Vineri, 18 iulie 2025, începând cu ora 09:45, are loc inaugurarea oficială a unor obiective de importanță strategică pentru sistemul penitenciar, în cadrul Secției exterioare Valu lui Traian și în cadrul Penitenciarului Constanța–Poarta Albă – Centru. La eveniment sunt așteptați invitați de seamă din rândul conducerii Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor, instanțelor de judecată, parchetelor, poliției, precum și din cadrul serviciilor de probațiune și al autorităților locale.
Evenimentul marchează finalizarea și punerea în funcțiune a unor noi spații de detenție și infrastructuri-suport esențiale pentru creșterea capacității de cazare, modernizarea condițiilor de detenție și optimizarea activităților derulate în mediul penitenciar. Vor fi inaugurate Pavilionul Multifuncțional și un pavilion de detenție cu o capacitate de 80 de locuri în cadrul Complexului Corecțional – Secția exterioară Valu lui Traian, precum și trei pavilioane de detenție de câte 100 de locuri fiecare, destinate regimurilor deschis și semideschis, în cadrul Penitenciarului Constanța-Poarta Albă – Centru.

Printre oficialii și reprezentanții instituțiilor care și-au anunțat participarea se numără:
- Radu MARINESCU – Ministru, Ministerul Justiției
- Ion-Claudiu TEODORESCU – Secretar general adjunct, Ministerul Justiției
- Geo Bogdan BURCU – Director General, Administrația Națională a Penitenciarelor
- Claudiu Silvian ROMÂNU – Director General Adjunct, Administrația Națională a Penitenciarelor
- Lucian JALBĂ – Judecător de supraveghere a privării de libertate – PCTPA
- Francisc NEMETH – Vicepreședinte, Curtea de Apel Constanța
- Vlad ARDELEANU – Președinte, Tribunalul Constanța
- Adrian IONESCU – Președinte, Judecătoria Constanța
- Geilan IBRAIM – Președinte, Judecătoria Medgidia
- Elena MERGEANE – Procuror general, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța
- Viorel TELICEANU – Procuror șef, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța
- Mihai STANCIU – Prim-procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța
- Vasile ABAGIU – Procuror șef, DNA – Serviciul Teritorial Constanța
- Mădălina HIRA – Procuror șef, DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța
- Flanel STĂNILĂ – Prim-procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia
- Cornel-Georgian MOTOFOLEA – Inspector șef, I.P.J. Constanța
- Roxana IONIȚĂ
- Claudia AXINTE
- Dana ADOCHIEI – Șef serviciu, Serviciul de Probațiune Constanța
- Iuliana-Elena CĂRBUNARU – Inspector de probațiune, Direcția Națională de Probațiune
- Simona LAZĂR – Consilier de probațiune, Serviciul de Probațiune Giurgiu
- Gelu Dănuț DINCĂ
Galerie FOTO 1














