Prin utilizarea acestui site, sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate și Termenii de Utilizare.
Accept
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Sănătate
  • Externe
  • Cultural
  • Sport
  • Monden
  • Social
  • Contact
Citești: România va construi navele militare speciale cu care Olanda își regândește strategia de apărare pe mare
Share
Font ResizerAa
Font ResizerAa
Sea PressSea Press
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Externe
  • Sport
  • Ultima oră
  • Politică
  • Local
  • Ediție
  • Justiție
  • Externe
  • Cultural
  • Sănătate
  • Sport
  • Social
  • Contact
  • Advertise
© 2024 Seapress Company All Rights Reserved.
Sea Press > Actualitate > România va construi navele militare speciale cu care Olanda își regândește strategia de apărare pe mare
ActualitateSocial

România va construi navele militare speciale cu care Olanda își regândește strategia de apărare pe mare

România va construi navele militare speciale cu care Olanda își regândește strategia de apărare pe mare nava olandeza
Fregată olandeză din clasa De Zeven Provinciën lansând o rachetă Harpoon / Sursă foto: Profimedia
Victor Rotaru
Victor Rotaru Publicat 1 aprilie 2025 269 Vizualizări
SHARE

În contextul în care „războiul cu drone” poate dezechilibra forțe compuse din nave complexe și costisitoare, Olanda a spus că are nevoie de un nou tip de vas, care să lucreze împreună cu modernele și puternicele sale fregate din clasa  De Zeven Provinciën. Noile nave vor fi făcute pe șantierul naval Damen, din Galați, potrivit hotnews.ro.

Conținut
Nave construite în RomâniaContainere plutitoare cu rachete și drone Un pas mai aproape de nave de luptă complet autonomeVezi și:

Olanda are patru fregate moderne din clasa De Zeven Provinciën, nave mari, de comandă, specializate pe apărarea antiaeriană, însă recentele evoluții din lume au arătat că astfel de nave pot fi vulnerabile la atacuri la saturație executate cu drone și rachete relativ ieftine.

Astfel, pentru a oferi o protecție suplimentară navelor sale, marina Olandeză se dotează cu două noi tipuri de nave, care vor acționa ca ajutoare pentru fregatele sale de apărare aeriană. Locul producției este șantierul naval Damen din Galați. Damen este filiala din România a companiei Damen din Olanda. La Galați muncesc 2.000 de oameni la firma Damen, conform datelor anunțate de companie. Iar 1.000 de oameni sunt angajați la subcontractori.   

Nave construite în România

Cele două nave vor fi construite în totalitate în România, la Damen din Galați, iar configurarea lor cu armament se va face ulterior cel mai probabil într-un șantier Damen din Olanda.

Navele Damen se numesc Multi Role Support Ships (MSS), sunt contractate în acest an și vor fi livrate începând din 2026. 

Multi Role Support Ship:

  • Lungime: 55 metri
  • Deplasament: 550 tone
  • Viteză maximă: 27 noduri (50 km/h)
  • Echipaj: 8 
  • Armament fix: stație de luptă telecomandată; două mitraliere calibru .50
  • Armament modular: 4 x container cu 6 rachete antiaeriene Barak-ER, container cu drone kamikaze IAI Harop, echipamente de bruiaj și război electronic 

Navele vor fi înarmate cu rachete antiaeriene suplimentare pentru a contracara orice atac aerian la saturație, detalia Defense News. 

Cele două nave MSS vor putea, de asemenea, să ofere foc de sprijin pentru operațiunile amfibii folosind muniție cu rază lungă de acțiune, precum și să se folosească de drone subacvatice pentru urmărirea și identificarea activităților suspecte din Marea Nordului, a declarat secretarul de stat olandez pentru apărare Gijs Tuinman. 

Oficialul descrie cele două nave de sprijin ca fiind „truse de scule plutitoare” pentru nava principală. „Navele sunt capabile să transporte o mulțime de echipamente, cum ar fi putere de foc suplimentară și rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune”, spune oficialul olandez. 

Containere plutitoare cu rachete și drone 

Cele două nave MSS vor acționa alături de mult mai complexele fregate olandeze din clasa De Zeven Provinciën. Ele vor avea la bord mai multe containere pentru echipamentele necesare, fie că vorbim de rachete anti-aeriene, de rachete de atac sau de muniții rătăcitoare (drone kamikaze). 

