În contextul în care „războiul cu drone” poate dezechilibra forțe compuse din nave complexe și costisitoare, Olanda a spus că are nevoie de un nou tip de vas, care să lucreze împreună cu modernele și puternicele sale fregate din clasa De Zeven Provinciën. Noile nave vor fi făcute pe șantierul naval Damen, din Galați, potrivit hotnews.ro.
Olanda are patru fregate moderne din clasa De Zeven Provinciën, nave mari, de comandă, specializate pe apărarea antiaeriană, însă recentele evoluții din lume au arătat că astfel de nave pot fi vulnerabile la atacuri la saturație executate cu drone și rachete relativ ieftine.
Astfel, pentru a oferi o protecție suplimentară navelor sale, marina Olandeză se dotează cu două noi tipuri de nave, care vor acționa ca ajutoare pentru fregatele sale de apărare aeriană. Locul producției este șantierul naval Damen din Galați. Damen este filiala din România a companiei Damen din Olanda. La Galați muncesc 2.000 de oameni la firma Damen, conform datelor anunțate de companie. Iar 1.000 de oameni sunt angajați la subcontractori.
Nave construite în România
Cele două nave vor fi construite în totalitate în România, la Damen din Galați, iar configurarea lor cu armament se va face ulterior cel mai probabil într-un șantier Damen din Olanda.
Navele Damen se numesc Multi Role Support Ships (MSS), sunt contractate în acest an și vor fi livrate începând din 2026.
Multi Role Support Ship:
- Lungime: 55 metri
- Deplasament: 550 tone
- Viteză maximă: 27 noduri (50 km/h)
- Echipaj: 8
- Armament fix: stație de luptă telecomandată; două mitraliere calibru .50
- Armament modular: 4 x container cu 6 rachete antiaeriene Barak-ER, container cu drone kamikaze IAI Harop, echipamente de bruiaj și război electronic
Navele vor fi înarmate cu rachete antiaeriene suplimentare pentru a contracara orice atac aerian la saturație, detalia Defense News.
Cele două nave MSS vor putea, de asemenea, să ofere foc de sprijin pentru operațiunile amfibii folosind muniție cu rază lungă de acțiune, precum și să se folosească de drone subacvatice pentru urmărirea și identificarea activităților suspecte din Marea Nordului, a declarat secretarul de stat olandez pentru apărare Gijs Tuinman.
Oficialul descrie cele două nave de sprijin ca fiind „truse de scule plutitoare” pentru nava principală. „Navele sunt capabile să transporte o mulțime de echipamente, cum ar fi putere de foc suplimentară și rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune”, spune oficialul olandez.
Containere plutitoare cu rachete și drone
Cele două nave MSS vor acționa alături de mult mai complexele fregate olandeze din clasa De Zeven Provinciën. Ele vor avea la bord mai multe containere pentru echipamentele necesare, fie că vorbim de rachete anti-aeriene, de rachete de atac sau de muniții rătăcitoare (drone kamikaze).
Navele vor avea o lungime de 55 de metri, un deplasament de 550 de tone și un echipaj de doar opt marinari. Comparativ, fregatele pe care le vor acompania au o lungime de 144 de metri și un deplasament de peste 6.000 de tone.
Ca armament ambarcat în containere ce pot fi schimbate rapid între ele, navele vor folosi soluții IAI (Israel Aerospace Industries): rachete antiaeriene Barak-3, drone kamikaze Harop-3 și sisteme de bruiaj și război electronic.
Racheta de apărare aeriană Barak ER, care va echipa navele de sprijin, are o rază de acțiune de până la 150 de kilometri și poate angaja orice amenințare aeriană, spune producătorul IAI – de la avioane de luptă la rachete balistice tactice și bombe ghidate, cu opt rachete ambalate într-un lansator vertical, conform fișei tehnice a companiei.
Din proiectul realizat de Damen se observă cel puțin patru sisteme containerizate cu lansatoare de rachete, câte 6 per container. Astfel, o astfel de navă de sprijin ar putea fi înarmată cu cel puțin 24 de rachete antiaeriene, dincolo de alte tipuri de încărcături.
Soluția de a le stoca și lansa direct din containere le face foarte versatile și ușor de realimentat cu muniție la nevoie.
În cazul unui angajament, fregata este cea care va folosi sistemele radar și de conducere a focului pentru armamentul de pe navele de sprijin.
Un pas mai aproape de nave de luptă complet autonome
Deși tehnologia actuală nu este suficient de matură pentru ca astfel de nave să fie complet autonome și fără echipaj, ele vor oferi Marinei Olandeze experiență în operarea cu echipaje mici, ca un prim pas către navele fără pilot, a declarat Tuinman.
Cele două nave de sprijin vor fi construite de Damen la Galați începând cu 2025, potrivit surselor HotNews, din industrie.
Prima navă ar urma să înceapă operațiunile în Marea Nordului în 2026, urmând ca ambele să fie complet operaționale până în 2027.
Fregatele din clasa De Zeven Provinciën sunt fregate gândite în special pentru apărarea antiaeriană, având la bord 32 de rachete antiaeriene SM-2 și 32 de rachete antiaeriene ESSM (Evolved SeaSparrow Missile), precum și unul sau două sisteme de artilerie antiaeriană de apărare pentru apropiere (CIWS) de tipul Golakeeper.
Un atac la saturație cu roiuri de sute de drone sau rachete relativ ieftine ar putea pune probleme serioase unei astfel de nave. În plus, rachetele de la bordul fregatei sunt foarte scumpe, gândite pentru a contracara amenințări mai complexe cum ar fi rachete de croazieră sau balistice de ultimă generație, nu pentru a doborî rachete ieftine sau drone kamikaze cu cost mult mai mic de producție, transmite hotnews.ro.