Semnal negativ în piață. Fitch confirmă problemele financiare ale României. Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul României pe termen lung în valută la „BBB minus”, cu perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Ratingul României pe termen lung „BBB minus” este sprijinit de apartenenţa la UE şi intrările de capital conexe care sprijină convergenţa veniturilor, finanţele externe şi macrostabilitatea. PIB-ul per capita şi indicatorii de guvernanţă şi dezvoltare umană sunt niveluri superioare faţă de ţările din aceeaşi categorie de rating („BBB”). Aceste puncte forte sunt puse în balanţă cu deficitul bugetar şi deficitul de cont curent, care sunt persistente şi ridicate, cu deteriorarea dinamicilor datoriei, slăbirea credibilităţii politice, pe fondul incertitudinii politice ridicate şi a poziţiei externe de debitor net relativ ridicată, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară, scrie Agerpres.
Perspectiva negativă reflectă combinarea deteriorării semnificative a finanţelor publice şi încetinirea accentuată a creşterii în 2024 şi posibilul efect advers al incertitudinii politice ridicate privind perspectivele consolidării fiscale, apreciază agenţia.
Deficitul general guvernamental al României s-a situat anul trecut la 8,7% din PIB, conform datelor preliminare. Este cel mai ridicat nivel în rândul ţărilor cu ratinguri suverane „BBB” şi depăşeşte ţinta anterioară a Guvernului (5% din PIB prevăzut în Programul de convergenţă) şi 6,5% din PIB în 2023. Deteriorarea fiscală mai mare decât se estima reflectă creşterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv a salariilor din sectorul public şi a majorărilor de pensii nefinanţate, de dinainte de alegeri. Impactul deplin al majorărilor de pensii din septembrie 2024 se va adăuga la presiunile fiscale din 2025, făcând consolidarea chiar şi mai dificilă, consideră sursa citată.
Guvernul vrea să reducă deficitul bugetar la 7% din PIB în 2025, îndeplinind ţinta Comisiei Europene. Printre măsurile cheie se află înăsprirea controlului cheltuielilor, inclusiv îngheţarea pensiilor şi a salariilor, şi îmbunătăţirea colectării taxelor. Fitch estimează un deficit bugetar de 7,5% din PIB în 2025 şi de 6,8% din PIB în 2026, mai mult decât dublu faţă de media previzionată pentru ţările cu rating „BBB” de 3,2% din PIB în 2025-2026. Consolidarea fiscală s-ar putea confrunta cu compromisuri dificile pe termen mediu, în urma potenţialului impact advers al ei asupra creşterii economice deja redusă şi a riscului majorării costurilor cu dobânzile, în urma volatilităţii pieţelor financiare, ceea ce va slăbi şi mai mult poziţia fiscală, se arată în comunicat.
Fitch se aşteaptă la o evoluţie ascendentă a traiectoriei datoriei comparativ cu anii precedenţi, deoarece deficitele primare rămân ridicate şi creşterea economică încetineşte. În scenariul de bază al agenţiei, datoria guvernamentală generală ca procent din PIB va creşte de la un nivel estimat de 53% în 2024 la aproape 60% în 2026, peste media previzionată pentru ţările cu rating „BBB” de 56%, şi va continua să crească la peste 65% din PIB până în 2028.
Ritmul creşterii economiei a încetinit gradual în 2024, cu o creştere medie a PIB-ului de 0,9%, comparativ cu 2,4% în 2023 şi 4% în 2022. Exporturile au fost în mod special afectate în 2024, parţial din cauza şocurilor din acest sector, în timp ce consumul gospodăriilor a crescut, în urma majorării solide a veniturilor, alimentate de orientarea fiscală relaxată.
Fitch estimează o creştere economică de 1,4% în 2025 şi de 2,2% în 2026, ţinând cont de poziţia ciclică slabă, impulsul fiscal negativ şi redresarea mai puţin pronunţată a zonei euro.
Deficitul de cont curent (CAD) s-a adâncit la 8,2% din PIB în 2024, de la 6,6% din PIB în 2023, susţinut de problema deficitelor gemene. Media la ţările cu rating „BBB” este de doar 1% din PIB, astfel încât Romania e un caz excepţional. Pe lângă creşterea continuă a importurilor, performanţa slabă a exporturilor în 2024 arată dificultăţile externe de competitivitate cu care se confruntă economia României în urma creşterii rapide a salariilor nominale. Datoria externă netă ar urma să crească de la nivel estimat de 14% din PIB în 2024 la 19% din PIB în 2026, multe peste nivelul de 3% la ţările cu rating „BBB” şi de la 12% din PIB în 2023.
România a beneficiat în general de condiţii favorabile de finanţare pe piaţă şi de o lichiditate amplă a pieţei, până în octombrie 2024. Totuşi, condiţiile de finanţare s-au deteriorat în ultimele luni, în urma sporirii riscurilor fiscale şi politice interne şi a necesităţilor ridicate de finanţare.
România a emis trei emisiuni de eurobonduri în februarie 2025, cu scadenţa la cinci, nouă şi 12 ani, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de euro, aproximativ 30% din planificatele emisiuni externe anuale. Ţinând cont de creşterea datoriei şi a randamentelor marginale, Fitch se aşteaptă ca raportul dintre plata dobânzii şi venituri să crească aproape de 8% din venituri până în 2026, de la 6,4% în 2024, depăşind media de 7,5% în ţările cu rating „BBB”.
Printre factorii care, în opinia Fitch, ar putea duce la retrogradarea ratingului, se află continuarea creşterii rapide a datoriei guvernamentale pe termen mediu, pe fondul eşecului implementării măsurilor care susţin o consolidare fiscală credibilă şi susţinută, sau o creştere economică slabă, şi efecte negative la adresa stabilităţii macroeconomice, de pe urma şocurilor politice.
Printre factorii, care în opinia Fitch, ar putea duce la îmbunătăţirea ratingului, se află o consolidare fiscală mai mare decât cea proiectată, care să sprijine stabilizarea nivelului datoriei ca procent din PIB pe termen mediu, reducerea gradului de îndatorare externă şi a riscurilor la adresa finanţării externe, în urma îmbunătăţirii structurale a actualei situaţii a contului curent.
În luna decembrie a anului trecut, agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că a înrăutăţit perspectiva atribuită României de la stabilă la negativă, acelaşi anunţ venind în luna ianuarie acestui an şi de la S&P Global.
Sursa: Știripesurse.ro