Procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, se retrage din funcţie până când ancheta privind acuzaţiile de comportament sexual nepotrivit va ajunge la final, a anunţat instanţa de la Haga, citată de The Guardian.
Vineri, personalul din cadrul diviziei de urmărire penală a CPI a fost informat că Khan se va retrage temporar până când o anchetă externă care examinează acuzaţiile împotriva sa va fi finalizată şi autorităţile judiciare vor putea analiza concluziile acesteia.
Curtea cu sediul la Haga a precizat că Khan „şi-a comunicat decizia de a-şi lua concediu până la încheierea” anchetei. În timp ce Khan se află în concediu, procurorii adjuncţi ai instanţei se vor ocupa de gestionarea biroului procurorului, se arată în declaraţie.
Khan, un avocat britanic, s-a confruntat în ultimele luni cu reacţii negative din partea multor membri ai personalului său din cauza deciziei sale de a rezista solicitărilor unora dintre cei mai importanţi membri ai personalului său de a se retrage până la finalizarea anchetei.
Într-un e-mail adresat personalului, Khan a scris: „În lumina intensificării relatărilor din mass-media, am luat decizia de a-mi lua concediu până la finalizarea anchetei”. El a declarat că cei doi procurori adjuncţi ai săi îi vor prelua responsabilităţile.
Surse din cadrul CPI au declarat că decizia lui Khan a fost luată ca urmare a presiunilor de la începutul acestei săptămâni din partea înalţilor funcţionari ai Curţii, care l-au îndemnat să se retragă după ce noi detalii privind acuzaţiile au fost publicate în mass-media în cursul weekendului.
Se pare că anchetatorii de la organismul de supraveghere al ONU care conduce ancheta s-au întâlnit cu Khan pentru prima dată săptămâna trecută, intervievându-l timp de două zile.
Atingeri sexuale nedorite şi abuzuri pe o perioadă îndelungată
Ancheta a fost anunţată în noiembrie, după ce au apărut acuzaţii cu privire la modul în care acesta a tratat o femeie care a lucrat pentru el. The Guardian a raportat că acuzaţiile includ atingeri sexuale nedorite şi abuzuri pe o perioadă îndelungată, precum şi comportament coercitiv şi abuz de autoritate.
Avocaţii lui Khan, în vârstă de 55 de ani, au declarat anterior că acesta „neagă toate acuzaţiile” şi au afirmat că va coopera cu ancheta.
Ancheta, care este condusă de Biroul de Servicii de Supraveghere Internă (OIOS) al ONU, îşi va trimite raportul preşedintelui organului de conducere al instanţei pentru a analiza concluziile sale.
Potrivit unor surse familiare cu termenii de referinţă ai anchetei, aceasta examinează, de asemenea, afirmaţiile potrivit cărora Khan s-a angajat în intimidarea martorilor şi în represalii împotriva membrilor personalului său.
Khan a fost ales în 2021 pentru a servi un mandat de nouă ani în calitate de procuror-şef al instanţei permanente de ultimă instanţă, care investighează şi urmăreşte persoanele acuzate de atrocităţi, inclusiv genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii.
Federaţia Internaţională pentru Drepturile Omului (FIDH) a declarat că salută decizia lui Khan, descriind-o ca fiind „esenţială pentru a proteja integritatea instanţei, a asigura continuarea investigaţiilor fără interferenţe şi a începe să reconstruiască încrederea victimelor, a personalului şi a publicului”.
„Aceasta a fost singura decizie responsabilă. Nimeni nu este mai presus de răspundere – nici măcar procurorul CPI”
a adăugat acesta.
Adjuncţii lui Khan – Nazhat Shameem Khan din Fiji şi Mame Mandiaye Niang din Senegal – vor prelua responsabilitatea biroului procurorului de aproximativ 450 de angajaţi într-un moment sensibil pentru CPI.
Curtea se pregăteşte pentru o nouă serie de sancţiuni americane după ce Donald Trump a impus sancţiuni economice şi de călătorie împotriva lui Khan în februarie, ca răspuns la decizia Curţii de anul trecut de a aproba mandate de arestare împotriva premierului israelian, Benjamin Netanyahu, şi a fostului său ministru al apărării, Yoav Gallant.
Deputaţii se vor ocupa de ancheta privind presupusele infracţiuni din teritoriile palestiniene ocupate. Luna trecută, The Guardian a relatat că Khan pregăteşte noi cereri pentru suspecţii israelieni în legătură cu presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii.
Nu este clar cât timp va lipsi Khan de la tribunal. Ancheta OIOS, aflată acum în a şasea lună, a intervievat mai mulţi angajaţi ai instanţei, pe lângă Khan şi presupusa victimă.
În cazul în care se constată că Khan a comis o „abatere gravă” sau o încălcare gravă a îndatoririlor sale, acesta va fi supus unui vot secret în cadrul căruia cele 125 de state membre ale CPI vor vota dacă îl vor demite din funcţie.
Sursa: Știripesurse.ro