Prin utilizarea acestui site, sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate și Termenii de Utilizare.
Accept
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Sănătate
  • Externe
  • Cultural
  • Sport
  • Monden
  • Social
  • Contact
Citești: DOCUMENT Lista completă a măsurilor economice care vor fi adoptate de Guvern. Câți bani vor aduce la buget
Share
Font ResizerAa
Font ResizerAa
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Externe
  • Sport
  • Ultima oră
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Externe
  • Cultural
  • Sănătate
  • Sport
  • Social
  • Contact
  • Advertise
© 2024 Seapress Company All Rights Reserved.
Sea Press > Actualitate > DOCUMENT Lista completă a măsurilor economice care vor fi adoptate de Guvern. Câți bani vor aduce la buget
ActualitateEconomie

DOCUMENT Lista completă a măsurilor economice care vor fi adoptate de Guvern. Câți bani vor aduce la buget

DOCUMENT Lista completă a măsurilor economice care vor fi adoptate de Guvern. Câți bani vor aduce la buget surse ilie bolojan va conovca csat ul intr o sedinta despre inarmarea romaniei 958956
Ilie Bolojan
Andreea Vlaicu
Andreea Vlaicu Publicat 3 iulie 2025 120 Vizualizări
SHARE

Proiectul măsurilor de reformă fiscal-bugetară a fost publicat de Guvern. România va modifica Codul Fiscal pentru a crește veniturile la buget, în contextul angajamentelor asumate prin PNRR și al presiunilor venite din partea Comisiei Europene și a FMI.

Conținut
Pensionarii, asistații și preoții vor plăti contribuții de sănătateTVA zero pentru ONG-uri, eliminat la cererea Comisiei EuropeneVinul, cidrul și hidromelul – de la acciză zero la taxareAccize și pentru sucurile cu zahărImpozite suplimentare pentru jocuri de noroc și bănciRovinieta se scumpește. România aliniază tarifele la Directiva (UE) 2022/362Reducerea indemnizațiilor pentru concedii medicaleDOCUMENTUL INTEGRAL

Guvernul României a publicat noul proiect de lege privind măsuri fiscal-bugetare, ce aduce schimbări majore în taxarea pensiilor, jocurilor de noroc, accizelor și contribuțiilor la sănătate. În expunerea de motive, Executivul justifică modificările prin nevoia de a consolida bugetul de stat și de a respecta angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în special jalonul 207 din Componenta 8 – Reforma fiscală și a sistemului de pensii.

Pensionarii, asistații și preoții vor plăti contribuții de sănătate

O schimbare semnificativă este eliminarea scutirii de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru pensionari și pentru soții/soțiile sau părinții aflați în întreținerea altor persoane.

Vor plăti CASS deținuții politici – persoanele persecutate în timpul regimului comunist, persoanele deportate, prizonierii de război, veteranii de război, invalizi, văduve de război, luptării anticomuniști din 1989 si 1987, dar și pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei.

În plus, doar bolnavii de cancer vor mai fi scutiți de plata contribuțiilor la sănătate. Pana acum, nu plăteau CASS toți bolnavii cu afecțiuni incluse in programele naționale de sănătate.

Șomerii și beneficiarii ajutoarelor sociale, persoanele în concediul de îngrijire al copilului vor plăti și ei CASS, potrivit proiectului.

Personalul monahal al cultelor recunoscute, (preoții) aflat în evidența Secretariatului de Stat pentru Culte, vor plăti contribuții sociale.

Guvernul motivează această măsură astfel:

„Se impune intervenția legislativă în sensul eliminării unor excepții de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate și a reglementării obligației privind plata acestei contribuții de către persoanele fizice care obțin venituri din pensii”.

Potrivit datelor oficiale, în 2024 figurau la CNAS:

–10,3 milioane de persoane asigurate fără să plătească CASS

–6,3 milioane de persoane plătitoare

TVA zero pentru ONG-uri, eliminat la cererea Comisiei Europene

Un alt punct sensibil este modificarea legislației privind TVA. Până acum, entitățile nonprofit și firmele deținute integral de acestea beneficiau de livrări de bunuri și servicii cu TVA 0%. Comisia Europeană a transmis prin platforma EU Pilot (dosarul EUP(2024)10742) că aceste scutiri nu sunt conforme cu Directiva 2006/112/CE.

„România și-a asumat angajamentul de modificare a legislației naționale cel târziu până la 1 iulie 2025”, se precizează în document.

În plus, Guvernul a decis:

– majorarea cotei standard de la 19% la 21%;

–eliminarea aplicării cotei reduse de 5% și aplicarea unei cote reduse de 11% pentru operațiunile supuse în prezent cotei reduse de 5%, respectiv pentru: livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, livrarea de lemn de foc și livrarea de energie termică în sezonul rece, destinată anumitor categorii de consumatori;

– majorarea cotei reduse de TVA de la 9% la 11% pentru o gamă mai restrânsă de bunuri și servicii, respectiv pentru: medicamente de uz uman, alimente destinate consumului uman, cu anumite excepții, apa pentru irigații, îngrășăminte și pesticide, servicii de alimentare cu apă și de canalizare, clădiri destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari, case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap, servicii de cazare și de restaurant/catering.

