Președintele ales Nicușor Dan a spus, vineri, după ce a plecat de la ultima ședință pe care a prezidat-o la Primăria Capitalei, că din viitorul Executiv ar trebui să facă parte oameni noi deoarece asta își dorește societatea. Totuși, el nu a exclus posibilitatea ca unii din miniștrii care fac parte din actualul Guvern să se regăsească și în Executivul care este negociat în aceste zile. Acest lucru depinde de „la caz la caz” a spus Nicușor Dan.
Întrebat dacă din noul Guvern ar trebui să facă parte și miniștrii care sunt în prezent în Executiv, Președintele ales a spus că „de principiu, societatea își dorește oameni noi”.
„De la caz la caz. De principiu, cred că societatea își dorește oameni noi”
a spus Nicușor Dan.
Președintele ales a declarat zilele trecută că și-ar dori ca, de pildă, Daniel David, ministrul Educației, să facă parte și din viitorul Guvern. De altfel, și vineri, Nicușor Dan a salutat raportul QX de diagnostic al educaţiei, pe care Daniel David l-a prezentat în urmă cu două zile.
„A făcut un raport care prezintă foarte direct și obiectiv problemele mari ale sistemului de educație, cu care sunt de acord. Imediat ce terminăm problema cu formarea Guvernului și deficitul, va fi o prioritate în limita bugetului pe care România îl are”
a spus Nicușor Dan.
Președintele ales a mai spus că va începe discuțiile oficiale cu partidele pentru formarea viitorului Guvern chiar de săptămâna viitoare, dar a arătat că va fi un proces îndelungat și vom avea un Executiv cu puteri depline în 3-4 săptămâni. Nicușor Dan, care a spus în mai multe rânduri că și l-ar dori premier pe Ilie Bolojan, a fost întrebat dacă ar fi dispus să nominalizeze un prim-ministru de la PSD.
„Sunt multe chestiuni tehnice, nu vreau să avansez acum niciun fel de scenariu”
a spus el.
După demisia premierului Marcel Ciolacu, în urma rezultatului dezastruos obținut la alegerile prezidențiale, interimatul la Guvern a fost preluat de Cătălin Predoiu. Un Guvern interimar însă are puteri limitate, de pildă nu poate da ordonanțe de urgență, și e nevoie de un Executiv cu puteri depline pentru a adopta toate măsurile necesare pentru reducerea deficitului.