Petrină Boița a fost prezentă joi, 17 iulie, la ÎCCJ, acolo s-a judecat contestația privind măsurile asiguratorii impuse inculpaților din dosarul DNA Constanța în care primarul Mangaliei și alți inculpați, inclusiv Boiță, sunt acuzați de corupție. La ieșirea din sală, Petrina Boiță, însoțită de soțul ei și de avocat, au fost întâmpinați de protestatarul Marian Ceaușescu, cel care obișnuiește să le bată obrazul celor care ajung deseori în fața magistraților, inculpați în dosare cu greutate ale DNA, DIICOT sau ale altor structuri. Cristinel Boița, soțul Petrinei, a devenit agresiv în interiorul ÎCCJ și a încercat să-i lovească telefonul lui Marian Ceaușeșcu. Pentru acest motiv.. jandarmii de la fața locului l-au amendat pe soțul inculpatei din dosarul DNA.
Deseori, sub presiunea acuzațiilor, inculpații sau apropiații acestora uită de lege și de drepturile celorlalți. În loc să se concentreze pe soluționarea problemelor juridice, preferă să evite expunerea publică și reacționează impulsiv. Asta s-a întâmplat și joi, 17 iulie, la ÎCCJ, acolo unde Petrina Boiță, inculpat într-un dosar DNA Constanța destul de complex, în care personajul principal este primarul Mangaliei, Radu Cristian, a fost prezentă cu soțul ei pentru a se analiza contestațiile privind măsurile asiguratorii din dosar.
La fel ca mulți alți inculpați care trec pragul instanțelor și sunt acuzați de diverse infracțiuni, Petrina Boița și soțul ei au fost întâmpinați de protestatarul Marian Ceaușescu, cunoscut pentru faptul că le „bate obrazul” celor ajunși în atenția procurorilor.
Prezența acestuia nu a fost deloc pe placul lui Cristinel Boița, soțul Petrinei, care, iritat de replica celebră „Dă banii înapoi!”, a reacționat agresiv și a încercat să lovească telefonul care îl filma. Pentru gestul său, jandarmii prezenți în incinta ÎCCJ i-au aplicat o amendă considerabilă.
După izbucnirea nervoasă și amenda primită, au urmat și întrebările incomode, de care nu au scăpat nici Petrina, dar nici soțul acesteia.
VIDEO
Context
Amintim că primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, alături de alți inculpați, este judecat pentru fapte de corupție la Curtea de Apel Constanța într-un dosar instrumentat de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanța la finalul anchetei desfășurate în perioada 2022–2023.
Alături de edil, mai sunt inculpați mai mulți funcționari din cadrul Primăriei Mangalia, printre care fostul secretar Petrina Boiță, fostul administrator public Romulus Dumitrana, directori și șefi de servicii din compartimentele juridic, economic și de achiziții publice, precum și un avocat din Baroul București.
Anchetatorii susțin că aceștia au prejudiciat bugetul local cu peste 13 milioane de lei.
Ce spun procurorii – prejudiciu de peste 13 MILIOANE DE LEI
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte.
În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus.
Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Primăria municipiului Mangalia a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă în procesul penal.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
se arată în comunicatul DNA.
Dosarul a fost instrumentat de procurorul Constantin Conortos.