Nava-școală „Mircea” pleacă miercuri, 2 iulie, ora 11.00, din portul militar Constanța, în marșul internațional de instrucție, având la bord, alături de membrii echipajului, 75 de studenți din anul al II-lea de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și 13 studenți de la universități partenere din Bulgaria, Franța, Letonia, Norvegia, Polonia și Turcia.



La eveniment au participat Adrian Picoiu, prefectul județului Constanța, Nicolae Crețu, comandantul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, și Mihai Panait, șeful Statului Major al Forţelor Navale.
Este un sentiment aparte, mai ales că noi, studenții, o să ne urcăm destul de des în arboradă. E o altă priveliște. În voiajul nostru o să parcurgem patru țări. O să mergem în Grecia, Albania, Italia și la revenire o să oprim, înainte să ajungem în Portul Constanța, în Bulgaria. Consider că o să fie o experiență destul de frumoasă pentru fiecare dintre noi. O să ne înfruntăm și fricile, mai ales cei care au frică de mare.”
a spus un student care urma să urce la bordul navei-școli „Mircea”
VIDEO-Declarațiile unui student
Ca în fiecare an, nava-simbol a Forțelor Navale Române va asigura un cadru adecvat și profesionist pentru pregătirea la cele mai înalte standarde a studenților aflați la bord.



Cadrele didactice și instructorii de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și de la nava-școală „Mircea” vor coordona activitățile practice ale studenților pe parcursul celor 37 de zile de marș și se vor asigura că toate cunoștințele teoretice acumulate în primii doi ani de studii vor fi completate cu experiența unică de la bordul legendarului velier.



„Urmează un marș de instrucție care este planificat a dura 36 de zile. În acele 36 de zile avem planificate escale în Salonic, Grecia, în Durres, Albania, Bari, în Italia și pe drumul de întoarcere către țară vom avea trei zile în care vom staționa în Portul Varna. Să sperăm că îi așteaptă lucruri interesante. Sunt lucruri pe care noi le facem în fiecare an, dar încercăm tot timpul să ne adaptăm în funcție de cât sunt ei de surprinși și ambițioși în ceea ce vor să experimenteze la bord.”
a spus căpitanul comandor Moraru Silviu, comandantul navei.
VIDEO-Comandantul navei
Misiunea de a-i pregăti pe viitorii ofițeri ai Forțelor Navale Române va fi completată, și de această dată, de cea de reprezentare, nava-școală „Mircea” fiind cunoscută drept cel mai longeviv ambasador pe mările și oceanele lumii al Forțelor Navale Române și al României.
VIDEO LIVE
Pe timpul marșului veți avea un program încărcat dar veți avea cei mai buni instructori. Încercați să vă depășiți temerile. Viața la bordul navei-școală este baremul performanței. În acest marș se vor instrui și 13 studenți străini.”
a spus contraamiralul de flotila Conf. univ. Dr. ing Alecu Toma.


Nava va reveni în portul militar Constanța în data de 7 august, iar pe timpul dislocării în Marea Mediterană și Marea Neagră, velierul va executa escale în porturile Salonic (Grecia), Durres (Albania), Bari (Italia) și Varna (Bulgaria).
„Suntem într-un an deosebit. Anul acesta sărbătorim 125 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române. Este o mare responsabilitate să executați această misiune pe mare pentru a vă definitiva pregătirea teoretică. Este și un privilegiu pentru a vă pregăti la bordul acestei nave. Vă doresc multă sănătate! Priviți cu încredere către următoarea perioadă. Sunt convins că pe 7 august vă vom aștepta împreună să spuneți că a fost o misiune îndeplinită.”
a spus Mihai Panait, șeful Statului Major al Forţelor Navale.


VIDEO-Plecarea navei-școală din port
Galerie foto

















