În cursul zilei de miercuri, 17 iulie, la nivel național, s-au înregistrat peste 1.700 situații de urgență la care pompierii militari au răspuns cu promptitudine.
În acest interval de timp, echipajele SMURD au intervenit în 1.287 de misiuni pentru acordarea măsurilor de prim ajutor și au gestionat optim 9 cazuri care au presupus extragerea victimelor blocate în autoturismele avariate în urma accidentelor rutiere.
Concomitent cu misiunile de prim ajutor și descarcerare, în ultimele 24 de ore, colegii noștri au acționat pentru stingerea celor 153 de incendii izbucnite în diverse zone ale țării și pentru gestionarea celor 259 de situații ce puteau pune în pericol viețile și bunurile semenilor, precum și siguranța animalelor. Din totalul incendiilor înregistrate la nivel național, 92 au fost arderi necontrolate de fond forestier, miriști, vegetație uscată și deșeuri, fiind afectate peste 400 hectare de teren.
În ceea ce privește avertizarea populației și luarea măsurilor de autoprotecție, în ultimele 24 de ore, au fost transmise 41 mesaje RO-ALERT. Dintre acestea, 17 au semnalat prezența animalelor periculoase în localități din 11 județe, iar 24 de mesaje au vizat manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase în localități din 19 județe.
De asemenea, în contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate pentru ziua de ieri, 16 iulie, în intervalul orar 07.00 – 21.00, s-au înregistrat efecte în 14 localități din 6 județe ( CJ, HR, IS, MS, NT și SB ), unde pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei din 2 case, 7 curți, 3 subsoluri și de pe 2 străzi. Totodată, colegii noștri au acționat pentru degajarea elementelor de construcție dislocate de la 2 acoperișuri de casă, precum și pentru degajarea a 10 copaci și 5 stâlpi prăbușiți pe carosabil, fiind afectate 4 autoturisme.
Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri. Consultați sursele oficiale de informare unde regăsiți măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.
Accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe AppStore și Google Play.”
transmit reprezentanții IGSU