Prin utilizarea acestui site, sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate și Termenii de Utilizare.
Accept
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Sănătate
  • Externe
  • Cultural
  • Sport
  • Monden
  • Social
  • Contact
Citești: DOCUMENT Motivarea CCR pentru respingerea candidaturii lui Călin Georgescu: „A încălcat condiția de respectare a Constituției”
Share
Font ResizerAa
Font ResizerAa
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Externe
  • Sport
  • Ultima oră
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Externe
  • Cultural
  • Sănătate
  • Sport
  • Social
  • Contact
  • Advertise
© 2024 Seapress Company All Rights Reserved.
Sea Press > Politică > DOCUMENT Motivarea CCR pentru respingerea candidaturii lui Călin Georgescu: „A încălcat condiția de respectare a Constituției”
Politică

DOCUMENT Motivarea CCR pentru respingerea candidaturii lui Călin Georgescu: „A încălcat condiția de respectare a Constituției”

DOCUMENT Motivarea CCR pentru respingerea candidaturii lui Călin Georgescu: „A încălcat condiția de respectare a Constituției” document motivarea ccr pentru respingerea candidaturii lui calin georgescu a incalcat conditia de respectare a constitutiei 957868
Călin Georgescu, foto: Profimedia Images
Andreea Vlaicu
Andreea Vlaicu Publicat 14 martie 2025 1.2k Vizualizări
SHARE

Curtea Constituțională a României explică, vineri, într-un comunicat de presă, care sunt motivele pentru care a decis să invalideze definitiv candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai, respingând contestațiile făcute împotriva deciziei Biroului Electoral Central.

Potrivit comunicatului de presă, Curtea arată că „în perioadele electorale, pasiunile și partizanatele ideologice, doctrinare sau personale pot genera o tensiune socială care depășește sfera obișnuinței, trebuie să reafirmăm că în România, ca stat membru al UE și al NATO, deci parte a spațiului democratic occidental, există o ordine constituțională și legală care trebuie respectată, ca expresie a suveranității și a unității statale și societale, a identității constituționale a statului român.”

Despre candidatura lui Călin Georgescu, judecătorii CCR susțin că Biroul Electoral Central a avut competența necesară să respingă această candidatură și că deciziile anterioare ale Curții au caracter obligatoriu.

„Acest caracter general obligatoriu nu este o formă a democrației autoritare, cum se încearcă să se insinueze în discursul public, ci este singura garanție că în cadrul unui stat suveran ordinea constituțională este protejată de abuzuri interne și externe prin asigurarea supremației Constituției”

transmite Curtea Constituțională.

De asemenea, Curtea arată în motivarea hotărârii de respingere a contestațiilor față de decizia BEC, că Biroul Electoral Central a fost îndreptățit să constate că un candidat din cauza căruia s-au anulat alegerile anterioare nu mai poate fi lăsat să candideze din nou.

„Biroul Electoral Central a particularizat neregularitățile de ordin legal care au condus la anularea alegerilor la conduita persoanei care și-a depus candidatura, constatând în mod logic încălcarea condiției de respectare a Constituției. Ordinea constituțională este unitară, iar încălcarea legilor reprezintă o încălcare a Constituției, ca factor de validitate pentru întreaga ordine juridică statală”

arată CCR.

În legătură cu interzicerea perpetuă a unei candidaturi, CCR susține că un candidat care a fost interzis la un scrutin electoral, ar putea fi acceptat la alegeri viitoare în funcție de conduita sa.

„Curtea Constituțională a stabilit că respingerea înregistrării unei candidaturi pe motiv că persoana în cauză a încălcat principii și valori constituționale nu conduce la o sancționare perpetuă a acesteia prin prisma dreptului de a fi ales în funcția de Președinte al României. Aceste aspecte se analizează de la caz la caz și au o anumită temporalitate raportată la ciclicitatea alegerilor și la evaluarea respectării de către candidați a principiilor și valorilor constituționale fundamentale”

mai explică CCR.

