Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța se pregătește pentru tradiționalul voiaj anual de instruire al cadeților, desfășurat la bordul Navei-Școală „Mircea”. În cadrul acestui exercițiu practic, studenții militari deprind abilitățile marinărești esențiale în cariera navală. În vederea desfășurării în siguranță a misiunii, instituția a atribuit contractul pentru servicii de asigurare facultativă de viață destinate personalului îmbarcat, precum și pentru asigurarea navei maritime. Valoarea totală estimată a contractului este de 207.200,74 lei.
Firmele care vor furniza asigurările sunt Omniasig Vienna Insurance Group SA și Asigurarea Romaneasca Asirom Vienna Insurance Group SA.
Voiajul este programat în perioada 2 iulie–7 august 2025, iar itinerariul cuprinde plecarea din portul Constanța și escale în porturile Salonic (Grecia), Durres (Albania), Bari (Italia) și Varna (Bulgaria), cu revenirea în portul de origine, Constanța.
Ca în fiecare an, stagiul de practică reprezintă formarea viitorilor ofițeri de marină, punându-se accent pe aplicarea cunoștințelor teoretice în condiții reale de navigație internațională.
Nava-Școală „Mircea” a fost construită acum aproape 100 de ani
Nava-Școală „Mircea” este un simbol al tradiției navale românești. Construită în anul 1938 la șantierul naval „Blohm und Voss” din Hamburg, Germania, velierul de tip bark clasa A este dotat cu trei arbori, are o înălțime de 44 de metri și este echipată cu 23 de vele care acoperă o suprafață totală de 1.750 de metri pătrați. Lansarea la apă a navei a avut loc la 22 septembrie 1938, iar numele „Mircea” a fost ales pentru a onora domnitorul medieval cu același nume, marcând astfel continuitatea și moștenirea maritimă a României.
Nava „Mircea” face parte dintr-o serie de cinci veliere construite în același șantier german. Surorile sale sunt Gorch Fock I și Gorch Fock II (Germania), Eagle (SUA) și Sagres (Portugalia), toate utilizate, la rândul lor, pentru instruirea marinarilor.