Fosta deputată PSD Laura Vicol s-a filmat în fața complexului Nordis din Mamaia, în care face mai multe precizări din dosarul instrumentat de DIICOT. În înregistrare, aceasta vorbește despre unul dintre motivele care s-ar fi aflat în spatele arestării ei. Îmbrăcată în costum de baie și într-o rochie de plajă, Vicol începe filmarea din fața hotelului, de unde începe un discurs dramatic.
În țara mea, pe care o iubesc de mor, e țara mea. Dar în tara mea, când ai curaj să vorbești ceva, te duci la pușcărie. Unul dintre cele trei motive pentru care s-a admis propunerea mea de arestare a fost că mi-am permis să scriu pe Facebook despre o parte din adevărul despre Nordis, atât cât îmi permitea legea să o fac, pentru că era totul interzis. În țara mea, în momentul în care vorbești și spui adevărul, ești închis.
În spatele meu este hotelul Nordis, care a funcționat anul trecut și în care am stat și eu, de trei sau de patru ori, habar n-am de câte ori. Nu am venit aici pentru că era business-ul condus și de soțul meu, printre ceilalți asociați, și nu am vrut să interferez. Eram deputat, chiar dacă îmi dărusem demisia de la Comisia Juridică, nu am vrut să am niciun amestec cu ceea ce fac ei, pentru că era afacerea lor și eu reprezentam statul român.
În spate aveți un hotel care acum este pustiu, acum este închis, nu a fost lăsat să se deschidă, și veți vedea în filmulețele pe care le voi posta că apartamentele există, nu așa cum au spus toți, că sunt borfașă, că sunt hoață, că eu, soțul meu, ceilalți asociați, administratorul acestui business, „sunt tot niște hoți care au furat bani”.
Veți vedea în spatele meu toate apartamentele construite; la ultimul control ANPC s-a constatat că totul este închis și că doar proprietarii stau aici. Cum? Sunt proprietari, înseamnă că au în ce să stea. O să vedeți și parte din apartamente care nu au fost terminate. De ce? Când o să-mi permită legea, o să spun și acest lucru.
Am stat în spatele gratiilor 10 zile, pentru că mi-am permis să scriu în luna octombrie o bucățică, o părticică din adevărul despre Nordis.
a precizat Vicol
Context
Vladimir Ciorbă, liderul grupului Nordis, este acuzat că a vândut aceleași apartamente către mai mulți clienți, încasând avansuri de peste 195 de milioane de euro pentru proiecte imobiliare care, în mare parte, nu au fost construite. Banii erau delapidați, mutați între firme și spălați prin tranzacții fictive, în timp ce se evitau taxele datorate statului.
Laura Vicol, soția sa, este acuzată că a sprijinit aceste activități prin complicitate la delapidare, spălare de bani și aderare la grupul infracțional. Ancheta vizează o rețea cu structură piramidală formată din zeci de persoane și firme, suspectate că au creat un mecanism organizat de fraudare a clienților și a statului.
Care sunt infracțiunile comise, potrivit anchetatorilor
Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, sunt acuzați în dosarul Nordis de mai multe infracțiuni grave, legate de activitatea rețelei din jurul companiei imobiliare pe care Ciorbă o controla.
Acuzațiile care le sunt aduse includ: constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, precum și stabilirea cu rea-credință a taxelor și impozitelor, toate săvârșite în formă continuată.
Laura Vicol este acuzată în mod specific de complicitate la delapidare, spălare de bani și aderare la grup infracțional organizat, în timp ce Vladimir Ciorbă este considerat liderul grupării și coordonatorul mecanismului prin care se vindeau aceleași apartamente către mai mulți cumpărători, fiind obținute astfel sume uriașe de bani în mod fraudulos.
48 de conturi bancare deschise
În cadrul activităților de urmărire penală efectuate în cauza privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 201 imobile (apartamente și case), cinci spații comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părți sociale și acțiuni. De asemenea, au fost blocate un număr de 48 de conturi bancare deschise pe numele unor persoane fizice și juridice.
au transmis procurorii DIICOT