Președintele SUA, Donald Trump, s-a lăudat că „locurile de muncă și fabricile vor reveni” (N.r. – în Statele Unite). Cu tarifele sale globale acum în vigoare, creșterile abrupte ale prețurilor la produse, de la îmbrăcăminte la electronice, ar putea fi suportate în mare măsură de consumatorii americani. Un analist tehnologic a avertizat că prețul unui iPhone ar putea crește la aproximativ 3.500 de dolari dacă ar fi fabricat în SUA, scrie CNN.
Președintele și oficialii săi au promis că, în urma tarifelor, numeroase locuri de muncă vor fi „relocate” în SUA, angajând milioane de americani. Dan Ives, șeful cercetării tehnologice la firma de servicii financiare Wedbush Securities, a declarat că ideea este o „invenție”, adaugă CNN.
„iPhone-urile fabricate în SUA ar putea costa de trei ori mai mult decât prețul actual de aproximativ 1.000 de dolari, deoarece ar fi necesar să se reproducă ecosistemul de producție extrem de complex care există în prezent în Asia”
a adăugat acesta.
„Construiți acel lanț de aprovizionare în SUA cu o fabrică în Virginia de Vest și New Jersey. Vor fi iPhone-uri de 3.500 de dolari”, a spus el, referindu-se la fabricile de fabricație sau unitățile de producție de înaltă tehnologie în care sunt fabricate, de obicei, cipurile de computer care alimentează dispozitivele electronice.
„Chiar și atunci, Apple ar trebui să cheltuie 30 de miliarde de dolari și ar avea nevoie de trei ani să mute doar 10% din lanțul lor de aprovizionare în SUA”
a declarat Ives.
Fabricarea și asamblarea pieselor pentru smartphone-uri s-a mutat în Asia cu zeci de ani în urmă, deoarece companiile americane s-au concentrat în mare parte pe dezvoltarea de software și proiectarea produselor, care generează marje de profit mult mai mari. Această mișcare a ajutat să facă din Apple una dintre cele mai valoroase companii din lume și să o stabilească ca producător dominant de smartphone-uri.
De la inaugurarea lui Trump la sfârșitul lunii ianuarie, acțiunile Apple și-au pierdut aproximativ 25% din valoare din cauza îngrijorărilor legate de impactul tarifelor asupra lanțului său de aprovizionare extins, care este foarte dependent de China și Taiwan. Aproximativ 90% dintre iPhone-uri sunt asamblate în China.
„Cred că vedeți ce s-a întâmplat cu acțiunile, pentru că nicio companie nu este mai prinsă în acest front și centru tarifar în această furtună de categorie cinci decât Cupertino și Apple. Este un Armaghedon economic, dar mai ales pentru industria tehnologică”
a adăugat Ives.
Cipurile care alimentează iPhone-urile sunt fabricate în principal în Taiwan, în timp ce ecranele sale sunt furnizate de companii sud-coreene. Alte componente sunt fabricate în China, iar asamblarea finală are loc în mare parte în aceeaşi țară.
În februarie, Apple a anunțat că va investi 500 de miliarde de dolari în SUA în următorii patru ani, ca parte a efortului său de a extinde producția în afacerea Chinei și pentru a evita tarifele impuse de Trump asupra acestei țări.
Analiștii tehnologici sunt de acord că prețurile iPhone-urilor ar putea crește, chiar și dacă lanțurile de aprovizionare rămân acolo unde sunt. Rosenblatt Securities, o bancă de investiții din New York, a declarat că iPhone-urile ar putea fi cu 43% mai scumpe, în cazul în care Apple transferă întregul cost al tarifelor mai mari către consumatori, potrivit unei note de cercetare.
Neil Shah, vicepreședinte de cercetare la Counterpoint Research, estimează că iPhone-ul ar putea costa cu aproximativ 30% mai mult, dar acest lucru ar depinde de locul în care sunt fabricate.
Apple a încercat anterior să-și diversifice bazele de producție din China în India și Brazilia și ar putea căuta să transfere producția de componente cheie către țări care se confruntă cu bariere tarifare mai mici pentru a menține costul telefoanelor sale scăzute. India se confruntă cu tarife de 26%, în timp ce Brazilia a fost lovită cu 10%.
„Deși tarifele lui Trump pentru Brazilia sunt cele mai mici dintre centrele cheie de producție de iPhone, probabil că nu produce suficientă capacitate pentru a umple golul lăsat de China”
a spus Shah.