Proiectul măsurilor de reformă fiscal-bugetară a fost publicat de Guvern. România va modifica Codul Fiscal pentru a crește veniturile la buget, în contextul angajamentelor asumate prin PNRR și al presiunilor venite din partea Comisiei Europene și a FMI.
Guvernul României a publicat noul proiect de lege privind măsuri fiscal-bugetare, ce aduce schimbări majore în taxarea pensiilor, jocurilor de noroc, accizelor și contribuțiilor la sănătate. În expunerea de motive, Executivul justifică modificările prin nevoia de a consolida bugetul de stat și de a respecta angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în special jalonul 207 din Componenta 8 – Reforma fiscală și a sistemului de pensii.
Pensionarii, asistații și preoții vor plăti contribuții de sănătate
O schimbare semnificativă este eliminarea scutirii de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru pensionari și pentru soții/soțiile sau părinții aflați în întreținerea altor persoane.
Vor plăti CASS deținuții politici – persoanele persecutate în timpul regimului comunist, persoanele deportate, prizonierii de război, veteranii de război, invalizi, văduve de război, luptării anticomuniști din 1989 si 1987, dar și pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei.
În plus, doar bolnavii de cancer vor mai fi scutiți de plata contribuțiilor la sănătate. Pana acum, nu plăteau CASS toți bolnavii cu afecțiuni incluse in programele naționale de sănătate.
Șomerii și beneficiarii ajutoarelor sociale, persoanele în concediul de îngrijire al copilului vor plăti și ei CASS, potrivit proiectului.
Personalul monahal al cultelor recunoscute, (preoții) aflat în evidența Secretariatului de Stat pentru Culte, vor plăti contribuții sociale.
Guvernul motivează această măsură astfel:
„Se impune intervenția legislativă în sensul eliminării unor excepții de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate și a reglementării obligației privind plata acestei contribuții de către persoanele fizice care obțin venituri din pensii”.
Potrivit datelor oficiale, în 2024 figurau la CNAS:
–10,3 milioane de persoane asigurate fără să plătească CASS
–6,3 milioane de persoane plătitoare
TVA zero pentru ONG-uri, eliminat la cererea Comisiei Europene
Un alt punct sensibil este modificarea legislației privind TVA. Până acum, entitățile nonprofit și firmele deținute integral de acestea beneficiau de livrări de bunuri și servicii cu TVA 0%. Comisia Europeană a transmis prin platforma EU Pilot (dosarul EUP(2024)10742) că aceste scutiri nu sunt conforme cu Directiva 2006/112/CE.
„România și-a asumat angajamentul de modificare a legislației naționale cel târziu până la 1 iulie 2025”, se precizează în document.
În plus, Guvernul a decis:
– majorarea cotei standard de la 19% la 21%;
–eliminarea aplicării cotei reduse de 5% și aplicarea unei cote reduse de 11% pentru operațiunile supuse în prezent cotei reduse de 5%, respectiv pentru: livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, livrarea de lemn de foc și livrarea de energie termică în sezonul rece, destinată anumitor categorii de consumatori;
– majorarea cotei reduse de TVA de la 9% la 11% pentru o gamă mai restrânsă de bunuri și servicii, respectiv pentru: medicamente de uz uman, alimente destinate consumului uman, cu anumite excepții, apa pentru irigații, îngrășăminte și pesticide, servicii de alimentare cu apă și de canalizare, clădiri destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari, case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap, servicii de cazare și de restaurant/catering.
În perioada 1 august – 31 octombrie 2025, se vor monitoriza încasările din sectorul HoReCa, iar în funcție de rezultatul analizelor efectuate se va decide cu privire la cota de TVA ce urmează să fie aplicată acestui sector.
Suplimentele alimentare vor avea TVA crescut de la 9% în prezent la 21%, la fel ca mâncarea pentru animale.
Nu vor mai avea TVA redus nici locuințele sub 120.000 euro la valoarea de cumpărare. Pana acum aveau 9% TVA, dar vor fi taxate cu 21%. La fel, biletele la meciuri, bâlciuri, parcuri de distracții, târguri, expozitii, cinematografe și evenimente culturale – TVA 21%
Vinul, cidrul și hidromelul – de la acciză zero la taxare
Pentru prima dată din 2004, vinurile și alte băuturi fermentate vor fi accizate. În prezent, acciza este de 0,00 lei/hl pentru aceste produse.
„Nivelul accizelor pentru vinurile liniștite (vin nefermentat, n.r) nu a suferit nicio modificare de la 1 ianuarie 2004 (…) menținându-se la nivelul de 0,00 lei/hl până în prezent.”
Măsura este recomandată de FMI, care solicită un tratament fiscal egal pentru vinurile spumoase și cele liniștite, argumentând că acestea sunt produse similare.
Accize și pentru sucurile cu zahăr
Pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat se aplică deja accize, dar guvernul le crește în perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026:
- 40 lei/hl pentru băuturi cu 5–8g zahăr/100ml
- 60 lei/hl pentru băuturi cu peste 8g zahăr/100ml
Măsura este susținută de Comisia Europeană, care a recomandat această taxare pentru a reduce deficitul bugetar și pentru a evita suspendarea fondurilor europene prin PNRR.
Impozite suplimentare pentru jocuri de noroc și bănci
Veniturile din jocuri de noroc rămân supuse unui sistem progresiv de taxare. Astfel, pentru fiecare câștig brut:
- până la 10.000 inclusiv – 10%
- peste 10.000 – 66.750 inclusiv- 1.000 + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000
- peste 66.750 – 12.350 + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750
În plus, instituțiile de credit, inclusiv băncile, vor plăti un impozit suplimentar pe cifra de afaceri, după cum urmează:
- 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 30 iunie 2025 inclusiv, respectiv 4%, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv;
- 4%, începând cu data de 1 ianuarie 2026.”
Rovinieta se scumpește. România aliniază tarifele la Directiva (UE) 2022/362
O altă măsură cu impact direct pentru cetățeni este majorarea valorii rovinietei pentru autoturisme, inclusiv a cuantumului amenzilor pentru lipsa acesteia. Modificarea vine în contextul transpunerii Directivei europene 2022/362 privind taxarea infrastructurii rutiere.
În 2025, rețeaua rutieră a României include:
- 1.280 km de autostrăzi și drumuri expres (față de 866 km în 2019)
- 15.471 km de drumuri naționale
Reducerea indemnizațiilor pentru concedii medicale
Pentru concediile medicale de boală obișnuită, indemnizația actuală de 75% din baza de calcul (media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni) va fi diminuată, pentru a reduce cheltuielile Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
„În acest sens, se propune stabilirea cuantumului indemnizațiilor de concedii medicale pentru boală obișnuită prin aplicarea unui procent diferențiat, în funcție de totalul zilelor de concediu medical acordate pentru fiecare episod de boală, după cum urmează:
– prin aplicarea procentului de 55% asupra bazei de calcul pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă de până la 7 zile de incapacitate temporară de muncă;
– prin aplicarea procentului de 65% asupra bazei de calcul stabilite pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă cuprinsă între 8 și 14 zile de incapacitate temporară de muncă;
– prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă de peste 15 zile de incapacitate temporară de muncă.
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă pentru unele boli cardiovasculare se menține la nivelul actual de 75% din baza de calcul.”