Bruxelles-ul activează procedura de suspendare a plății pentru o parte din cea de-a treia tranșă PNRR, în valoare de 2 miliarde de euro. Jalonul privind pensiile speciale și alte cinci reforme esențiale nu au fost îndeplinite.
Comisia Europeană a anunțat activarea procedurii de suspendare a plății pentru o parte din fondurile solicitate de România prin cea de-a treia cerere de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Măsura vine în contextul în care șase dintre cele 74 de jaloane și ținte incluse în cerere nu au fost îndeplinite, printre care și jalonul privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale.
Potrivit Comisiei, jalonul 215 — „intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale” — nu este îndeplinit. Acesta se adaugă altor cinci jaloane nefinalizate, legate de investiții în infrastructura feroviară, dezvoltarea rețelelor de metrou în București și Cluj-Napoca, reforme în managementul bazat pe performanță în transporturi și guvernanța corporativă a companiilor de stat din energie.
Plata va fi parțial suspendată
În baza Regulamentului Mecanismului de Redresare și Reziliență, Comisia activează procedura de suspendare a plății, ceea ce înseamnă că România va primi doar o parte din cele 2 miliarde de euro aferente celei de-a treia cereri. Restul sumei va fi blocat temporar până la remedierea deficiențelor.
România are acum o lună pentru a transmite observații privind evaluarea negativă a jalonului 215. În paralel, Comitetul Economic și Financiar al UE are patru săptămâni pentru a emite un aviz. Ulterior, Comisia va lua o decizie oficială privind plata. Dacă evaluarea actuală va fi menținută, suma corespunzătoare jaloanelor neîndeplinite va fi suspendată, urmând ca România să aibă la dispoziție șase luni pentru a le îndeplini.
După expirarea acestui termen, Comisia va reevalua progresele. Dacă va considera că jaloanele au fost îndeplinite în mod satisfăcător, va debloca fondurile suspendate.
Evaluare pozitivă pentru 68 de jaloane
În ciuda suspendării parțiale, Comisia a acordat o evaluare preliminar pozitivă pentru 68 de jaloane și ținte din cele 74 incluse în cerere. Printre reformele și investițiile validate se numără:
-Reforma regimului fiscal pentru microîntreprinderi, care prevede o reducere treptată a regimului special și simplificarea sistemului fiscal;
-Reforma pieței de energie electrică, cu un nou cadru legislativ pentru eficiența energetică și instrumente financiare verzi;
-Investiții în eficiența energetică a clădirilor, prin semnarea contractelor pentru renovarea clădirilor publice și rezidențiale.
Planul Național de Redresare și Reziliență al României are o valoare totală de 28,5 miliarde de euro, din care 13,6 miliarde în granturi și 14,9 miliarde în împrumuturi. Fondurile sunt condiționate de realizarea unor reforme ambițioase și de investiții cu impact sistemic.