Președintele SUA Donald Trump a amenințat că ar putea impune taxe suplimentare Uniunii Europene. Ce ar înseamna, însă, pentru Europa, dar și pentru fiecare țară membră, tarifele despre care vorbește președintele american? „În cazul în care Trump impune taxe vamale UE, este posibil ca unele țări să fie lovite mai rău decât altele”, scrie The Guardian. Asta ar putea duce la inflație și ar putea afecta creștere economică din Uniunea Europeană. „Liderii UE nu ar trebui să răspundă cu aceeași monedă”, este de părere profesorul de economie mondială, Christian Năsulea.
Donald Trump a anunțat deja că Uniunea Europeană ar putea fi următoarea sa țintă în războiul comercial declanșat recent și ar putea suprataxa cu 10% comerțul cu țările europene.
SUA este cel mai mare importator de bunuri din lume – cumpărând produse în valoare de 3 trilioane de dolari în 2023. Are, de asemenea, cel mai mare deficit comercial cu bunuri – atunci când importurile depășesc exporturile – în valoare de 1 triloin de dolari.
Trump s-a plâns de multă vreme de deficitul comercial spunând că este un semn al practicilor „nedrepte” folosite de partenerii comerciali ai SUA și îl vede ca un semn de slăbiciune pentru economia americană după decenii în care producția din fabrici s-a mutat în străinătate.
Totuși, impunerea unor taxe suplimentare i-ar afecta cel mai mult pe cetățenii americani, este de părere profesorul de economie mondială, Christian Năsulea.
„Cel mai important lucru pe care trebuie să îl spunem și de lucrul ăsta se leagă toți economiștii, principalele persoane care vor fi lovite de aceste tarife vamale vor fi cetățenii americani, ei vor fi afectați în a cea mai mare măsură și cel mai rapid pentru că aceasta măsură este una decontată de către proprii cetățeni, în momentul în care o țară decide să facă acest lucru. Dincolo de asta, dacă e să începem să ne uităm la efectele care încep să fie resimțite pentru că produsele anumitor companii nu vor mai circula atât de ușor din cauza introducerii acestor taxe vamale. Există consecințe negative pentru acele companii și pentru angajații lor. Aceste costuri suplimentare se duc în inflație, în costurile care sunt suportate de cetățenii țării de destinație”
spune Năsulea.
Cel mai mare deficit comercial al SUA cu mărfuri cu o singură țară este cu China, în valoare de 279 de miliarde de dolari în 2023. Acesta a fost urmat de UE, cu 208 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, luarea în considerare a comerțului cu servicii reduce semnificativ deficitul cu UE, din cauza volumelor mari de comerț transatlantic cu servicii financiare, proprietate intelectuală și alte sectoare profesionale.
Regatul Unit are o relație mai echilibrată cu SUA. SUA este cea mai mare piață unică de export a Marii Britanii, în valoare de 60,4 miliarde de lire sterline în mărfuri în 2023, reprezentând 15,3% din totalul global. Regatul Unit a importat 57,9 miliarde de lire sterline în mărfuri din SUA.
Comerțul cu servicii este semnificativ mai mare, valorând 126,3 miliarde de lire sterline în exporturi din Marea Britanie în SUA și 57,4 miliarde de lire sterline în importuri.
În cazul în care Trump impune taxe vamale UE, este posibil ca unele țări să fie lovite mai rău decât altele. Germania are de departe cele mai multe exporturi de bunuri, în valoare de 158 de miliarde de euro în 2023. Țările de Jos importă cele mai multe bunuri din SUA, în valoare de 76 de miliarde de euro.
Cu toate acestea, proporția exporturilor către SUA în raport cu comerțul total variază, de asemenea, semnificativ între statele membre ale UE. Irlanda are de departe cea mai mare pondere, cu peste 25%. Comerțul Germaniei și Italiei cu SUA valorează aproximativ 10% din totalul lor global, în timp ce țările din Europa de Est au cote mai mici.