În perioada 1 august – 31 octombrie 2025, se vor monitoriza încasările din sectorul HoReCa, iar în funcție de rezultatul analizelor efectuate se va decide cu privire la cota de TVA ce urmează să fie aplicată acestui sector.

Suplimentele alimentare vor avea TVA crescut de la 9% în prezent la 21%, la fel ca mâncarea pentru animale.

Nu vor mai avea TVA redus nici locuințele sub 120.000 euro la valoarea de cumpărare. Pana acum aveau 9% TVA, dar vor fi taxate cu 21%. La fel, biletele la meciuri, bâlciuri, parcuri de distracții, târguri, expozitii, cinematografe și evenimente culturale – TVA 21%

Vinul, cidrul și hidromelul – de la acciză zero la taxare

Pentru prima dată din 2004, vinurile și alte băuturi fermentate vor fi accizate. În prezent, acciza este de 0,00 lei/hl pentru aceste produse.

„Nivelul accizelor pentru vinurile liniștite (vin nefermentat, n.r) nu a suferit nicio modificare de la 1 ianuarie 2004 (…) menținându-se la nivelul de 0,00 lei/hl până în prezent.”

Măsura este recomandată de FMI, care solicită un tratament fiscal egal pentru vinurile spumoase și cele liniștite, argumentând că acestea sunt produse similare.

Accize și pentru sucurile cu zahăr

Pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat se aplică deja accize, dar guvernul le crește în perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026:

  • 40 lei/hl pentru băuturi cu 5–8g zahăr/100ml
  • 60 lei/hl pentru băuturi cu peste 8g zahăr/100ml

Măsura este susținută de Comisia Europeană, care a recomandat această taxare pentru a reduce deficitul bugetar și pentru a evita suspendarea fondurilor europene prin PNRR.

Impozite suplimentare pentru jocuri de noroc și bănci

Veniturile din jocuri de noroc rămân supuse unui sistem progresiv de taxare. Astfel, pentru fiecare câștig brut:

  • până la 10.000 inclusiv – 10%
  • peste 10.000 – 66.750 inclusiv- 1.000 + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000
  • peste 66.750 – 12.350 + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750

În plus, instituțiile de credit, inclusiv băncile, vor plăti un impozit suplimentar pe cifra de afaceri, după cum urmează:

  • 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 30 iunie 2025 inclusiv, respectiv 4%, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv;
  • 4%, începând cu data de 1 ianuarie 2026.”

Rovinieta se scumpește. România aliniază tarifele la Directiva (UE) 2022/362

O altă măsură cu impact direct pentru cetățeni este majorarea valorii rovinietei pentru autoturisme, inclusiv a cuantumului amenzilor pentru lipsa acesteia. Modificarea vine în contextul transpunerii Directivei europene 2022/362 privind taxarea infrastructurii rutiere.

În 2025, rețeaua rutieră a României include:

  • 1.280 km de autostrăzi și drumuri expres (față de 866 km în 2019)
  • 15.471 km de drumuri naționale

Reducerea indemnizațiilor pentru concedii medicale

Pentru concediile medicale de boală obișnuită, indemnizația actuală de 75% din baza de calcul (media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni) va fi diminuată, pentru a reduce cheltuielile Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

„În acest sens, se propune stabilirea cuantumului indemnizațiilor de concedii medicale pentru boală obișnuită prin aplicarea unui procent diferențiat, în funcție de totalul zilelor de concediu medical acordate pentru fiecare episod de boală, după cum urmează:

– prin aplicarea procentului de 55% asupra bazei de calcul pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă de până la 7 zile de incapacitate temporară de muncă;

– prin aplicarea procentului de 65% asupra bazei de calcul stabilite pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă cuprinsă între 8 și 14 zile de incapacitate temporară de muncă;

– prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă de peste 15 zile de incapacitate temporară de muncă.

Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă pentru unele boli cardiovasculare se menține la nivelul actual de 75% din baza de calcul.”