Comunicatul Curții Constituționale și motivarea deciziei CCR de respingere a candidaturii lui Georgescu
Astăzi, 14 martie 2025, am transmis la Monitorul Oficial, în vederea publicării, Hotărârea Curții Constituționale nr.7/2025 privind respingerea contestațiilor formulate împotriva neînregistrării de către Biroul Electoral Central (BEC) a candidaturii independente a domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Președintele României din anul 2025.

Întrucât în spațiul public există o așteptare justificată pentru informații clarificatoare privind conținutul Hotărârii nr.7/2025, adoptată cu unanimitate de voturi, în ședința Curții Constituționale a României din data de 11 martie 2025, vom prezenta câteva aspecte pe care le considerăm esențiale pentru buna, corecta și justa înțelegere a motivelor și consecințelor respectivei hotărâri.

În ultima perioadă, putem observa o acțiune consistentă și sistematică de discreditare și devalorizare la scară largă a argumentației juridice constituționale care fundamentează deciziile și hotărârile Curții Constituționale a României.

Suntem conștienți că activitatea Curții Constituționale, raportată la rolul său și la atribuțiile sale, a fost și va fi întotdeauna supusă atât aprecierilor, cât și criticilor la nivelul societății. Prin esența sa, orice formă de justiție, cu atât mai mult justiția constituțională, care are în principal un rol preventiv, nu sancționator, creează prin deciziile și hotărârile sale premisele unor critici inerente din partea celor care se consideră nedreptățiți de soluția adoptată. Aceste critici sunt firești și sunt o dovadă că în România pluralismul politic și al opiniilor constituie unul dintre principiile ordinii constituționale democratice.

Totodată, chiar dacă înțelegem că, în perioadele electorale, pasiunile și partizanatele ideologice, doctrinare sau personale pot genera o tensiune socială care depășește sfera obișnuinței, trebuie să reafirmăm că în România, ca stat membru al UE și al NATO, deci parte a spațiului democratic occidental, există o ordine constituțională și legală care trebuie respectată, ca expresie a suveranității și a unității statale și societale, a identității constituționale a statului român.

În acest sens, Curtea Constituțională a României, ca instanță de contencios constituțional prin care se realizează justiția constituțională, nu poate fi influențată sau amenințată prin intermediul niciunei forme de presiune, având nu doar rolul, ci și obligația constituțională de a garanta supremația Constituției prin exercitarea efectivă a atribuțiilor sale. Într-un stat de drept, criticile sunt binevenite, presiunile sunt inacceptabile și dezavuabile.

Având în vedere aspectele enunțate, vom prezenta câteva explicații suplimentare pentru a înțelege temeiurile argumentative obiective care au stat la baza adoptării Hotărârii nr.7/2025, astfel încât dezbaterea publică guvernată de principiul pluralismului politic și al libertății exprimării opiniilor politice să nu denatureze într-o confuzie întreținută, care poate să conducă la discreditarea instituțiilor statului și la subminarea încrederii între membrii societății noastre.

Prin Hotărârea nr.7/2025, Curtea Constituțională, în esență, a examinat 5 critici principale invocate în contestațiile formulate, după cum urmează:

1.Cu privire la faptul că adoptarea deciziei BEC de respingere a înregistrării candidaturii a fost realizată cu încălcarea normelor procedurale prevăzute de lege

Curtea Constituțională a stabilit că aceste aspecte sunt chestiuni tehnice, care nu pun în discuție validitatea formală a deciziei BEC și nu prezintă relevanță din punctul de vedere al competenței Curții Constituționale.

2.Cu privire la competența Biroului Electoral Central de a analiza condițiile de eligibilitate de rang constituțional stabilite în jurisprudența Curții Constituționale a României prin Hotărârea nr.2/2024

Curtea Constituțională a României a recunoscut această competență a Biroului Electoral Central în mod direct și exclusiv pentru procesul electoral în curs prin Hotărârea nr.32/2024 de anulare a alegerilor prezidențiale. În respectiva hotărâre s-a prevăzut expres că reluarea procesului electoral presupune inclusiv constituirea unor noi birouri electorale, depunerea din nou a candidaturilor care urmează să fie evaluate de noul Birou Electoral Central şi derularea unei noi campanii electorale corecte şi transparente, prin raportare la principiile şi valorile constituționale.