Navele vor avea o lungime de 55 de metri, un deplasament de 550 de tone și un echipaj de doar opt marinari. Comparativ, fregatele pe care le vor acompania au o lungime de 144 de metri și un deplasament de peste 6.000 de tone. 

Ca armament ambarcat în containere ce pot fi schimbate rapid între ele, navele vor folosi soluții IAI (Israel Aerospace Industries): rachete antiaeriene Barak-3, drone kamikaze Harop-3 și sisteme de bruiaj și război electronic. 

Racheta de apărare aeriană Barak ER, care va echipa navele de sprijin, are o rază de acțiune de până la 150 de kilometri și poate angaja orice amenințare aeriană, spune producătorul IAI – de la avioane de luptă la rachete balistice tactice și bombe ghidate, cu opt rachete ambalate într-un lansator vertical, conform fișei tehnice a companiei. 

Din proiectul realizat de Damen se observă cel puțin patru sisteme containerizate cu lansatoare de rachete, câte 6 per container. Astfel, o astfel de navă de sprijin ar putea fi înarmată cu cel puțin 24 de rachete antiaeriene, dincolo de alte tipuri de încărcături. 

Soluția de a le stoca și lansa direct din containere le face foarte versatile și ușor de realimentat cu muniție la nevoie. 

În cazul unui angajament, fregata este cea care va folosi sistemele radar și de conducere a focului pentru armamentul de pe navele de sprijin.

Un pas mai aproape de nave de luptă complet autonome

Deși tehnologia actuală nu este suficient de matură pentru ca astfel de nave să fie complet autonome și fără echipaj, ele vor oferi Marinei Olandeze experiență în operarea cu echipaje mici, ca un prim pas către navele fără pilot, a declarat Tuinman.

Cele două nave de sprijin vor fi construite de Damen la Galați începând cu 2025, potrivit surselor HotNews, din industrie.  

Prima navă ar urma să înceapă operațiunile în Marea Nordului în 2026, urmând ca ambele să fie complet operaționale până în 2027. 

Fregatele din clasa De Zeven Provinciën sunt fregate gândite în special pentru apărarea antiaeriană, având la bord 32 de rachete antiaeriene SM-2 și 32 de rachete antiaeriene ESSM (Evolved SeaSparrow Missile), precum și unul sau două sisteme de artilerie antiaeriană de apărare pentru apropiere (CIWS) de tipul Golakeeper. 

Un atac la saturație cu roiuri de sute de drone sau rachete relativ ieftine ar putea pune probleme serioase unei astfel de nave. În plus, rachetele de la bordul fregatei sunt foarte scumpe, gândite pentru a contracara amenințări mai complexe cum ar fi rachete de croazieră sau balistice de ultimă generație, nu pentru a doborî rachete ieftine sau drone kamikaze cu cost mult mai mic de producție, transmite hotnews.ro.

Vezi și:

CSAT a aprobat dotarea Forțelor Navale Române cu o navă nouă, de tip corvetă ușoară
Articolul precedent Confort Urban angajează/ Vezi criteriile de selecție 1 1 18 Confort Urban angajează/ Vezi criteriile de selecție
Articolul următor Acțiune de tip „Blitz” desfășurată în municipiul Constanța razii camioane Acțiune de tip „Blitz” desfășurată în municipiul Constanța
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele știri

A fost CONDAMNAT studentul care a intenționat să incendieze un profesor la Universitatea Ovidius din Constanța/ Magistrații au decis pedeapsa de peste 5 ani de închisoare MINUTA Screenshot 2025 07 11 105615
A fost CONDAMNAT studentul care a intenționat să incendieze un profesor la Universitatea Ovidius din Constanța/ Magistrații au decis pedeapsa de peste 5 ani de închisoare MINUTA
Justiție Local TOP
Constanța, sub cod galben de caniculă: temperaturi de până la 36°C și disconfort termic accentuat canicula 1
Constanța, sub cod galben de caniculă: temperaturi de până la 36°C și disconfort termic accentuat
Local TOP
Constanța: Bulevardul Tomis devine pietonal în fiecare weekend din timpul verii 1 29
Constanța: Bulevardul Tomis devine pietonal în fiecare weekend din timpul verii
Actualitate Local
SeaPress ia o pauză. Mulțumim că ați fost aici. Image Editor 2025 07 20T183129.160
SeaPress ia o pauză. Mulțumim că ați fost aici.
TOP
DJCT: Lucrări de întreținere pe drumurile județene din Constanța Screenshot 2025 07 25 170745
DJCT: Lucrări de întreținere pe drumurile județene din Constanța
Local TOP
RAJA: Atenție! Se întrerupe alimentarea cu apă în unele zone din Medgidia pe 30 iulie robinet chiuveta 770x540 1
RAJA: Atenție! Se întrerupe alimentarea cu apă în unele zone din Medgidia pe 30 iulie
Local TOP

