În contextul avertizărilor de caniculă și disconfort termic accentuat emise de Administrația Națională de Meteorologie, CFR Călători informează publicul că pot apărea întârzieri și dificultăți în circulația trenurilor, generate de condițiile atmosferice extreme specifice sezonului cald. Restricțiile de viteză care se impun din cauza temperaturilor extreme sunt decise de către CFR SA – administratorul infrastructurii feroviare, ele ducând inerent la întârzieri în circulația trenurilor de călători.
Măsuri pentru menținerea confortului și siguranței pasagerilor:
CFR Călători depune eforturi susținute pentru menținerea în circulație a tuturor unităților de material rulant echipate constructiv cu instalații de climatizare și pentru asigurarea funcționării acestora în condiții cât mai bune.
Întregul parc de vehicule feroviare este verificat tehnic și funcțional înainte de plecarea în cursă, pentru a preveni eventuale defecțiuni în parcurs. În plus, au fost dispuse măsuri suplimentare de mentenanță, printre care:
-înlocuirea filtrelor de aer;
-curățarea cu jet de apă și aer sub presiune a componentelor instalației de climatizare;
-verificarea presiunii agentului frigorific;
-însoțirea trenurilor de către electricieni de vagoane pe anumite rute și intervale orare cu temperaturi extreme;
-intervenții operative în stații dotate cu personal tehnic specializat.
Limitările tehnice ale instalațiilor de climatizare
Instalațiile de climatizare de la bordul vagoanelor au fost proiectate conform standardelor europene pentru zona climatică II (România, Ungaria, Austria, Germania, Danemarca, Belgia ) . În ultimii ani, însă, valurile de căldură au generat temperaturi comparabile cu cele din zona climatică I (Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Turcia), ceea ce afectează performanțele echipamentelor.
În condiții de temperaturi exterioare de peste 35°C la umbră (echivalentul a 50–80°C la soare, lângă trenuri), agregatele de climatizare pot funcționa sub parametrii normali sau pot intra automat în regim de ventilație, pentru a preveni avarii grave. Aceste disfuncționalități sunt determinate de condiții climatice extreme, care pot depăși limitele tehnice de funcționare ale echipamentelor actuale.
Recomandări pentru pasageri în contextul caniculei:
Pentru ca experiența de călătorie să fie cât mai sigură și confortabilă, CFR Călători recomandă:
-Hidratarea constantă și păstrarea unei sticle cu apă la îndemână;
-Deţinerea medicației necesare pentru afecțiuni personale;
-Alertarea personalului de tren în cazul apariției unei stări de rău sau dacă un alt pasager are nevoie de ajutor.
Planificarea călătoriilor:
În perioada estivală, CFR Călători utilizează întregul parc de material rulant tehnic disponibil, în special pe rutele cu cerere ridicată. În acest sens, recomandăm:
-Planificarea din timp a călătoriilor;
-Utilizarea tuturor trenurilor disponibile în graficul zilnic;
-Achiziționarea anticipată a biletelor, cu până la 30 de zile înainte.
Modalități de achiziție bilete:
-online: cfrcalatori.ro;
-aplicația mobilă „CFR Călători bilete online” (Google Play, App Store, Huawei AppGallery);
-automatele de vânzare din principalele gări;
-casele de bilete și agențiile de voiaj CFR Călători.
Informații despre circulația trenurilor:
-la telefon 0219521 – INFO CFR (trafic intern).
-la numerele de telefon din stațiile CFR ce sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro la secțiunea INFORMAȚII TELEFONICE – https://www.cfrcalatori.ro/informatii-telefonice/
-în aplicația TRENUL MEU (https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Itineraries), se introduce numărul exact al trenului în căsuţa indicată şi click pe Informații tren. Se obțin informaţii în timp real despre opriri, întârzieri, minutele de staţionare în următoarea gară şi timpul estimat de sosire.
-pe site-ul companiei www.cfr.ro sunt funcționale și actualizate permanent camerele web din gările București Nord, Aeroport Henri Coandă, Timișoara, Craiova, Brașov, Iași, Cluj Napoca și Constanța care indică ora de sosire/de plecare a trenurilor.
-pe site-ul www.cfrcalatori.ro la Mers tren trafic intern.
-de la personalul nostru din staţii.