DOCUMENTUL INTEGRAL

proiectLegemasurifiscale_03072025Descarcă
Articolul precedent OFICIAL de la DNA despre trimiterea în judecată a lui Florian Coldea. Iată cum acționa rețeaua coldea12 OFICIAL de la DNA despre trimiterea în judecată a lui Florian Coldea. Iată cum acționa rețeaua
Articolul următor Meciul oficial de retragere a Simonei Halep a fost stabilit pentru 13 iunie 2026 la Cluj Snapinsta.app 468664934 18451702321067537 1220953063820457317 n 1080 Meciul oficial de retragere a Simonei Halep a fost stabilit pentru 13 iunie 2026 la Cluj
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele știri

Mașină cuprinsă de flăcări pe Autostrada Soarelui, în noaptea de joi spre vineri e89640b7 92bf 4c44 a091 7e9e52863c80
Mașină cuprinsă de flăcări pe Autostrada Soarelui, în noaptea de joi spre vineri
Actualitate Local
Accident între un tractor și o mașină, la intrare în Valea Dacilor: 5 persoane implicate UPDATE smurd noaptea
Accident între un tractor și o mașină, la intrare în Valea Dacilor: 5 persoane implicate UPDATE
Actualitate Local
UPDATE Un copil de 9 ani, căutat de familie / A fost găsit 6477485c 4e86 4ae1 9556 af3c5b151eff
UPDATE Un copil de 9 ani, căutat de familie / A fost găsit
Actualitate Local
VIDEO Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit la Eforie Nord UPDATE WhatsApp Image 2025 07 03 at 18.53.34 1
VIDEO Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit la Eforie Nord UPDATE
Actualitate Local
Accident cu o victimă: un ATV s-a răsturnat în Eforie Sud UPDATE SMURD
Accident cu o victimă: un ATV s-a răsturnat în Eforie Sud UPDATE
Actualitate Local
Un cimitir militar va fi construit în Constanța. Peste 3.000 de locuri vor fi amenajate maxresdefault
Un cimitir militar va fi construit în Constanța. Peste 3.000 de locuri vor fi amenajate
Ediție Local TOP

RECOMANDATE

FOTO VIDEO Protest în fața sediului ANAF din Constanța după ce Guvernul a tăiat sporul pentru condiții vătămătoare Design fara titlu 66
LocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Protest în fața sediului ANAF din Constanța după ce Guvernul a tăiat sporul pentru condiții vătămătoare

3 iulie 2025
Tragedii în lanț după un accident la Eforie: victima a murit după doi ani, iar soțul s-a sinucis. Şoferița, condamnată cu suspendare IMG 5045
EdițieLocalRecomandatRelevante

Tragedii în lanț după un accident la Eforie: victima a murit după doi ani, iar soțul s-a sinucis. Şoferița, condamnată cu suspendare

3 iulie 2025
FOTO VIDEO Marius Sponoche, prezent la Tribunalul Constanța: Pozați, pozați! 15de2991 7701 4ab4 91cf ae3245b98845
JustițieLocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Marius Sponoche, prezent la Tribunalul Constanța: Pozați, pozați!

2 iulie 2025
FOTO Un camion care transportă animale a ieșit de pe șosea, în zona satului Culmea din Constanța Imagine WhatsApp 2025 06 26 la 14.21.03 89d713a9
LocalRecomandatRelevante

FOTO Un camion care transportă animale a ieșit de pe șosea, în zona satului Culmea din Constanța

26 iunie 2025
MINUTA/ Decizie nouă în dosarul Vlad Pascu: Curtea de Apel s-a pronunțat cu privire la libertatea inculpatului 7d7ae6bc 5664 45b0 844d 70484cea3033 2048x1153 1
ActualitateJustițieLocalRecomandatRelevante

MINUTA/ Decizie nouă în dosarul Vlad Pascu: Curtea de Apel s-a pronunțat cu privire la libertatea inculpatului

26 iunie 2025
Șacalul, TRIMIS ÎN JUDECATĂ ÎNTR-UN NOU DOSAR, după ce a fost prins cu un cuțit în arestul IPJ Constanța Image Editor 2025 06 26T041410.362
JustițieLocalRecomandatRelevante

Șacalul, TRIMIS ÎN JUDECATĂ ÎNTR-UN NOU DOSAR, după ce a fost prins cu un cuțit în arestul IPJ Constanța

26 iunie 2025
FOTO VIDEO Final de emoții pentru absolvenții clasei a VIII-a! Elevii din Constanța, optimiști după proba de Matematică de la Evaluarea Națională Design fara titlu 58
EducațieLocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Final de emoții pentru absolvenții clasei a VIII-a! Elevii din Constanța, optimiști după proba de Matematică de la Evaluarea Națională

25 iunie 2025
Recomandări pe litoral:„Anumite colace constituie pericol de înec” – avertismentul lui Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului Salvamar
EdițieLocalRecomandatRelevante

Recomandări pe litoral:„Anumite colace constituie pericol de înec” – avertismentul lui Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului

24 iunie 2025

Despre noi

SeaPress consideră că informarea corectă, onestă și directă este cea mai bună hrană pentru mintea umană și cel mai bun început pentru dezvoltarea umanității!

Contact

  • Telefon : +40753904350
  • WhatsApp Redacție : +40753904350
  • Email : [email protected]
© Copyright 2024 MEDIA TRUTH SRL. All Rights Reserved.
  • Contact
  • Termeni și condiții
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?