De altfel, toate deciziile și hotărârile Curții Constituționale au caracter general obligatoriu odată publicate în Monitorul Oficial al României. Acest caracter general obligatoriu nu este o formă a democrației autoritare, cum se încearcă să se insinueze în discursul public, ci este singura garanție că în cadrul unui stat suveran ordinea constituțională este protejată de abuzuri interne și externe prin asigurarea supremației Constituției.

Ca atare, conform Hotărârii nr.32/2024, Biroul Electoral Central avea nu doar competența, ci și obligația să verifice condițiile de eligibilitate privind respectarea Constituției și apărarea Constituției în ceea ce privește candidaturile depuse în cadrul procesului electoral, în limitele dezvoltate prin Hotărârea nr.2/2024 a Curții Constituționale a României.

3.Cu privire la conținutul argumentativ al Deciziei Biroului Electoral Central

În limita competenței sale prevăzute de Legea nr.370/2004 privind alegerea Președintelui României și a Hotărârii Curții Constituționale nr.32/2024, Biroul Electoral Central a dezvoltat un raționament propriu cu privire la respectarea de către persoana care și-a depus candidatura a condiției de eligibilitate privind respectarea Constituției.

În cadrul acestui raționament, Biroul Electoral Central a constatat că încălcarea legislației electorale (de exemplu, modul de derulare a campaniei electorale online și finanțarea campaniei electorale), care a condus la distorsionarea semnificativă a rezultatului alegerilor din 1 decembrie 2024 și, în consecință, la anularea alegerilor, constituie o conduită contrară Constituției României, unde se prevede la art.1 alin.(5) că, în România, respectarea Constituției și a legilor este obligatorie.

Pentru a înțelege raportul dintre Hotărârea Curții Constituționale nr.32/2024 și Decizia Biroului Electoral Central nr.18D din 9 martie 2025 trebuie să precizăm că justiția constituțională în materia anulării alegerilor are ca obiect procesul electoral în ansamblul său, în timp ce măsura electorală a evaluării și a înregistrării/respingerii candidaturilor vizează respectarea de către persoana care își depune dosarul de candidatură a condițiilor de eligibilitate constituționale și legale.

Astfel, Biroul Electoral Central a particularizat neregularitățile de ordin legal care au condus la anularea alegerilor la conduita persoanei care și-a depus candidatura, constatând în mod logic încălcarea condiției de respectare a Constituției. Ordinea constituțională este unitară, iar încălcarea legilor reprezintă o încălcare a Constituției, ca factor de validitate pentru întreaga ordine juridică statală.

4.Cu privire la faptul că excluderea de către BEC a unui candidat din procesul electoral produce efecte perpetue

Curtea Constituțională a stabilit că respingerea înregistrării unei candidaturi pe motiv că persoana în cauză a încălcat principii și valori constituționale nu conduce la o sancționare perpetuă a acesteia prin prisma dreptului de a fi ales în funcția de Președinte al României. Aceste aspecte se analizează de la caz la caz și au o anumită temporalitate raportată la ciclicitatea alegerilor și la evaluarea respectării de către candidați a principiilor și valorilor constituționale fundamentale.

5.Cu privire la dreptul de apărare pretins încălcat atât în fața Biroului Electoral Central, cât și în fața Curții Constituționale a României

Conform legii, procedura în fața Biroului Electoral Central în privința înregistrării candidaturii nu este o procedură de natură litigioasă. În procedura administrativă de analizare a dosarelor de candidatură, Biroul Electoral Central nu este o instanță de judecată, ci acționează ca o autoritate administrativă. Decizia Biroului Electoral Central este un act administrativ prin care se poate dispune, raportat la condițiile de eligibilitate prevăzute de lege, înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii.

