Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) ordonă vineri Israelului să îşi înceteze ofensiva militară la Rafah, în sudul extrem al Fâşiei Gaza, în cadrul unor măsuri vizând prevenirea unui genocid în enclava palestiniană, la doar câteva zile după ce procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) a cerut să se emită un mandat de arestare pe numele liderilor israelieni şi palestinieni cu privire la crime împotriva umanităţii în Războiul din Fâşia Gaza, relatează AFP.
Cea mai înaltă jurisdicţie a ONU arată în această hotărâre că ”nu este convinsă” că măsuri de evacuare ale Israelului sunt suficiente în vederea protejării civililor palestinieni.
ICJ’s ruling on measures over Israel’s Rafah offensive:
● Israel must immediately halt its invasion and any other action in Gaza’s Rafah
● Israel must submit a report to the court on all measures taken to give effect to this order within one month
● Rafah border crossing be… pic.twitter.com/gnxbZqEhsM
— TRT World (@trtworld) May 24, 2024
”Israelul trebuie să pună imediat capăt ofensivei sale militare şi oricărei alte acţiuni ofensive în guvernoratul Rafah, susceptibile să supună grupul palestinienilor din (Fâşia) Gaza la condiţii de existenţă capabile să antreneze distrugerea fizică sau parţială”
dispune preşedintel CIJ, cu sediul la Haga,Nawaf Salam.
The ICJ says the situation in Gaza has deteriorated since its order in January, and the humanitarian situation there is now disastrous. pic.twitter.com/E6k0wbDnns
— Saul Staniforth (@SaulStaniforth) May 24, 2024
Curtea, care se pronunţă asupra unei cereri a Africii de Sud, dispune totodată ca Israelul să menţină punctul de trecerea a frontierei de la Rafah deschis în vederea unui ajutor umanitar ”fără restricţie”.
Ea dispune ca Israelul să garanteze ”un acces fără oprelişti” anchetatorilor mandataţi de ONU să investigheze cu privire la acuzaţii de genocid.
CIJ cere, totodată, ”eliberarea imediată şi necondiţionată” a persoanelor luate ostatice de Hamas în atacul de la 7 octombrie în sudul Israelului.
Curtea ”consideră că este profund îngrijorător faptul că un numă dintre ostatici rămân în captivitate şi îşi reiterează apelul în favoarea eliberării lor imediate şi necondiţionate”, a subliniat ea într-o audiere.
Această hotărâre a curţii creşte presiunile internaţionale în favoarea unui armistiţiu după şapte luni de război
Ordonanţele CIJ, care tranşează diferende între state, au caracter constrângător juridic, încă Curtea nu are niciun mijloc să impună respectarea acestora.
Israelul a declarat la CIJ că un armistiţiu impus le-ar permite combatanţilor din Hamas să se regrupeze şi ar face imposibilă eliberarea ostaticilor luaţi la 7 octombrie
AFRICA DE SUD SALUTĂ DECIZII ”FERME”
CIJ a luat aceste decizii în urma unei cereri a Africii de Sud, care a solicitat ca înalta jurisdicţie a ONU să ordone ca israelul să-şi înceteze toate operaţiunile militare – inclusiv la Rafah – şi să faciliteze ajutorul umanitar.
În urma acestei hotărâri, Africa de Sud a salutat decizia Curţii,
”Este vorba despre o serie de măsuri provizorii mult mai ferme în formulare şi despre un apel foarte clar la încetarea ostilităţilor”
a declarat ministrul sud-african de Externe Naledi Pandor la postul naţional SABC
Africa de Sud a sesizat CIJ în decembrie, acuzând ofensiva israeliană în Fâşia Gaza de încălcarea Convenţiei privind genocidul din 1948.
În ianuarie, Curtea a dispus ca Israelul să facă tot ceea ce poate pentru a împidica orice act de genocid şi a permite intrarea ajutoarelor umanitare în Fâşia Gaza.
Însă Africa de Sud considera că era necesară o houă hotărâre, având în vedere evoluţia situaţiei la Rafah.
Pretoria a acuzat săptămâna trecută la CIJ că ”genocidul” comis de Israel a atins un ”nivel groaznic”, evocând gropi comune, acte de tortură şi blocarea ajutorului umanitar.
Curtea are nevoie de luni, dacă nu de ani, pentru a se pronunţa pe fondul acestui dosar, dar poate dispune măsuri provizorii urgente.
Acest dosar este ”complet rupt” de realitate şi este o ”caricatură” a Convenţiei ONU privind genocidul de încălcarea căreia este acuzat Israelul, a replicat israelul.
”Calificarea a ceva drept genocid iar şi iar nu-l transformă în genocid. Repetarea unei minicuni nu o face adevărată”
a declarat la CIJ adjunctul procurorului general israelian însărcinat cu afaceri internaţionale Gilad Noam
Israelul a anunţat că este ”extrem de conştient” de suferinţele civililor în Fâşia Gaza şi că a depus ”eforturi considerabile” să crească ajutorul umanitar.
Preşedintele american Joe Biden a declarat săpttămâna aceasta că ”ceea ce întâmplă nu este un genocid”.
NETANYAHU ÎŞI VA CONSULTA MINIŞTRII
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat, ca reacţie, că va reuni mai mulţi miniştri din Guvernul său în vederea unor ”consultări”, într-o conferinţă telefonică.
CIJ ia această decizie la câteva zile după ce procurorul Curţii Penale Internţaionale (CPI) Karim Khan a depus o cerere istorică de emiterea a unor mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu, ministrului său al Apărării Yoav Gallant şi ale trei lideri ai mişcării palestiniene islamiste Hamss cu privire la presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii în Fâşia Gaza.
Războiul devastează enclava palestiniană după un atac fără precedent, la 7 octombrie al Hamas în sudul Israelului, soldat cu cel puţin 1.170 de morţi.
Vasta ofensivă lansată ca represalii de către Israel a devastat Fâşia Gaza, unde cel puţin 35.800 de persoane au fost ucise, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.
Conținut News.ro