Alegerile prezidențiale din 18 mai 2025, câștigate de Nicușor Dan cu 53,60% din voturi, peste 800.000 de voturi în fața principalului său contracandidat, George Simion, au scos la iveală o realitate îngrijorătoare: tinerii nu se prezintă la urne.
În municipiul Constanța, Nicușor Dan a obținut un scor impresionant de 62,75%, ceea ce înseamnă aproape 100.000 de voturi. Cu toate acestea, prezența la vot a tinerilor între 18 și 24 de ani a fost extrem de scăzută. Doar 12.294 de tineri din acest segment au votat, reprezentând un modest 7,82% din totalul votanților din municipiu. La nivelul județului, procentul este aproape identic: 7,89%.
FOTO STATISTICI VOTANȚI DUPĂ VÂRSTĂ – Constanța

Prin contrast, categoria de vârstă cu cea mai mare prezență la vot a fost cea de 45-64 de ani. 57.966 de constănțeni din acest interval de vârstă și-au exprimat opțiunea electorală, adică o treime din totalul celor care au votat în municipiu. Același fenomen s-a observat și la nivel național, unde din aproape 10 milioane de votanți, doar puțin peste 820.000 au fost tineri cu vârste între 18 și 24 de ani, un procent de doar 8,23%.
FOTO STATISTICI VOTANȚI DUPĂ VÂRSTĂ – România

De ce lipsesc tinerii de la vot?
Fenomenul nu este nou, dar, din păcate, persistă. Mulți tineri nu văd politica drept un instrument prin care pot influența real viața de zi cu zi, cu toate că nu este așa.
De asemenea, mulți tineri locuiesc în alte orașe decât cel unde sunt înregistrați, iar lipsa de informare legată de votul în altă localitate îi descurajează să se implice. Cu toate că legea permite să votezi în orice alt oraș decât în cel în care ești domiciliat, mulți dintre cei cu drept de vot nu sunt la curent cu acest lucru.
O altă problemă este că mulți votanți, inclusiv cei tineri, cred că un singur vot nu face diferența. Ironia este că tocmai această atitudine generalizată are un impact major asupra rezultatelor.
Concluzia este una și sigură: În final, dacă tu nu votezi, altcineva o face în locul tău. Și poate că nu va alege ce îți dorești.