În considerarea competenței Curții Constituționale prevăzute la art.146 lit.f) din Constituție, de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, legiuitorul a stabilit posibilitatea persoanelor nemulțumite de decizia Biroului Electoral Central de a contesta respectiva decizie exclusiv în fața Curții Constituționale.

Conform Legii nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, procedura în fața Curții nu este publică, persoanele interesate putând, însă, să depună în scris punctele lor de vedere. De altfel, Curtea Constituțională a informat public candidatul, precum și orice persoană interesată, prin afișarea contestațiilor pe site-ul instituției, că dosarul se soluționează pe baza sesizării și a celorlalte documente depuse până în ziua termenului stabilit pentru analizarea contestației.

Toate aceste aspecte sunt esențiale pentru a înțelege că în materia alegerilor pentru Președintele României, contestațiile privind elementele esențiale ale procesului electoral sunt supuse procedurilor Curții Constituționale, și nu procedurii instanțelor de judecată, în considerarea elementelor specifice ale acestor alegeri, precum și a importanței acestora pentru protejarea și garantarea suveranității și identității constituționale.

În cadrul procesului de alegere a Președintelui României din anul 2025, viața publică este marcată de o competiție politică efervescentă, context în care Curtea Constituțională, în exercitarea atribuțiilor și funcțiilor sale esențiale, trebuie să asigure menținerea echilibrului constituțional general, stabilitatea ordinii constituționale și pacificarea vieții publice, indiferent de intensitatea, fluctuațiile și variațiile procesului politic și electoral.

Pentru instituția contenciosului constituțional, exigențele și cerințele Legii fundamentale reprezintă reperul și sistemul referențial de legitimitate și validitate a acțiunilor din sfera vieții publice în coordonatele democrației constituționale. Actele jurisdicționale ale Curții Constituționale sunt și trebuie să fie expresia preeminenței dreptului și a domniei legii în scopul asigurării protecției cadrului constituțional, care se situează deasupra intereselor grupurilor de interese politice sau de altă natură din societatea românească în competiția lor pentru accederea la puterea politică instituționalizată.

Antena3.ro

Documentul motivării CCR

NDA5ZGNiN2U0MzJhMTFjNTc2YzFkNDc3NTE=Descarcă
Articolul precedent Polițiștii din Constanța derulează activități educativ-preventive în școli, pentru siguranța minorilor politie scoli Polițiștii din Constanța derulează activități educativ-preventive în școli, pentru siguranța minorilor
Articolul următor RAJA: Atenție, mai multe zone din orașul Constanța rămân fără apă! 7d119412 3344 4da3 b6ec cfeeb5fd2bbf RAJA: Atenție, mai multe zone din orașul Constanța rămân fără apă!
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele știri

VIDEO FOTO Două victime au ajuns la spital după un accident între două mașini pe strada Theodor Burada din Constanța Image Editor 2025 07 07T195242.488
VIDEO FOTO Două victime au ajuns la spital după un accident între două mașini pe strada Theodor Burada din Constanța
Local TOP
Intervenție de urgență la Hârșova: O copilă s-a înecat și a fost preluată de elicopterul SMURD WhatsApp Image 2025 07 07 at 19.16.30
Intervenție de urgență la Hârșova: O copilă s-a înecat și a fost preluată de elicopterul SMURD
Actualitate Local
Primăria Constanța extinde supravegherea video din oraș/ Parcurile de joacă și stațiile de autobuz vor fi monitorizate permanent camere 4
Primăria Constanța extinde supravegherea video din oraș/ Parcurile de joacă și stațiile de autobuz vor fi monitorizate permanent
Ediție Local TOP
Două blocuri nZEB, cu consum energetic aproape zero, vor fi ridicate pentru tinerii din Mangalia Fotoram.io 2025 07 07T135445.997
Două blocuri nZEB, cu consum energetic aproape zero, vor fi ridicate pentru tinerii din Mangalia
Ediție Local TOP
A încercat să păcălească polițiștii prin schimb de locuri cu fiica sa: Condamnată la un an cu suspendare după ce a condus fără permis femeie sofer
A încercat să păcălească polițiștii prin schimb de locuri cu fiica sa: Condamnată la un an cu suspendare după ce a condus fără permis
Ediție Local TOP
Un turist englez, prins cu droguri la un festival din Mamaia, a fost CONDAMNAT cu suspendare politie plaja ecopolitic.ro
Un turist englez, prins cu droguri la un festival din Mamaia, a fost CONDAMNAT cu suspendare
Ediție Local TOP

