Moţiunea de cenzură iniţiată de eurodeputatul român Gheorghe Piperea (AUR) a fost respinsă joi, la Strasbourg, cu o largă majoritate de Parlamentul European, cu voturi 360 de voturi împotrivă, 175 de voturi pentru şi 18 abţineri.
În total au fost prezenţi la vot 553 de eurodeputaţi.
„Cu 175 voturi pentru, 360 împotrivă și 18 abțineri, Parlamentul European a respins joi o moțiune de cenzură împotriva Comisiei. Votul asupra moțiunii a avut loc prin apel nominal. Pentru a fi adoptată, ar fi fost necesară o majoritate de două treimi din voturile exprimate, reprezentând majoritatea membrilor care compun Parlamentul. Potrivit Regulamentul de procedură al Parlamentului, o moțiune de cenzură împotriva Comisiei poate fi înaintată Președintelui de către o zecime dintre deputații care compun Parlamentul European (72 în actuala legislatură)”
a precizat Parlamentul European într-un comunicat.
Moțiunea de cenzură a Parlamentului European împotriva Comisiei Europene, inițiată de eurodeputatul AUR Gheorghe Piperea și semnată în principal de europarlamentari de extremă dreapta, reprezintă un compendiu al tuturor acuzațiilor aduse în ultimii ani președintei Ursula von der Leyen.
Documentul oficial al moțiunii, publicat pe site-ul Parlamentului European, conține 11 constatări aduse ca argumente și 6 concluzii, unde cea cu numărul 5 reprezintă punctul central al întregului demers: ”îndeamnă Comisia să demisioneze pentru că în repetate rânduri s-a dovedit incapabilă să asigure transparența și a nesocotit controlul democratic și statul de drept în Uniune”.
Inițiativa lui Gheorghe Piperea, prima de acest fel după un deceniu, alătură scenariile colportate pe seama pandemiei Covid-19 și a vaccinurilor care au dus la eradicarea acesteia, considerațiile specifice extremei dreapta cu privire la cheltuielile militare ale Uniunii Europene și alegațiile conspiraționiste cu privire la ”ingerința ilegală a Comisiei” în alegerile din România și Germania.