În ultimii 20 de ani, în România, urșii au ucis 26 persoane și au rănit cel puțin 275. Creșterea necontrolată a populației de urși a Europei din ultimii ani are drept consecință un număr din ce în ce mai mare de interacțiuni riscante ce pun în pericol viața cetățenilor și provoacă pagube inimaginabile crescătorilor de animale, se arată într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de către europarlamentarii români Daniel Buda și Dan Motreanu. Ei cer reevaluarea de urgență a statutului de protecție a ursului brun în Uniunea Europeană, pentru a proteja cetățenii.
„Am solicitat Comisiei instrumente pentru a ne proteja cetățenii! Împreună cu Dan Motreanu am trimis o scrisoare Președintei Comisiei Europene și Comisarei pe Mediu, Reziliență în Domeniul Apei și o Economie Circulară Competitivă solicitând revizuire și retrogradare a statutului de protecție al ursului brun în UE”
a scris europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.
Cei doi semnatari ai scrisorii au atras atenția că „România găzduiește în prezent cea mai mare populație de urși bruni din Europa, cele aproximativ 8.000 de exemplare reprezentând 40% din totalul efectivelor UE”, iar interacțiunile cu consecințe grave devin tot mai frecvente, așa cum s-a văzut în urma atacului recent din plină stradă asupra șefului Salvamont Predeal. În urma acestui incident extrem de grav, în Predeal a fost lansată o petiție prin care semnatarii ei cer adoptarea unor măsuri rapide pentru a proteja populația.
Ce arată datele oficiale
Potrivit datelor Ministerului Mediului, în ultimii 20 de ani, urșii au ucis 26 de persoane și au rănit cel puțin 275 de cetățeni, provocând și pagube mari în agricultură, cei mai afectați fiind crescătorii de animale.
„Viața urșilor nu trebuie să fie mai importantă decât viața oamenilor și de aceea am cerut Comisiei Europene să ne permită vânarea acestora până la un nivel care nu mai pune în pericol turismul sau orice activitate economică. Trebuie să se înțeleagă odată pentru totdeauna că viața oamenilor are prioritate în fața oricărui animal sălbatic”
spune Daniel Buda.
Anul trecut, în județul Brașov au fost depuse 154 de dosare de despăgubiri ca urmare a atacurilor urșilor şi lupilor, două specii de animale sălbatice protejate de lege. Cele mai multe atacuri, 129, au fost date de urși. Datele Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov arătau faptul că valoarea dosarelor depuse pentru acordarea de despăgubiri este de aproape un milion de lei. La nivelul județului, numărul urșilor era estimat la 1.440.
„Nu putem proteja viața cetățenilor, indiferent că sunt copii, turiști, salvamontiști sau fermieri, de marile carnivore fără a avea instrumentele necesare! Revizuirea statutului de protecție al ursului din Directiva Habitate trebuie demarată urgent, la fel ca și în cazul lupului”.
a spus Daniel Buda, europarlamentar
Relocarea animalelor, un eșec
După ce ani de zile autoritățile au încercat să țină sub control situația prin relocarea urșilor agresivi, după ultimul atac în urma căruia a fost rănit grav șeful Salvamont Sinaia, ele iau în calcul acum creșterea cotei anuale de vânătoare. Potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, cota anuală este de 426 de urși, dar ea ar putea fi majorată. Anul trecut au fost împușcați 381 de urși.
Ce spune Legea 242/2024
În luna iulie a anului trecut a intrat în vigoare Legea 242/2024 pentru completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic. Aceasta stabilește că numărul urșilor care pot fi împușcați într-un an este de 426. Autoritatea centrală care răspunde de vânătoare realizează, cel puțin din 2 în 2 ani, un studiu privind evoluția populației de urs brun în România. Legea mai prevede că, „începând cu anul 2026, numărul de exemplare de urs brun care reprezintă nivelul de prevenție și repartiția pe județe și fonduri cinegetice se face până la data de 15 mai a fiecărui an, prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care răspunde de vânătoare pe baza Studiului privind analiza probelor genetice, stabilirea numărului minim de indivizi la nivel național, a diversității genetice și a structurii populaționale, realizat de autoritate”.
462 de apeluri la numărul de urgență 112 au fost făcute anul trecut pentru a anunța prezența urșilor în zone locuite și în numai 27 de cazuri s-a dispus împușcarea lor.
Directiva Habitat a dus la înmulțirea necontrolată
Din 1992, la nivelul UE, este în vigoare Directiva Habitat care protejează atât mediile naturale, cât și animalele sălbatice. Ursul brun, prezent în România, este inclus în categoria de animale protejate (cu denumirea Ursus arctos), iar art. 12 din directivă împiedică „orice formă de capturare sau ucidere deliberată a specimenelor din aceste specii din natură”. De asemenea, este interzisă „perturbarea deliberată a speciilor respective, în special în timpul perioadei de reproducere, cuibărire, hibernare și migrare”. Directiva mai obligă statele UE să asigure un sistem de control al capturării și uciderii accidentale a urșilor. După mai bine de 20 de ani de aplicare a acestei directive, România se confruntă astăzi cu o creștere necontrolată a populație de urși, fapt ce afectează tot mai mult siguranța oamenilor.