Drumul de la Bacalaureat la maturitate e foarte scurt, dar înfricoșător. Pentru tinerii din Constanța, și nu numai, întrebarea „Ce urmează?” nu are un singur răspuns. Universitate, muncă, plecare în străinătate sau un moment de pauză. Toate sunt opțiuni posibile, dar fiecare vine cu provocările ei.
Continuarea studiilor acasă sau departe?
Pentru mulți elevi constănțeni, primul gând este continuarea studiilor. Universitatea „Ovidius” și Universitatea Maritimă rămân alegeri viabile de la Medicină și Drept, la Litere, Arte sau Informatică. Rămânerea în oraș înseamnă costuri mai mici și apropiere de familie, dar pentru unii, și senzația că „nu se întâmplă nimic”.


Pe de altă parte, Bucureștiul, Clujul sau Iașiul atrag anual sute de tineri din Constanța. Motivele sunt clare. Prestigiu, viață universitară activă, oportunități profesionale și sociale mai variate. Tot mai mulți aleg și varianta externă. Olanda, Germania sau Marea Britanie devin destinații preferate pentru cei care își doresc o diplomă internațională și șanse mai bune pe piața muncii.
De pe băncile școlii, direct la muncă
Nu toți absolvenții ajung la facultate. Unii aleg sau sunt nevoiți să intre direct pe piața muncii.În Constanța realitatea muncii imediat după liceu arată diferit față de alte orașe. Aici, vara e o industrie în sine. Din luna mai până în septembrie, orașul și stațiunile din sud devin o sursă nesfârșită de locuri de muncă pentru tineri. Mulți tineri constănțeni aleg să muncească vara pentru a-și susține studiile din toamnă, pentru a deveni independenți financiar sau pur și simplu pentru a câștiga experiență.


Pe litoral, proaspăt-absolvenții se angajează ca ospătari și barmani, lucrători în hoteluri, vânzători ambulanți, animatori, personal la festivaluri, în centre comerciale sau call center-uri.
Calificările sunt și ele căutate de tineri
O altă opțiune sunt cursurile de scurtă durată, oferite de centre de formare profesională sau chiar online. Tinerii care nu vor să intre în sistemul universitar, dar nici să rămână necalificați, recurg la cursuri de calificare. De exemplu, asistență medicală, o alegere aleasă frecvent în rândul fetelor, cu multe oportunități de angajare, sau în domeniul beauty&wellness, în care se încadrează make-up, frizeria, cosmetica, manichiura.


Dacă în zona beauty sau de asistență medicală predomină genul feminin, băieții din Constanța aleg, de regulă, cursuri de formare în domenii tehnice, unde pot învăța o meserie clară, bine plătită și aplicabilă imediat. Electirieni, sudori, instalatori sau mecanici auto sunt cele mai populare specializări căutate de absolvenții de liceu.