În perioada 01.01-31.01.2025, în decursul primei luni de la integrarea în Spațiul Schengen şi cu frontierele terestre, polițiștii de frontieră au efectuat peste 260.000 de verificări în aplicația eDAC în cadrul controalelor aleatorii desfășurate în zona de competență, alături de colegii de la Poliție, Jandarmerie, Imigrări, ANAF sau alte structuri cu competență în limita celor 30 de km.
Conform Poliției de Frontieră, începând cu 1 ianuarie 2025, odată cu aderarea completă a României la Schengen, controlul de la frontiera internă, respectiv de la granița cu Ungaria și Bulgaria, a fost eliminat, astfel persoanele care călătoresc de la această dată în spațiul Schengen o fac fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie.
Polițiștii de frontieră români au în continuare ca scop protecția cetățenilor și fac controale aleatorii și nesistematice pe căile de comunicație de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere.
VIDEO
Astfel, polițiștii de frontieră au efectuat peste 260.000 de verificări în aplicația eDAC, iar la nivelul structurilor de la frontierele interne (inspectoratele teritoriale ale PF Giurgiu, Oradea, Sighetu Marmației și Garda de Coastă) au fost descoperite persoane din state terțe care nu aveau dreptul de a călători în spațiul Schengen, fiind înregistrate 142 infracțiuni și 111 contravenții, astfel:
La nivelul ITPF Oradea au fost înregistrate 71 de fapte de natură infracțională din care 28 pentru încălcarea regimului juridic al frontierei de stat. De asemenea, au fost descoperiți 84 de cetățeni străini care nu dețineau dreptul de a călători în spațiul Schengen. Unul dintre aceste cazuri este cel în care au fost descoperiți nouă cetățeni străini care nu deţineau o viză valabilă sau un permis de ședere pentru a călători în spațiul Schengen. Totodată, au fost descoperite 4 autoturisme care figurau în bazele de date ca fiind „bunuri căutate pentru confiscare”, cea mai recentă situație fiind în data de 24 ianuarie.
La nivelul ITPF Giurgiu au fost înregistrate 50 de fapte de natură infracțională și 64 de fapte contravenționale sancționate cu amenzi în valoare de 10.650 lei, peste 400 de bunuri reţinute în vederea confiscării, în valoare de aproximativ 2,5 milioane lei. Totodată, au fost descoperite peste 320.000 de țigarete transportate fără documente, ascunse și nedeclarate, un exemplu de acest gen este cel din data de 09.01.2025
La nivelul ITPF Sighetu Marmației – Serviciul Teritorial al PF Satu Mare – au fost înregistrate 8 infracțiuni și 5 contravenții. Cel mai semnificativ caz este cel în care au fost descoperite 1.350.000 de țigarete ascunse într-un camion încărcat cu varză care s-a prezentat în PTF Petea
La nivelul Gărzii de Coastă, în zona de competență au fost înregistrate 13 infracțiuni și 24 contravenții, fiind reţinute în vederea confiscării 600 ţigarete.
Totodată, s-au desfășurat și misiuni punctuale, alături de lucrători ai Poliției Naționale, Jandarmeriei, Imigrări sau ANAF, de tip „BLITZ”, în principalele noduri de comunicații care duc înspre/dinspre punctele de trecere a frontierei, în vederea stabilirea valabilității condițiilor de călătorie și a documentelor de călătorie ale persoanelor aflate în trafic.
Un exemplu în acest sens este acțiunea din data de 3 ianuarie 2025, când au fost efectuate controale în sistem integrat, echipele mixte verificând peste 3.600 persoane, aflate în peste 1.800 de autoturisme, 16 autocare, 239 de camioane și 161 microbuze.
Totodată, periodic au loc acțiuni comune cu autoritățile din țările vecine Schengen – Ungaria și Bulgaria – în vederea intensificării acțiunilor de cooperare la granița comună. Aceste acțiuni comune au la bază realizarea unui schimb de informații între instituții și contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, cu respectarea legislației Schengen.
Un rezultat semnificativ în acest sens este descoperirea celor 15 migranți descoperiți în data de 29 ianuarie, în parcarea din proximitatea stației de taxare a podului Calafat-Vidin, care nu dețineau documentele necesare pentru a călători în spaţiul Schengen.
În urma aderării complete a României la Spațiul Schengen, Poliția de Frontieră continuă să acționeze în baza analizelor de risc pentru a asigura securitatea la granițele țării.
Vezi și: