Joi, 24 iulie 2025, a avut loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (str. Arhiepiscopiei, nr. 7) dubla lansare de volume: revista științifică Pontica 57 (2024) și Supplementum XI (Pontica 57/2024).






La eveniment au luat cuvântul dna. dr. Delia Cornea, directoarea instituției muzeale constănțene, dr.habil. Gabriel Talmațchi (redactorul șef al revistei Pontica), care a transmis și un mesaj din partea dr. Livia Buzoianu, dr. Emanuel Petac, de la Biblioteca Academiei Române, dr. Oana Damian, de la Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan”, al Academiei Române, și dr. Cristina Paraschiv-Talmațchi, editorul volumului Supplementum XI. Au fost prezentate, succint, cele două volume, au fost menționați autorii articolelor, respectiv au fost evidențiate aspecte legate de temele abordate de aceștia și noutățile aduse de ele.
După cum este foarte bine cunoscut, revista PONTICA este unul dintre anuarele Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, care are o apariţie neîntreruptă din anul 1968 (primul număr sub denumirea de Pontice). Este una dintre revistele de top din cercetarea istorică și arheologică românească și nu numai, fiind prezentă în sute de biblioteci din întreaga lume. Tematica revistei este orientată, din punct de vedere științific, spre studii de arheologie și numismatică corespunzătoare istoriei vechi și medievale.
Volumul Pontica 57 cuprinde un număr de 21 de articole deosebit de valoroase grupate în mai multe categorii tematice: Historica et Archaeologica (cu studii referitoare la perioadele preistorică, greacă și romană), Inventaria Archaeologica (secțiune cuprinzătoare, în care sunt tratate o serie de categorii de artefacte specifice epocilor preistorică, romană, bizantină timpurie și medievală), Epigraphica (unde sunt publicate noi interpretări ale unei inscripții), Nomismata (unde se tratează aspecte legate de istorie monetară greacă și medievală) și Auxiliaria (unde arheologia se întrepătrunde cu studiile interdisciplinare). Se adaugă patru recenzii ale unor volume de specialitate, nou apărute. Autorii acestor articole, în număr de 35, provin din medii muzeale, de la institute de cercetare, din ministere sau universități din Anglia, Bulgaria, România și Turcia.
Numărul XI al volumului Supplementum este dedicat, pentru prima dată în istoria editorială a muzeului constănțean, Evului Mediu, mai exact perioadei de început a acestuia. Alegerea tematicii, Cetăți, orașe și așezări. Viața cotidiană la marginea imperiilor (secolele VII – XIII), a fost determinată de doi factori: primul, de însăși poziția teritoriului istro-pontic aflat deseori, de-a lungul timpului, la marginea unor mari imperii, situație dată de frontiera naturală a Dunării; al doilea, de relativ puțina cunoaștere a perioadei enunțate.
Volumul este dedicat prezentării formelor specifice ale evoluției politico-istorice și culturale de la marginea marilor puteri politice ale perioadei, atât în interior cât și în exterior (în vecinătate), unde aproape permanenta stare de conflict a făcut ca viața de zi cu zi să prezinte caracteristici diferite. În acest scop, au fost invitați să participe 32 de cercetători recunoscuți prin activitatea lor profesională de prestigiu, ale căror 17 contribuții aduc în atenție noi descoperiri, abordări și interpretări, care își vor aduce aportul la o mai bună înțelegere a unor fenomene locale și de ansamblu. Aceștia provin din institute de cercetare, muzee și universități din Bulgaria, Polonia, România, Serbia și Ungaria.
Vizând teritorii din Polonia până la coasta Mării Negre, respectiv din Bazinul Carpatic la Munții Balcani, sunt prezentate aspecte referitoare la credințele comunităților, caracteristici ale culturii materiale, prezența unor populații migratoare, distrugerea unor cetăți și fondarea altora noi, încadrări și reîncadrări administrative, meșteșuguri, circulația mărfurilor și a banilor etc., din prisma interpretării izvoarelor scrise, a descoperirilor arheologice, analizelor radiocarbon și a circulației monetare. Se adaugă evocarea unuia dintre precursorii arheologiei medievale dobrogene, cercetătorul dr. Petre Diaconu, de la a cărui naștere s-au împlinit, în 2024, o sută de ani.
Cu o singură excepție, un articol în limba franceză, volumul este în limba engleză, dorindu-se a se constitui într-o punte de legătură între specialiști, facilitând diseminarea informațiilor la o scară largă.
La eveniment au participat numeroși cercetători, profesori și iubitori de istorie, din Constanța, Tulcea și București. Pentru acest moment festiv și-au manifestat interesul, prin participare, colegi de la Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” din București, Biblioteca Academiei Române, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul Marinei Române, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Constanța, Biblioteca Județeană Constanța etc.
Volumele științifice Pontica 57 și Supplementum XI (Pontica 57) au fost publicate în condiții grafice de calitate la Editura Mega, din Cluj-Napoca, urmând a fi disponibile la vânzare și online, pe site-ul revistei sau în bazele de date internaționale în care au fost incluse.