Noul pachet fiscal, menit să reducă deficitul bugetar record creat de guvernul Ciolacu, a fost publicat joi, 3 iulie, de Ministerul Finanțelor. Proiectul de lege prevede mai multe majorări de taxe și impozite, unele aplicabile de la 1 august, iar altele, de la 1 ianuarie 2026. Documentul include și reforma burselor, prin care, potrivit prim-ministrului Ilie Bolojan, vor fi păstrate doar bursele de merit, într-un număr limitat, precum și cele sociale, destinate copiilor proveniți din familii defavorizate. Contactată de reporterii SeaPress, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, susține că bursele nu ar fi trebuit să fie vizate de primele măsuri fiscale, acestea reprezentând un sprijin esențial pentru studenții care își doresc cu adevărat să învețe, fără a fi nevoiți să lucreze pe durata studiilor.
Pe lângă creșteri de taxe și impozite, noul pachet fiscal prevede o reformă a burselor, acestea urmând să rămână doar două: cele de merit și cele sociale. „Vom rămâne cu cele două burse: cele de merit, dar acordate pe merit, într-un număr limitat, și cele sociale, care vor fi acordate pe criterii ce țin de sprijinirea copiilor proveniți din familii defavorizate”, a declarat miercuri Ilie Bolojan.

Andronescu: „Prin pierderea la capitolul pregătirea absolventului pierde și țara”
Ecaterina Andronescu a declarat pentru SeaPress că bursele îi sprijină semnificativ pe studenții care urmăresc rezultate remarcabile, permițându-le să se concentreze pe studii fără a fi nevoiți să lucreze în paralel pentru a-și asigura traiul.
Nu cred că bursele trebuiau să intre în prima linie a măsurilor fiscale de scoatere a banilor din buzunar. Eu sunt profesor la Politehnică și, cât timp am fost rector, am încercat să văd care este efectul angajării studenților asupra rezultatelor lor profesionale. Am luat facultatea la care intrau cei mai buni studenți: Automatică și Calculatoare. Cei care se angajau, chiar dacă intraseră cu note care uneori treceau de 9,50, după ce se angajau, la un an de zile, notele lor scădeau sub 7. Am tras concluzia că un job în timpul studiilor afectează în mod categoric pregătirea profesională. Eu cred că, prin pierderea la capitolul pregătirea absolventului, pierde și țara. Una este să termini și să fii un absolvent de nota peste 9 și alta este să fii un absolvent care nu trece de nota 7.
În opinia mea, bursa era un instrument prin care încercam să ajutăm studenții. Sunt ore la care trebuie să te duci la școală, sunt 28 de ore pe săptămână, dar orele de pregătire suplimentară dublează numărul acestora și este foarte complicat să faci față și ca angajat, căruia patronul îi cere să facă profit, și ca student, care trebuie să învețe.”
a transmis Ecaterina Andronescu
„Îi trimit pe copii direct în abandonul școlar”
Referitor la bursele sociale oferite în învățământul preuniversitar, fostul ministru al Educației susține că acestea au un rol esențial în combaterea abandonului școlar, iar creșterea acestui tip de burse este absolut necesară.
În învățământul preuniversitar, bursele au fost gândite necorespunzător din momentul în care s-au alocat resurse numeroase și, ca urmare, au atras o imagine negativă. Anul trecut, luau bursă de merit și cei care aveau nota 5 sau chiar mai puțin, ceea ce a fost impardonabil. În anul următor acordării acestor burse, situația s-a remediat pentru că s-a impus o condiție de medie.
În învățământul preuniversitar, bursa este esențială mai ales pentru copiii care provin din familii vulnerabile. Când sunt mulți copii într-o familie, când părinții nu au haine sau rechizite pentru a-i trimite pe toți la școală, îi trimit pe copii direct în abandon școlar. O creștere a ponderii burselor sociale cred că este absolut necesară în România zilelor de ieri, ca să nu mai vorbim de azi și de mâine.
Aș încuraja formarea celor care dau performanță, cei care au medii de peste 9,50 sau cât mai aproape de nota 10, pentru că și acești copii au nevoie de încurajare. Până la urmă, o țară are nevoie de elite, iar elitele se formează din copiii performanți ai școlilor noastre. Este complicat să ne gândim că putem avea oameni care au o carieră profesională solidă, care au ce da țării și o pot reprezenta fără ca nouă să ne fie rușine de felul în care suntem reprezentați.”
a încheiat Ecaterina Andronescu