Miercuri, 26 martie, este o zi importană pentru primarul Mangaliei, Radu Cristian, dar și pentru mâna lui dreaptă, Dorinel Colgiu, directorul Goldterm Mangalia. Tribunalul Constanța este așteptat să dea o decizie în dosarul de corupție în care a fost judecat Dorinel Colgiu. Pe o altă parte, la Curtea de Apel Constanța este așteptat Radu Cristian, care are un nou termen în dosarul în care e acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu.

Primarul Mangaliei va fi miercuri, 26 martie,față în față cu denunțătorul său
Instanța a aprobat, la data de 5 martie,unele dintre cererile avocaților în dosarul de corupție al primarului din Mangalia, Radu Cristian. Instanța a încuviințat proba cu declarațiile mai multor martori propuși prin rechizitoriu.
De asemenea, instanța a mai încuviințat proba cu declarația martorului Pomenea Cristian care va fi citat la ambele adrese la care figurează.
Pomenea Cristian este denunțătorul în acest dosar de corupție. La ultimul termen, avocații au arătat în fața instanței mai multe suspiciuni cu privire la existența sa, motiv pentru care au și solicitat citarea acestuia.
Eu cred că ar fi util, în primul rând, să-l identificăm pe acest denunțător Pomelea Cristian. Am dubii vis-a-vis de existenta acestui om. Există doar un CNP, este doar un denunț din 2015. Nu a mai dat declarații de atunci.”a spus unul dintre avocați la ședința din data de 28 februarie.
Pe lângă Pomenea, vor mai fi citați și martorii Moroioanu Nicolae, Bociog Ştefan Dragoș și Tănase Leonard Florin.
Recent, ÎCCJ a respins și o acțiune a edilului împotriva deciziei definitive de începere a procesului.
Procurorii DNA Constanța au trimis în judecată mai mulți oficiali din Mangalia, inclusiv primarul Radu Cristian, pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. Aceștia sunt acuzați că au încheiat contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură la prețuri mult mai mari decât cele existente, prejudiciind astfel bugetul local cu peste 13 milioane de lei.

Cine sunt inculpații din dosar și pentru ce sunt acuzați
RADU CRISTIAN, primarul municipiului Mangalia este acuzat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
BOIŢĂ PETRINA, la data faptelor secretar al municipiului Mangalia, județul Constanța,
DUMITRANA ROMULUS, la data faptelor administrator public al municipiului Mangalia, județul Constanța și persoană delegată cu atribuţii de Primar,
CĂLIN DIDI GEORGE, la data faptelor director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director în cadrul Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
VLĂDESCU DANIEL, la data faptelor șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
FOTIN DIANA-IONELA, la data faptelor Director al Direcţiei de Management Fiscal şi Control din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
NEGRU MARIA, la data faptelor funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu al Primăriei Municipiului Mangalia,
Avocat în cadrul Baroului București, toți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.”potrivit DNA.
Ce spun procurorii – prejudiciu de peste 13 MILIOANE DE LEI
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte.
În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus.
Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Primăria municipiului Mangalia a comunicat faptul că nu se constituie parte civilă în procesul penal.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”se arată în comunicatul DNA
Dosarul a fost instrumentat de procurorul Constantin Conortos.
Emoții și pentru Dorinel Colgiu
Tribunalul Constanța este așteptat miercuri, 26 martie, să dea un răspuns în dosarul lui Dorinel Colgiu, directorul Goldterm Mangalia, firmă care se află sub autoritatea Consiliului Local Mangalia. Procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pentru trei acuzații de trafic de influență, dintre care una în formă continuată. S-a cerut schimbarea încadrării juridice de către apărătorii lui Colgiu. S-a aplicat procedura simplificată astfel încât Dorinel Colgiu și-a recunoscut faptele.

Tribunalul Constanța a amânat pronunțarea pentru data de 26 martie.

Ce acuză anchetatorii în dosarul lui Colgiu
În perioada 2023 – 2024, inculpatul Colgiu Dorinel ar fi pretins și primit în mai multe tranșe, suma de 15.000 de euro (echivalentul a 75.000 lei) de la un om de afaceri, cu punct de lucru în zona limitrofă plajelor Saturn – Venus, având ca obiect de activitate desfășurarea de acte de comerț pe plajă, la bar și închiriere de șezlonguri, pentru a interveni pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia și Poliției Locale Mangalia și a-i determina pe aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu în mod corespunzător în sensul de a permite societății comerciale respective să își desfășoare activitatea comercială în sezonul estival 2023 în lipsa autorizației „Aviz program de funcționare” emisă de Primăria Municipiului Mangalia și fără a fi supusă unor controale din partea Poliției Locale Mangalia și astfel să nu fie sancționată contravențional.
Ulterior, în perioada iunie – iulie 2024, inculpatul Colgiu Dorinel ar fi pretins de la același om de afaceri suma de 15.000 de euro pentru a-și trafica influența în același mod prezentat anterior.
În perioada mai – iunie 2024 inculpatul Colgiu Dorinel ar fi pretins și primit în două tranșe printr-un intermediar, de la un om de afaceri suma de 50.000 lei pentru a interveni pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia și a-i facilita acestuia eliberarea unei autorizații de funcționare, fără ca societatea să plătească suma de 80.000 lei ce reprezenta o taxă anuală pentru magazinele ce depășesc o suprafață de vânzare de peste 250 mp potrivit unei hotărâri a Consiliului Local.
Ulterior, la data de 01 iulie 2024, persoana respectivă care administra o societate comercială ce are ca obiect comercializarea de materiale de bricolaj, ar fi primit autorizația de funcționare pentru o taxă anuală de 239 lei stabilită pentru magazinele cu o suprafață de vânzare mai mică de 250 mp.
La sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie 2024, inculpatul Colgiu Dorinel, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins, printr-un intermediar, de la un om de afaceri suma de 15.000 euro, pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra funcționarilor publici din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia și Poliției Locale Mangalia și că-i va determina pe aceștia să permită ca societatea omului de afaceri să-și desfășoare activitatea în continuare, fără autorizație de funcționare.
În contextul menționat mai sus, la data de 09 iulie 2024, inculpatul ar fi primit suma de 60.000 lei din banii pretinși inițial, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani ce aparțin inculpatului Colgiu Dorinel.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”au transmis anchetatorii la acea vreme.