Cristina Deleanu, una dintre cele mai îndrăgite și respectate actrițe de teatru și film din România, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani.
Actrița Cristina Deleanu, una dintre marile doamne ale teatrului şi cinematografiei româneşti, a murit la vârsta de 84 de ani, după o carieră impresionantă de 40 de ani, de-a lungul căreia a interpretat numeroase roluri.
Cristina Deleanu s-a născut pe 22 decembrie 1940, la Ploieşti. Iarna aceea a fost atât de friguroasă, încât a suferit de otită, o boală care i-a dat bătăi de cap mulți ani.
Copilăria i-a fost marcată de drama războiului. La doar patru ani, în timpul bombardamentelor asupra Ploieştiului, adăpostul familiei, construit din lemn, a fost distrus, iar tatăl său biologic, un băiețel vecin și o fată din casă au murit sub ochii ei.
După această tragedie, mama sa a avut o nouă șansă în viață, cunoscându-l pe Nicolae Deleanu, redactor-șef la „Ultima Oră“, care i-a devenit tată vitreg și, fără să știe, a deschis pentru Cristina drumul către scena artistică.
Adolescența i-a fost influențată de noul statut al tatălui vitreg, numit director științific la Muzeul Peleș. Astfel, și-a petrecut multe vacanțe la Pelișor, înconjurată de scriitori și artiști renumiți precum Titus Popovici, Francisc Munteanu, Sorana Coroamă Stanca, Elie Roman, Ion Vasilescu și Maria Filotti, împreună cu nepotul acesteia, actorul Șerban Cantacuzino. Aici și-a descoperit dragostea pentru teatru.
După liceu, Cristina Deleanu a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa actorului și regizorului George Carabin. Încă din timpul studiilor, s-a făcut remarcată în spectacole precum „Nu puneţi dragostea la încercare“ (1961), „Minciuna are picioare lungi“ (1961), „Discipolul diavolului“ (1962) și „Oceanul“ (1962).
Absolventă în 1962, a fost repartizată la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi, unde a jucat până în 1967 în spectacole importante, printre care „Înşir’te mărgărite“ (1962), „Grădina cu trandafiri“ (1963), „O femeie cu bani“ (1964) și „Idolul şi Ion Anapoda“ (1965). În ianuarie 1968 a interpretat „Angelo, tiranul Padovei“ la Teatrul „I. D. Sârbu“ din Petroşani, apoi a evoluat la Teatrul „Tudor Vianu“ din Giurgiu până în 1980.
Între 1981 și 2001, Cristina Deleanu a fost o prezență constantă pe scena Teatrului Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, cu roluri în piese precum „Act veneţian“ (1982), „Titanic vals“ (1983), „Casa Bernardei Alba“ (1994) sau „Orfeu în infern“ (1995).
Pe lângă teatrul clasic actriţa a fost cunoscută și pentru rolurile din teatru radiofonic, televiziune și film. În anii ’80, a jucat în piese de teatru radiofonic și televiziune, iar mai târziu în producții cinematografice precum „Destine romantice“ (1981), „Liceenii“ (1986) și serialul TV „Om bogat, om sărac“ (2006).
Soţul său este actorul Eugen Cristea.