Oficiali de rang înalt de la Pentagon iau în calcul o propunere de reducere a numărului de militari americani din Europa de Est cu până la 10.000, provocând îngrijorări pe continent cu privire la amenințarea tot mai mare a Rusiei lui Vladimir Putin, conform a șase oficiali europeni și americani familiarizați cu discuția și citați de postul american NBC.
Militarii din Europa care ar putea fi retrași fac parte din cele 20.000 de trupe adiționale aduse în Europa în timpul administrației Biden pentru a consolida apărarea țărilor cu graniță cu Ucraina, după declanșarea invaziei rusești.
Discuția este încă în desfășurare la Pentagon, însă conform propunerii, până la jumătate dintre trupele aduse de Biden în Europa ar putea fi retrase.
Discuțiile interne cu privire la retragerea trupelor americane din România și Polonia vin într-o perioadă în care președintele Donald Trump încearcă să-l convingă pe Vladimir Putin să accepte un armistițiu în Ucraina.
Cei șase oficiali citați au dat detalii, sub rezerva anonimatului, despre propunere aflată în discuție la Pentagon. Dacă ea va fi adoptată, temerile aliaților europeni că SUA îi abandonează vor fi alimentate, în condițiile în care Rusia nu a încetat să fie o amenințare în creștere.
Rușii ar evalua retragerea americanilor ca pe o „slăbire a elementului de descurajare și le va crește apetitul pentru implicarea în diverse moduri în afacerile europene”, spune Seth Jones, vicepreședinte senior la Centru pentru Studii Strategice și Internaționale.
Administrația Trump pune presiune pe Europa
Administrația Trump a spus pe toate vocile până acum că își dorește ca aliații europeni să-și asume mai mult responsabilitatea propriei protecții, pentru ca SUA să se poată concentra pe alte priorități, precum rivalitatea sa geopolitică cu China.
În prima sa călătorie externă ca secretar al apărării, Pete Hegseth a spus, la Bruxelles, că „realitățile strategice dure opresc Statele Unite din a fi concentrat în mod primordial pe securitatea Europei”. În loc, a continuat el, SUA se vor concentra pe securizarea graniței lor sudice și pe contracararea Chinei.
Elbridge Colby, care urmează să fie confirmat în Senat ca principalul consilier de politică al Pentagonului, și-a exprimat și el dorința pentru o concentrare mai intensă a SUA pe China și mai puțin pe Europa și Ucraina.
Senatorul republican Roger Wicker (din statul Mississippi – n. red.), președintele comisiei pentru forțele armate din Congresul SUA, a părut să critice această abordare, în timpul unei audieri.
„Sunt unii care consideră că acum e momentul să ne reducem drastic prezența în Europa. Sunt mâhnit de aceste viziuni complet greșite și periculoase ale unor birocrați de mâna a doua din Departamentul Apărării.
Ei caută să obțină o retragere americană din Europa și au făcut aceste eforturi de multe ori fără să se coordoneze cu secretarul apărării”
a spus el.
În condițiile în care Pentagonul suferă tăieri de fonduri sub conducerea administrației Trump, scăderea prezenței militare americane în Europa ar elibera mai multe resurse, mai ales pentru regiuni indo-pacifică, pe care mulți dintre oficialii administrației o văd ca fiind o prioritate strategică mai mare decât Europa.
Încheierea desfășurărilor în Europa ar însemna și mi mulți bani pentru armată, care încearcă să-și accentueze investițiile în echipament și armament inovator.