Duminică, 30 martie, la mănăstirea Strunga, în cadrul slujbei oficiată de IPS Teodosie, s-a pus în discuție, din nou, în ciuda Patriarhiei Românie, subiectul Mitropoliei Tomisului. Arhiepiscopul Tomisului a încercat prin mai multe modalități să convingă Patriarhia de reactivarea Mitropoliei, inclusiv prin academicianul Constantin Barbu, care l-a insultat de mai multe ori pe Patriarh în conferințele transmise live pe pagina instituției, chiar cu Teodosie lângă. După ce Patriarhia a refuzat, arhiepiscopia urma să instige oamenii la protest, anul trecut,lucru care a dus la prima dojană primită de la PF Daniel pentru Teodosie. Aflăm că Teodose nu a insistat doar în mod public să ajungă mitropolit, ci „ a umblat și cu dedesubturi”. Academicianul Constantin Barbu, alături de Teodosie, au format scrisori către șeful SRI, Eduard Hellvig și șeful SIE, Gabriel Vlase, pentru a le îndeplini dorința. Contactat de SeaPress, Barbu susține că a trimis astfel de scrisori nu doar la SRI și SIE, ci și la alte instituții. De asemenea, acesta mai spune că SRI a oferit și un răspuns în câteva zile.

Mitropolia Tomisului este un subiect care arde în Arhiepiscopia Tomisului de ani de zile. De la o mică scânteie, a ajuns să fie o flacără imensă, ce se răspândește și în alte curți. Arhiepiscopul Teodosie a fost dojenit anul trecut de Patriarhia Româna în urma unor demersuri ieșite din comun pentru a convinge Patriarhul de reactivarea Mitropoliei Tomisului. Deși reprezentanții Patriarhiei au lămurit contextul, subiectul încă se discută în curtea Arhiepiscopiei. Așadar, duminică, în cadrul Sfintei Liturghii oficiată de IPS Teodosie la mănăstirea Strunga, a fost invitat academicianul Constantin Barbu, care l-a insultat de mai multe ori pe Patriarh în cadrul unor conferințe despre același subiect, alături de alți doi academicieni străini. Înainte de a vorbi cei trei academicieni, a ținut un cuvânt Teodosie, care a amintit, din nou, de Mitropolia Tomisului, care, spune el, „ trebuie să devină o realitate”.
Am adus aici o zestre prin domnul pofesor academician Constantin Barbu, avem aici prezența deosebită a unor personalități, domnul Peter Tase, american, istoric. Noi, avem în arhiva pe care o întregim a Arhiepiscopiei Tomisului, documente aduse din 85 de arhive și biblioteci europene, americane, de peste tot. (…) Era episcopie la Silistra, Mitropoliei Tomisului, domnul profesor academician, care a adunat această zestre, ne va prezenta, pentru că eu am primit cu bucurie aceste ofrande și acum ne aparțin nouă. Sunt o zestre inestimabilă. Și… vom face până la sfârșitul anului, multe sărbătoriri, ale mitropoliei noastre de atunci, care trebuie să devină și o realitate în vremurile de acum pentru că mitropolia aceasta a avut peste 1000 de ani. S-a continuat cu mitropolia Vicinei… aici lângă Dervent, este Mitropolia Vicinei și ultimul mitropolit al Vicinei, Iachint, a mers la Argeș și așa s-a înființat mitropolia țării românești în 1359. Dar din 1359 din secolul 14 până în secolul 21 sunt 7 secole. Mitropolia Tomisului din secolul 4 până în secolul 14, a avut 10 secolde. (…) și noi trebui să punem adevărul în lumină pentru demnitatea românească și pentru demnitatea bisericii noastre. (…)
a precizat Teodosie în cadrul slujbei.
Se cerea Mitropolie de la SRI și SIE
SeaPress.ro a ajuns în posesia unor documente în care, academicianul Constantin Barbu, alături de Teodosie, au formulat în scrisori cereri de reactivare a Mitropoliei Tomisului către Serviciul Român de Informații și către Serviciul de Informații Externe, la începutul anului 2023.
Să îl lumineze, rapid, directorul SRI pe „bătrânul patriarh” (?!)
Într-una dintre scrisori, respectiv cea către SRI, Barbu susține că s-a mai întâlnit în trecut cu Eduard Helvig. Acesta îi spunea lui Helvig faptul că reactivarea Mitropoliei este o chestiune urgentă, căci în Bulgaria s-a înființat deja Mitropolia Tomisului, la Durostor.
De asemenea, în aceeași scrisoare către SRI, Barbu susține că Patriarhul refuză această reactive din „motive obscure și inculte” și că ar trebui ca directorul SRI, Eduard Hellvig „să îl ilumineze pe bătrânul patriarh”.

DOCUMENT – scrisoare integrală căre Eduard Raul Helvig
Teodosie cu Barbu l-au invitat pe Gabriel Vlase la Constanța
În schimb, în scrisoarea trimisă lui Gabriel Vlase, șeful SIE, Barbu spune că este vorba despre o invidie personală din partea patriarhului pe arhiepiscop. De asemenea, acesta împreună cu Teodosie îl invită pe Vlase să vadă arhiva care ar argumenta reactivarea Mitropoliei.

DOCUMENT Scrisoare integrală către Gabriel Vlase
Ce spune Constantin Barbu
L-am contactat pe Constantin Barbu pentru a lămuri contextul acestor scrisori. Barbu a explicat de ce vorbit despre Mitropolia Dobrogei din Bulgaria în scrisori, însă acesta susține că el doar adună documentele și că nu are nicio putere de a cere decizii, religioase sau politice. Aruncând, într-un fel, pe Teodosie acestă poveste.
Vreau să spun un lucru foarte simplu, știți că teriotoriul real al României îl știe și Regina, că d-aia și-a pus inima acolo. Acolo, unde au bulgarii acum Palatul Regal al (…) acolo a fost ințiat Burebista. Eu vorbesc după o inscripție care s-a păstrat pe aur. Acum, Silistra, care este în sudul Dobrogei și în nordul Bulgariei, deci la granița noastră cu Bulgaria, ei au fost mai inspirați decât noi și au făcut mitropolie. Eu am publicat până acum, cu Înaltul Teodosie, 300-400 cărți, cu manuscrise, cu documente, din cele mai vechi și mai teribile arhive ale lumii, în care scrie clar, Marcul Metropolitanus Tomensis, deci Mitropolia Tomisului, la anul 325 la Niceea, care avea 14 eparhii sufragane. (…) eu nu am nicio putere și nu cer decizii, religioase, politice, etc., eu adun documentele, alții trebuie să facă această poveste. Bulgarii au fost inspirați și au zis „avem și noi Mitropolie la Silistra” (…) Eu nu fac niciodată politică, nu am treabă. (…)
„SRI-ul a răspuns în mai puțin de 7 zile”
Barbu mai susține că SRI a răspuns și că ar fi arătat o atitudine pozitivă în inițierea acestor documente, însă au mai arătat reprezentanții instituției că nu e în cartea lor această situație.
(…) Am scris, e adevărat și la SRI, că am trimis aceste documente și ei mi-au răspuns juridic și exact, în stilul retoricii lor, că ei sunt încântanți să știe că producem aceste documente, că le adunăm, dar nu este în cartea lor, povestea lor. Deci nu ei au puterea să reactiveze Mitropolia Tomisului. (…) Le-am scris de două sau de trei ori. (…)
Nu mai aveam semnal. Sunt în zona asta, Strunga, mă întorc spre Constanța și e semnal, nu e semnal (…) SIE nu a răspuns. Nu-mi amintesc exact. Cred că nu au răspuns. Mă rog, nu era o obligație sau… poate au trimis scrisoarea la SRI și au răspuns SRI-ul. (…) SRI-ul au răspuns în mai puțin de 7 zile. (…)
a precizat Constantin Barbu

Demersurile continuă – la Strunga s-a discutat, din nou, „Mitropolia Tomisului”, spune Barbu
Barbu a susținut, din nou, ce a transmis și în scrisoarea către SIE, anume faptul că patriarhul ar fi invidios pe Teodosie și că nu vrea să fie deasupra rușilor.
(…) Am mai găsit încă 7 papirusuri originale (…) Există în 7 limbi numele lui Marcus Metropolitanus Tomensis. (…) Sunt vreo 500 de volume. Vreo 300 deja Înaltul Teodosie le are. Și dumnealui face o lucrare lungă, în 100 de volume, astăzi ( 30 martie 2025 ) am prezentat la biserica asta din Strunga, de unde venim, volumele 51-60 și cred că sunt vreo 80 de (…) că sunt manuscrise grele. Am zis să le adune toate și să fie aici. După, cine ia hotărâri, nu e treaba mea, că eu nu mă ocup cu asta (…)
Patriarhul e puțin invidios că Bucureștiul e mai tânăr decât Constanța, acum, ce să facem?! (…) Nu e de vină Teodosie că e mai veche Constanța decât Bucureștiul. (…) Patriarhul, căruia i-am scris și lui, vreo 800 de pagini de scrisori, i-am zis că este și în favoarea lui să fie Patriarh peste cea mai veche biserică ortodoxă a creștinismului, pentru că… el a fost coleg cumva în Elveția cu Patriarhul Chiril al Moscovei și cred că nu vrea să fie deasupra rușilor, cred că îl au puțin la mână, cum se zice, dar nu-i treaba mea (…)
a mai adăugat Constantin Barbu

VIDEO
Vezi AICI video cu slujba ținută la Strunga.