RECOMANDATE

FOTO VIDEO Protest în fața sediului ANAF din Constanța după ce Guvernul a tăiat sporul pentru condiții vătămătoare Design fara titlu 66
LocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Protest în fața sediului ANAF din Constanța după ce Guvernul a tăiat sporul pentru condiții vătămătoare

3 iulie 2025
Tragedii în lanț după un accident la Eforie: victima a murit după doi ani, iar soțul s-a sinucis. Şoferița, condamnată cu suspendare IMG 5045
EdițieLocalRecomandatRelevante

Tragedii în lanț după un accident la Eforie: victima a murit după doi ani, iar soțul s-a sinucis. Şoferița, condamnată cu suspendare

3 iulie 2025
FOTO VIDEO Marius Sponoche, prezent la Tribunalul Constanța: Pozați, pozați! 15de2991 7701 4ab4 91cf ae3245b98845
JustițieLocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Marius Sponoche, prezent la Tribunalul Constanța: Pozați, pozați!

2 iulie 2025
FOTO Un camion care transportă animale a ieșit de pe șosea, în zona satului Culmea din Constanța Imagine WhatsApp 2025 06 26 la 14.21.03 89d713a9
LocalRecomandatRelevante

FOTO Un camion care transportă animale a ieșit de pe șosea, în zona satului Culmea din Constanța

26 iunie 2025
MINUTA/ Decizie nouă în dosarul Vlad Pascu: Curtea de Apel s-a pronunțat cu privire la libertatea inculpatului 7d7ae6bc 5664 45b0 844d 70484cea3033 2048x1153 1
ActualitateJustițieLocalRecomandatRelevante

MINUTA/ Decizie nouă în dosarul Vlad Pascu: Curtea de Apel s-a pronunțat cu privire la libertatea inculpatului

26 iunie 2025
Șacalul, TRIMIS ÎN JUDECATĂ ÎNTR-UN NOU DOSAR, după ce a fost prins cu un cuțit în arestul IPJ Constanța Image Editor 2025 06 26T041410.362
JustițieLocalRecomandatRelevante

Șacalul, TRIMIS ÎN JUDECATĂ ÎNTR-UN NOU DOSAR, după ce a fost prins cu un cuțit în arestul IPJ Constanța

26 iunie 2025
FOTO VIDEO Final de emoții pentru absolvenții clasei a VIII-a! Elevii din Constanța, optimiști după proba de Matematică de la Evaluarea Națională Design fara titlu 58
EducațieLocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Final de emoții pentru absolvenții clasei a VIII-a! Elevii din Constanța, optimiști după proba de Matematică de la Evaluarea Națională

25 iunie 2025
Recomandări pe litoral:„Anumite colace constituie pericol de înec” – avertismentul lui Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului Salvamar
EdițieLocalRecomandatRelevante

Recomandări pe litoral:„Anumite colace constituie pericol de înec” – avertismentul lui Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului

24 iunie 2025

Despre noi

SeaPress consideră că informarea corectă, onestă și directă este cea mai bună hrană pentru mintea umană și cel mai bun început pentru dezvoltarea umanității!

Contact

  • Telefon : +40753904350
  • WhatsApp Redacție : +40753904350
  • Email : [email protected]
© Copyright 2024 MEDIA TRUTH SRL. All Rights Reserved.
  • Contact
  • Termeni și condiții
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?