieșit pe primul loc cu aproape 41% din voturi.
Investitorii sunt primii care au reacționat: bursa a scăzut brusc iar capitalizare companiilor românești a scăzut cu aproape 6 miliarde de lei în câteva ore. Cele mai mari pierderi le au înregistrat companiile de stat cum ar fi Electrica ce a pierdut aproape 4%, urmată de Transgaz altă companie de stat dar și Hidroelectrica ce a pierdut peste 1%. Banca Transilvania a pierdut 3% iar ANTIBIOTICE aproape 5%.
Situația s-a complicat imediat după ce și lucrurile din coaliție s-au tulburat iar demisiile unor lideri mari din partide au început să vină: bursa a scăzut și mai mult iar în jurul orei 15:00 a înregistrat o scădere totală de peste 2,5%.
Nu doar investitorii de pe plan local s-au speriat, ci și investitorii străini. Iar acest lucru s-a văzut rapid în dobânzile pe 10 ani la care se împrumută statul. Aceste dobânzi au fost în creștere și au ajuns la cel mai ridicat nivel de la începutul anului și până acum.
Creșterile au fost și mai mari imediat după ce s-a aflat ca premierul Marcel Ciolacu își va da demisia. Astfel dobânzile se apropie acum de 8%, fiind situație la o valoare de 7,80%.