VIDEO LIVE Declarații
„Eliminăm condamnările României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”
Referindu-se la inaugurarea celor 380 de locuri de detenție noi, construite la standarde europene și internaționale, în cadrul Penitenciarului Poarta Albă, ministrul Justiției, Radu Marinescu, a explicat care este scopul acestui demers și ce beneficii aduce atât deținuților, cât și personalului din penitenciare.
Suntem azi la Penitenciarul Poarta Albă pentru a inaugura 380 de locuri de detenție, care sunt realizate la standarde europene, internaționale. Am vizitat, împreună cu echipa ANP, fiecare dintre cele 3 secții. Am discutat cu persoanele private de libertate. Sunt 80 de locuri realizate prin mecanismul de cooperare norvegian și 300 de locuri realizate prin efortul bugetar al statului român. Vreau să spun că aceste realizări ne vor permite să eliminăm condamnările României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce privește drepturile omului. Ne vor permite să eliminăm orice fel de dubii în ceea ce privește respectarea de către România a standardelor internaționale, civilizate, de detenție. Cel mai important lucru este că vom asigura personalului din ANP condiții civilizate de muncă și, cel puțin la fel de important, vom asigura respectarea decenței umane, a civilizației, a standardelor necesare pentru persoanele private de libertate.”
a transmis Radu Marinescu
Cu ce probleme se confruntă persoanele private de libertate
Ministrul Justiției a subliniat importanța dialogului direct cu persoanele aflate în detenție, pentru a le cunoaște opiniile despre noile condiții și pentru a înțelege mai bine nevoile lor legate de reintegrarea în societate după eliberare.
M-am preocupat să discut cu cât mai multe persoane private de libertate pentru a vedea care este și punctul lor de vedere. Ei apreciază standardele la care s-a ajuns în noile locuri de detenție. Preocupările sunt orientate spre mecanismul de reinserție socială, din perspectiva eliberării condiționate. Misiunea finală este a judecătorului, care face evaluarea dacă persoana s-a îndreptat și poate face față societății.”
a transmsi ministrul Justiției
Radu Marinescu a vorbit și despre provocările cu care se confruntă sistemul penitenciar din cauza limitărilor bugetare, subliniind însă că acestea nu pot justifica nerespectarea drepturilor fundamentale și a standardelor europene asumate de România.
Condițiile de austeritate nu pot să constituie niciodată o justificare pentru a nu respecta toate standardele pe care ni le asumăm ca stat european și ca stat de drept. Este adevărat că personalul Administrației Naționale a Penitenciarelor nu este la standardul complet. Acești oameni își fac datoria, suntem în discuții cu ANP, are o nouă conducere care, în dialog, caută soluțiile optime ca, prin formule de redistribuire, să facă față și în aceste condiții de recesiune. Sunt perspective și mai bune în ceea ce privește digitalizarea. Azi, în acele locuri s-a văzut că digitalizarea a evoluat foarte mult. Avem mai multe proiecte în acest sens.”
a mai adăugat ministrul
Ministrul a evidențiat și rolul dialogului social cu angajații ANP în găsirea celor mai bune soluții pentru dezvoltarea sistemului, în contextul constrângerilor economice actuale și al necesității de eficientizare.
Când am încredințat conducerea ANP, am încredințat și responsabilitatea de a veni cu acele soluții care sunt considerate optime pentru dezvoltarea sistemului. Discuțiile se poartă în dialogul social cu salariații, pentru a găsi acele soluții optime de funcționare. Ce face Ministerul Justiției este să lupte pentru acele fonduri necesare funcționării sistemului, însă trebuie să înțelegem că, în contextul acesta al unei prudențe economice și al unui efort colectiv, este nevoie să găsim cele mai bune soluții și pentru a ne eficientiza.”
a trnamsis Radu Marinescu
Legislația și cazul de la Mureș
Comentând cazul recent din Mureș, în care un bărbat eliberat condiționat a violat și ucis o femeie vulnerabilă, ministrul Justiției a condamnat fapta, a subliniat necesitatea unei analize asupra reinserției sociale și a explicat limitele intervenției sale în ancheta penală.
Legislația trebuie să fie evaluată și schimbată atunci când realitățile sociale solicită acest lucru. Cazul de la Mureș este absolut abominabil, condamnabil. Ce a făcut acest om, să ucidă o persoană vulnerabilă… ministrul Justiției nu intervine în ancheta propriu-zisă. Era o persoană care solicitase niște măsuri de protecție, erau niște semne că era vorba despre un agresor periculos. Trebuie evaluat acest caz și, categoric, trebuie prins acest făptuitor. Sunt convins că Ministerul de Interne face toate demersurile necesare, îl vor găsi până la urmă și va ajunge în fața legii. Trebuie inspectat cum s-a realizat reinserția sa socială. Ca principiu, eliberarea condiționată este un instrument legal de reintrare în societate, însă nu instrumentul este problema, ci modul în care noi folosim aceste instrumente. În momentul de față, legislația românească are standarde europene în ceea ce privește protecția; lucrăm să o ducem și mai departe.”
a spus ministrul Justiției
Ministrul a adăugat, ca opinie personală, că în astfel de cazuri este nevoie de o atenție suplimentară atunci când se decide dacă un infractor poate fi reintegrat cu adevărat în societate.
Dacă este să fim obiectivi, trebuie să admitem că astfel de infracțiuni foarte grave sunt comise și de persoane care, aparent, prezintă toată încrederea pentru revenirea în societate. Nu pot să formulez o opinie subiectivă asupra deciziei unui judecător de a încuviința o eliberare condiționată. Ca opinie personală, o persoană care a violat și a mai și ucis este o persoană cu mari semne de întrebare în ceea ce privește revenirea sa în societate.”
a conchis ministrul Justiției, Radu Marinescu
VIDEO 1
VIDEO 2
VIDEO 3
Galerie FOTO 2










VIDEO 4
Galerie FOTO 3






















VIDEO 5 Declarații Viorel Teliceanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța
Cu privire la inaugurarea oficială a celor 380 de locuri de detenție din cadrul Penitenciarului Constanța-Poarta Albă, Viorel Teliceanu s-a arătat plăcut surprins de condițiile pe care acestea le prezintă.
Eu am răspuns cu drag invitației domnului director de a participa la această ședință, să spunem, de lucru cu privire la inaugurarea noilor spații de cazare. Eu cunoșteam destul de bine, zic, destul de în amănunt situația de la Penitenciarul Poarta Albă. Eu am mai făcut vizite de lucru aici. Chiar am făcut și activități de urmărire penal. Am făcut… percheziții, ca atare cunoșteam destul de bine situația de aici. Știu că tot timpul a fost o preocupare a penitenciarului Poarta Albă pentru condițiile de lucru, dar ceea ce am putut să vedem acum ne surprinde total într-un sens pozitiv.
Am fost încă de la bilanțul anul acesta de la penitenciar și am constatat că spațiile de cazare, care acum au fost date în folosință, erau încă în faza de construcție. Acum am venit și am văzut rezultatul, nu pot decât să-i felicit pentru că vedem niște condiții de cazare la standarde europene, deci nu se mai pune problema de încălcare a drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate și acest lucru nu poate decât să mă bucure.
Eu am făcut vizite și la Centrul de Reținere și Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța (IPJ Constanța). Sigur că acolo condițiile sunt cât mai dificile, deși și acolo s-au făcut eforturi susținute de îmbunătățirea condițiilor de cazare, dar aș putea spune că precum aici, condiții de cazare nu am văzut. Sigur, sunt condiții, spații de cazare noi, evident, condițiile sunt dintre cele mai ridicate.
a declarat Viorel Teliceanu, șeful Parchetului Tribunalului Constanța.
De-a lungul vizitei ministrului, cei mai mulți dintre deținuți s-au plâns de condițiile în care se efectuează liberarea condiționată, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Viorel Teliceanu, fiind de părere că aceste condiții sunt destul de rezonabile în acest moment.
Această vizită de lucru nu a avut ca obiect discutarea acestor chestiuni, ci doar locurile de cazare. În ceea ce privește condițiile de eliberare condiționată, acestea sunt stipulate în mod clar de Codul Penal și domnul ministru nu avea ce să facă. Orice modificare a condițiilor de eliberare condiționată presupune modificarea unei legi, a Codului Penal, asta presupune niște pași dificili de parcurs. Condițiile sunt destul de clare, destul de rezonabile la acest moment pentru a se obține liberarea condiționată”
a încheiat Viorel Teliceanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța
Galerie FOTO 4