RECOMANDATE

FOTO VIDEO “BĂ, SĂRACILOR!”: Turiști umiliți și goniți de pe o plajă din Mamaia pentru că nu au inchiriat șezlong Design fara titlu 80
LocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO “BĂ, SĂRACILOR!”: Turiști umiliți și goniți de pe o plajă din Mamaia pentru că nu au inchiriat șezlong

17 iulie 2025
DIICOT: Noi detalii din motivarea instanței. Fără ștampila notarilor, mafia imobiliară nu ar fi existat/ Magistrații: Vlad Virgil nu avea cum să-i manipuleze, cu șapte clase Image Editor 2025 07 16T211151.973
JustițieLocalRecomandatRelevante

DIICOT: Noi detalii din motivarea instanței. Fără ștampila notarilor, mafia imobiliară nu ar fi existat/ Magistrații: Vlad Virgil nu avea cum să-i manipuleze, cu șapte clase

16 iulie 2025
Polițist din Tulcea, condamnat după ce a condus de două ori cu permisul suspendat foto presshub
EdițieLocalRecomandatRelevante

Polițist din Tulcea, condamnat după ce a condus de două ori cu permisul suspendat

16 iulie 2025
Viața după Bacalaureat în Constanța. Ce opțiuni au tinerii după ce au absolvit liceul WhatsApp Image 2024 05 17 at 10.12.09 768x576 1
EdițieLocalRecomandatRelevanteSocial

Viața după Bacalaureat în Constanța. Ce opțiuni au tinerii după ce au absolvit liceul

16 iulie 2025
EXCLUSIV MOTIVAREA judecătorilor privind măsurile preventive din „Fabrica de Moșteniri” / Grupul condus de Vlad Virgil și Vasile Deacu a acționat neîntrerupt, după un plan precis Image Editor 2025 07 15T205602.238
JustițieLocalRecomandatRelevante

EXCLUSIV MOTIVAREA judecătorilor privind măsurile preventive din „Fabrica de Moșteniri” / Grupul condus de Vlad Virgil și Vasile Deacu a acționat neîntrerupt, după un plan precis

15 iulie 2025
EXCLUSIV FOTO VIDEO/ Control DSVSA în City Park Mall! Mai multe restaurante, ÎNCHISE/ UPDATE 3ca3cd59 7bc2 4dfa 8914 60a0826b0944
LocalRecomandatRelevante

EXCLUSIV FOTO VIDEO/ Control DSVSA în City Park Mall! Mai multe restaurante, ÎNCHISE/ UPDATE

14 iulie 2025
FOTO VIDEO Reședința Arhiepiscopului Teodosie: viața discretă dintr-un monument istoric din Constanța, cu vedere la mare Image Editor 2025 07 14T090416.286
LocalRecomandatRelevante

FOTO VIDEO Reședința Arhiepiscopului Teodosie: viața discretă dintr-un monument istoric din Constanța, cu vedere la mare

14 iulie 2025
El este șoferul de Bolt care a încercat să violeze o tânără în timpul unei curse/ Va fi în fața magistraților Image Editor 2025 07 13T055810.623
JustițieLocalRecomandatRelevante

El este șoferul de Bolt care a încercat să violeze o tânără în timpul unei curse/ Va fi în fața magistraților

13 iulie 2025

Despre noi

SeaPress consideră că informarea corectă, onestă și directă este cea mai bună hrană pentru mintea umană și cel mai bun început pentru dezvoltarea umanității!

Contact

  • Telefon : +40753904350
  • WhatsApp Redacție : +40753904350
  • Email : [email protected]
© Copyright 2024 MEDIA TRUTH SRL. All Rights Reserved.
  • Contact
  • Termeni și condiții
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?