Până la redeschiderea spre vizitare a punctului muzeal, specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța propun constănțenilor și deopotrivă turiștilor o incursiune prin povestea edificiului, istoricul descoperirii sale și al cercetărilor arheologice.



VIDEO LIVE
De asemenea, vor fi evidențiate diferitele etape ale conservării-restaurării și introducerii sale în circuitul de vizitare, practic o trecere în revistă a principalelor prefaceri istorice prin care a trecut monumentul până în prezent. În acest sens, MINA Constanța, cu sprijinul și sub egida Consiliului Județean Constanța, organizează în perioada 11 iulie – 15 august 2025 o expoziție foto-documentară temporară în aer liber (outdoor), pe aleea de intrare în Edificiul roman cu mozaic, accesibilă din Piața Ovidiu.



VIDEO
La expoziție participă Răzvan Filipescu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Delia Cornea, directorul Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța, și Raluca Morariu, care administrează sau implementează programe ori proiecte finanțate din fonduri externe sau din fonduri bugetare în cadrul Consiliului Județean Constanța.
„Consiliul Județean a depus, implementat si coordonat acest proiect. Alături de mine sunt colegii din departamente cu care noi lucrăm pentru instituțiile dobrogene. Este un salt uriaș între momentul 2010 și cel de azi. Toată lumea așteaptă cu nerăbdare redeschiderea Edificiului cu mozaic.”
a spus Delia Cornea, directorul Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța.


Încă de la preluarea mandatului, atât domnul președinte cât și eu am spus faptul că este foarte importantă cultura. Vreau să le mulțumesc colegilor mei de la Direcția de Fonduri Europene care au implementat cu bine acest proiect. În luna august urmează să deschidem oficial acest edificiu.”
a relatat Răzvan Filipescu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța.


Proiectul a reprezentat o mare provocare și pentru noi. Proiectul a avut un parcurs dificil. Suntem în ultima etapă, pregătim recepția. Estimam ca la finalul lunii august să fie pus în circuitul turistic.”
a transmis Raluca Morariu, care administrează sau implementează programe ori proiecte finanțate din fonduri externe sau din fonduri bugetare în cadrul Consiliului Județean Constanța.


Am gândit această expoziție ca un preambul pentru redeschiderea edificiului. Am sintetizat informația cea mai atrăgătoare în aceste 20 de panouri. Parcursul se deschide cu descoperirea edificiului în 1959.”
Irina Sodoleanu, specialist în Edificiul roman cu mozaic, nepoata celui care a descoperit Edificiul.


Prin intermediul materialului foto-documentar păstrat în arhivele MINAC, expoziția va ilustra momente marcante din istoria monumentului, precum și principalele caracteristici ale acestuia, elemente de arhitectură, decor interior, inventarul arheologic păstrat. Istoria în alb-negru va fi completată și cu fotografii recente, care prezintă paleta coloristică reală a mozaicului policrom, dezvăluită după curățarea și restaurarea recentă.



Nu în ultimul rând, expoziția îi va readuce în memoria colectivă pe cei care au făcut posibilă descoperirea, cercetarea, restaurarea-conservarea și deschiderea spre vizitare a complexului antic.


Vor fi prezentate vestigii ale orașului antic, fragmente de artă și arhitectură, elemente de urbanism tomitan și de comerț, toate cele din urmă expresii ale manifestării antichității târzii pe țărmul vest-pontic.
Expoziția File de istorie tomitană: Edificiul roman cu mozaic (sec. IV-VI p.Chr.) – preambul al repunerii în circulație a acestui important punct muzeal – va putea fi vizitată începând cu 11 iulie 2025, ora 10.00.
Reamintim că în a doua parte a lunii august Edificiul roman cu mozaic își va redeschide porțile către publicul larg, după o lungă perioadă în care a fost închis pentru restaurarea mozaicului, renovarea clădirii de protecție și dotarea cu sisteme moderne de climatizare.
ARTICOL ÎN CURS DE ACTUALIZARE