Pe întreaga perioadă a sezonului estival, peste 400 de pompieri din 29 de județe ale țării și municipiul București vor suplimenta efectivele operative de pe litoralul românesc, pentru asigurarea răspunsului prompt și eficient la diverse tipuri de risc.
Măsurile adoptate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vizează atât consolidarea palierului de intervenție, cât și intensificarea acțiunilor de prevenire, prin dislocarea de personal și tehnică de specialitate în județul Constanța. Printre mijloacele operative mobilizate se regăsesc ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere și șenilate.

În vederea prevenirii incidentelor deosebite și menținerea unui climat de siguranță pentru persoanele care tranzitează litoralul românesc, începând cu 21 iunie, a fost detașată prima serie de specialiști din cadrul unităților subordonate IGSU. Aceștia se alătură echipelor mixte constituite împreună cu personalul de la ISU Constanța, pentru desfășurarea activităților de control și informare preventivă. Echipajele sunt schimbate la fiecare două săptămâni, în perioada iunie – august.
Verificările vor avea ca prioritate unitățile de turism și agrement cu grad mare de ocupare sau unde au fost identificate anterior deficiențe privind securitatea la incendiu. În atenția echipelor de control intră și construcțiile provizorii destinate desfășurării de evenimente publice, precum concerte, festivaluri, târguri tematice, dar și campingurile, taberele școlare și alte locații cu caracter sezonier.

Totodată, pentru creșterea gradului de siguranță a turiștilor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral, în zonele cu afluență mare de persoane din județul Constanța, au fost operaționalizate 23 de puncte de lucru temporare, repartizate după cum urmează:
-10 puncte de stingere a incendiilor, în localitățile Urluia/Adamclisi, Crucea, Băneasa, Ciocârlia, Ovidiu, Valu lui Traian, Stațiunea Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol și Vama Veche; acestea sunt încadrate fiecare cu o autospecială de stingere;
– 7 puncte de prim ajutor, în locațiile Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Saturn-Venus și Vama Veche; acestea sunt dotate cu containere, ambulanțe și șenilate;
– 6 puncte de salvare acvatică, în Portul Turistic Tomis (Constanța), Lacul Siutghiol (Ovidiu și Baza UMC), Portul Belona (Eforie Nord), Portul turistic Mangalia și Lacul Techirghiol; acestea sunt încadrate fiecare cu o ambarcațiune.

Pentru optimizarea intervențiilor în cazul producerii unor situații de urgență, pe autostrada A2 și pe drumul național DN7C – Transfăgărășan, în perioada iunie – septembrie, au fost constituite puncte de lucru temporare, asigurate cu personal și tehnică de intervenție din cadrul ISU Argeș, ISU Călărași, ISU Ialomița și ISU București–Ilfov.
Pe autostrada A2, echipajele sunt dislocate în puncte – cheie, astfel: la km 19, km 35 (punct de lucru permanent), km 105 – în cadrul Secției Lehliu Gară (punct de lucru permanent) și km 142 – în proximitatea Stației de Pompieri Fetești. Acestea sunt dotate cu autospeciale de stingere echipate cu modul de descarcerare, precum și cu ambulanțe SMURD.

În ceea ce privește drumul național DN 7C – Transfăgărășan, o ambulanță SMURD va fi poziționată între Barajul Vidraru și Bâlea Cascadă, pentru a asigura intervenția rapidă în zonele cu acces dificil și trafic turistic intens.
Proiectul, lansat la inițiativa Departamentului pentru Situații de Urgență în anul 2016, urmăreşte îmbunătăţirea modului în care este acordată asistenţa medicală de urgenţă şi creşterea gradului de securitate a cetăţenilor, prin mobilizarea forţelor şi mijloacelor tehnice specifice intervenţiei în cazul producerii diverselor situaţii de urgenţă.

– în zonele unde au fost înregistrate în ultimii ani cele mai multe situații de urgență, au fost instalate containere de prim-ajutor. Acestea se găsesc, pe întreaga durată a sezonului estival, pe plajele din Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Saturn-Venus și Vama Veche. Containerele sunt dotate cu toate echipamentele necesare acordării măsurilor de prim ajutor: defibrilatoare semi-automate, medicamente, materiale sanitare și tărgi. Programul de funcționare al acestora este cuprins în intervalul orar 08.00 – 20.00. Lângă containere, staționează șenilatele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, capabile să asigure intervenția pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la containerele de prim ajutor;
– intervențiile la incendii și alte situații de urgență sunt asigurate de peste 30 de autospeciale de stingere, pregătite să intervină în orice punct din judeţ;
– pe perioada sezonului estival, misiunile de salvare pe apă sunt asigurate de 6 ambarcațiuni deservite de scafandri ISU;
– pentru asigurarea unui răspuns prompt și eficient, în fiecare sfârșit de săptămână din perioada sezonului estival, intervenția în situații de urgență pe autostrada A2 și drumul național DN7C – Transfăgărășan se asigură prin intermediul punctelor de lucru operaționalizate după cum urmează:
– ISU Bucureşti-Ilfov: un punct de lucru la km 19, încadrat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare;
– ISU Călăraşi: trei puncte de lucru: un punct de lucru la km 35, încadrat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor, unul în localitatea Lehliu-Gară (km 64), dotat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor și cel de-al treilea în localitatea Drajna, la km 105, dotat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor;
– ISU Ialomiţa: asigură intervențiile cu o ambulanță SMURD și o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor, amplasate la Staţia de Pompieri Feteşti, lângă Autostrada A2 – Km 142.
– ISU Argeș: un punct de lucru între între Barajul Vidraru și Bâlea Cascadă, încadrat cu o ambulanță SMURD.

72 de persoane au fost salvate de la înec în 2024
În perioada sezonului estival 2024, personalul ISU Constanţa şi cel detaşat pe litoral au asistat medical 2.198 de persoane, iar alte 72 au fost salvate de la înec. Totodată, echipajele de intervenție au stins 576 de incendii înregistrate în zona de competență pentru protejarea vieții și a bunurilor.

De asemenea, în aceeași perioadă, la nivelul județului Constanța au fost organizate și executate 536 controale de prevenire, iar pentru neregurile identificate în teren, personalul specializat a aplicat 3.130 de sancțiuni contravenționale, dintre care 2.558 avertismente și 572 de amenzi în cuantum de 4.213.500 lei.