Președintele ales Nicușor Dan a spus, joi, că își dorește ca România să fie mai activă și puternică în cadrul alianțelor din care face parte, NATO și UE, dar și în parteneriatul strategic cu Statele Unite. Astfel, Nicușor Dan a explicat că de la alegerea sa a avut deja o serie de schimburi de mesaje cu Administrația Trump. El a adăugat că pentru a recâștiga încrederea partenerilor noștri americani trebuie să lămurim de ce au fost anulate alegerile prezidențiale din 2024. Președintele ales a făcut aceste declarații la Black Sea and Balkans Security Forum.
Nicușor Dan a spus că alegerea sa și mulțimea de români care au ieșit în stradă după victoria sa în turul doi al alegerilor prezidențială arată clar că România își dorește să păstreze direcția pro-Occidentală.
„E cert că România va păstra direcția pro-Occidentală însemnând participarea în NATO, prezența în UE și parteneriatul strategic cu SUA. E o direcție pe care România a definit-o foarte bine, nu a fost sufficient de activă în niciuna din aceste structuri. Ca să fii activ trebuie să ai și credibilitate, că tot vorbim de deficit zilele astea și de promisiunile repetate ale României că îl va reduce. Vreau ca România să se întărească în aceste structuri”
a spus președinte ales.
Nicușor Dan: „Am avut niște schimburi de mesaje cu Administrația americană”
În ce privește relația cu Statele Unite, Nicușor Dan a explicat că a avut un schimb de mesaje cu Administrația Trump. Președintele ales a arătat că anularea scrutinului din 2024 a semănat îndoială în cadrul Administrației Trump și trebuie lămurit de ce a luat Curtea Constituțională acea decizie, a explicat însă că acum România are un Președinte legitim, ceea ce e un prim pas spre reconstruirea încrederii.
„Noi am avut niște alegeri anulate. După care un oarecare dubiu cu privire la acest fapt în societatea românească și în interiorul Administrației partenerilor noștri. Acum în sfârșit vom avea un președinte legitim, de luni, care va putea să discute legitim cu Administrația americană. Am avut niște schimburi de mesaje cu Administrația americană. Trebuie să lămurim mult mai bine fenomenul anulării alegerilor din noiembrie anul trecut, dar am văzut deschidere din partea americanilor și sunt absolut sigur că parteneriatul va fi întărit”
a spus el.
După anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, oficialii americani Elon Musk și JD Vance și-au exprimat în mai multe rânduri, public, scepticismul față de decizia Curții Constituționale. Cel mai bogat om din lume, care a jucat un rol crucial în revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, l-a atacat inclusiv pe președintele CCR. De cealaltă parte, vicepreședintele american deși nu a negat implicarea Rusiei în alegerile din România, dar a criticat lipsa de apărare în faţa atacului Moscovei.
Nicușor Dan a explicat, de asemenea, că în ce privește programul Visa Waiver, din care România a fost eliminată de Administrația Trump, va fi o „discuție tehnică, care va dura câteva luni” de-acum înainte.
Președintele ales a fost întrebat și despre faptul că americanii doresc să își retragă sau să își diminueze prezența militară în Europa și implicit în România. Nicușor Dan a spus că acest lucru nu „ține doar de România, e o chestiune de politică americană, care a anunțat că în timp se va concentra mai mult pe Asia. Cât timp? Asta trebuie să negocieze Uniunea Europeană și România împreună cu ea”.