Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, față de G.G.I.C., persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență, din care una săvârșită în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2022 – martie 2024, inculpatul G.G.I.C. ar fi pretins și primit de la o persoană (martor în cauză), în mod direct și în mai multe tranșe, pentru sine și pentru alții, suma totală de 15.000 de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra unor polițiști și asupra unor judecători din cadrul Tribunalului București, în vederea reducerii pedepsei dispuse față de fiul său.
În concret, având în vedere că în cursul anului 2022 fiul martorului menționat anterior ar fi fost condamnat de către judecătorii Curții de Apel București la o pedeapsă privativă de libertate pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care și cea de trafic internațional de droguri de risc și de mare risc, acesta ar fi căutat soluții pentru reducerea pedepsei primite de fiul său.
Astfel, martorul ar fi luat legătura cu inculpatul G.G.I.C. care, pretinzând că lucrează ca ofițer de poliție delegat la D.I.I.C.O.T., i-ar fi pretins acestuia suma totală de 15.000 de euro, promițându-i că va interveni pe lângă polițiști delegați la D.I.I.C.O.T., în scopul urgentării soluționării unui denunț formulat de fiul său care să-i folosească acestuia la reducerea pedepsei aplicate de Curtea de Apel București în dosarul penal menționat anterior.
Totodată, în schimbul aceleiași sume, inculpatul i-ar fi promis martorului că va interveni și pe lângă judecători din cadrul Tribunalului București pentru ca aceștia să pronunțe o soluție favorabilă fiului său în contestația la executare ce urma a fi introdusă după soluționarea denunțului.
Facem precizarea că denunțul depus de aceștia a fost clasat de către procurorii D.I.I.C.O.T. în luna mai 2023.
În luna aprilie 2023, inculpatul G.G.I.C. ar fi pretins și primit, în mod direct și pentru altul, de la un afin al primului martor menționat în comunicat, suma de 10.000 de lei (echivalentul a 2.000 de euro), în două tranșe a câte 5.000 de lei, promițând că va interveni pe lângă un procuror din cadrul Direcției Naționale Anticorupție și că îl va determina pe acesta să nu prelungească măsura preventivă a controlului judiciar dispusă față de această persoană într-un dosar penal.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui bun imobil ce aparține inculpatului.
Dosarul de urmărire penală a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea actelor de sesizare instanței competente, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.